Sivil Anayasa'da, AKP ile Bilim Kurulu 5 noktada çatışıyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 10 Eylül 2007 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sivil anayasa taslağını hazırlamak için oluşturulan Bilim Kurulu'na başkanlık yapan Prof. Dr. Ergun Özbudun, RP'nin kapatılma davasında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) Türkiye'yi savunmuştu. Prof. Özbudun, AKP iktidarı döneminde anayasa taslağı hazırlama görevi üstlenmesini şöyle izah etti: ?RP'nin kapatılmasının doğru olduğunu tam inançla savundum. Ama RP ile AKP arasında laikliğe, demokrasiye ve Atatürkçülüğe bakış açısından çok ciddi farklar var. Dolayısıyla oradaki tutumum, buradaki tutuma esas olamaz.?

SİPARİŞ ÜZERİNE HAZIRLAMAM

Başbakan Erdoğan'ın, 8 Haziran'da kendisini Başbakanlık'a çağırarak, yeni anayasa taslağını hazırlama görevi verdiğini belirten Özbudun, ?Sayın Başbakan liberal ve demokrat düşüncelerim nedeniyle beni tercih ettiğini söyledi. AKP'nin seçim beyannamesinde yer alan anayasa tarifi ile benim hayalini kurduğum liberal, demokratik ve özgürlükçü anayasa örtüştüğü için bu görevi kabul ettim? dedi.

Özbudun şunları söyledi: ?Ben AK Parti'yi, kapatılmasını ısrarla suvunduğum RP'nin bir devamı olarak değil, yeni bir parti olarak görüyorum. Sipariş üzerine anayasa hazırlamam. Bana taslağı hazırlarken en ufak bir telkin ve yönlendirme olmadı. ?Şu hükmü getirin' denmedi. Aksi takdirde böyle bir görevi ne ben ne de diğer arkadaşlarım kabul ederdi. Düşüncelerimiz arasında paralellik olduğu için böyle bir görevi memnuniyetle kabul ettim. Anayasa'nın değiştirilemez üç maddesini aynen koruduk. Bu anayasa taslağının dili ne aşırı Öztürkçe ne aşırı Osmanlıca. Normal bir hukuk dili. Herkesin rahatlıkla anlayabileceği, iki yönde de aşırılığa kaçmayan hukuk dili. 1982 Anayasası'nın, dil bakımından çok kusurlu olduğunu herkes aşağı yukarı söylüyor. Çünkü yoruma açık ifadeler var.?

AKP ile Bilim Kurulu çatışıyor

PROF. Ergun Özbudun başkanlığındaki Bilim Kurulu ile AKP arasında beş kritik noktada görüş ayrılığı oluştu. İhtilafa düşülen konular şunlar:

TÜRBAN YASAĞI: Dengir Mir Mehmet Fırat, ?Anayasa kılık kıyafeti düzenlemez. Bu yönetmelik işidir. Mevcut yasak da Kılık Kıyafet Yönetmeliği'nden kaynaklanıyor? diyor. Özbudun ise yasağın anayasal düzenlemeyle aşılabileceğini, diğer düzenlemelerin daha önce verilmiş türban kararı nedeniyle Anayasa Mahkemesi'nden döneceğini savunuyor.

DOKUNULMAZLIKLAR: AKP, dokunulmazlığın tüm memurlar için kaldırılmasını istiyor. Bilim Kurulu ise TSK, MİT gibi görevi gereği özel nitelik taşıyan memurların, ayrı tutulmasını talep ediyor.

DİN DERSİ: Kurul, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin zorunlu olmaktan çıkarılmasını istiyor. AKP, din dersi ve ahlak olmak üzere iki ayrı ders düzenlenmesini, din dersinin izne bağlı, ahlak bilgisinin ise zorunlu olmasını savunuyor.

İPTAL DAVASI: Şu anda Anayasa Mahkemesi'ne iptal davası açılabilmesi için ana muhalefet partisinin veya TBMM üye tam sayısının en az beşte birinin başvurusu gerekiyor. Kurul ise milletvekili üye tam sayısının onda birinin (55 milletvekili) başvurusunu yeterli görüyor. AKP ana muhalefetin dava açma hakkının korunması görüşünde.

POZİTİF AYRIMCILIK: AKP kadınlara pozitif ayrımcılığa karşı. Bilim Kurulu ise ?Kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve engelliler lehine pozitif ayrımcılık eşitliğe aykırı değildir? hükmü getirilmesini savunuyor.

Ebru TOKTAR / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber