Sessiz katil: Hipertansiyon

Kaynak : Tercüman
Haber Giriş : 10 Eylül 2007 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özellikle 40'lı yaşlardan itibaren artış gösteren hipertansiyon için erken yaşlarda tedbir alınmalı. Bu sinsi hastalık aksi taktirde çok ciddi hastalıklara davetiye çıkarabilir

TÜRKİYE'DE erişkin yaştaki yaklaşık her üç kişiden birinde görülen hipertansiyon, yaşamınızı olumsuz etkiliyebilir. Gaziantep Özel Amerikan Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Temurhan Kara, hastaların yarısından çoğunun hipertansiyon hastası olduğunun farkında olmadığını kaydederek, ?Hipertansiyon; sinsi seyreden ve uzun süre belirti vermeyen bir hastalıktır.

Artış gözleniyor

Hipertansiyon, kendisini ilk defa beyin kanaması, inme, kalp yetmezliği gibi ölümcül hastalıklarla belli edebilir. Bu nedenle, henüz tanısı dahi konmadan ani ölümlere neden olabilen bu hastalığa ?sessiz katil' demek yanlış olmaz? diye konuştu. Kara, hipertansiyon hastalığının gelişmesinde ailesel yatkınlığın yanı sıra, çevresel faktörlerin de önemli rol oynadığını ifade ederek, ?Bu risk faktörlerinin en önemlileri tuz ve hayvansal yağ tüketimi, yanlış beslenme, hareketsiz yaşam, aşırı kilo, sigara kullanımı, fazla alkol alımıdır. Günümüz modern toplumunda gün geçtikçe hipertansiyon sıklığının artması, bu risk faktörlerinin giderek daha da yaygınlaşmasına bağlıdır? açıklamasını yaptı. Dr. Kara, hipertansiyonun sıklığının 30'lu yaşlardan itibaren arttığının tespit edildiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı: ?Özellikle 40'lı yaşlardan itibaren bu artış daha da belirgin hale gelmektedir. Bu nedenle 30'lu yaşlardan itibaren kişinin hiçbir şikayeti olmasa da düzenli tansiyon ölçümü yaptırması gerekir. Zamanında fark edilen hipertansiyon, organlara zarar vermeden kontrol altına alınabilir. Doktor kontrolünde uygun tedavi seçenekleriyle uzun ve kaliteli bir yaşam mümkündür.?

Tansiyon değerleri

Normal tansiyon tanımının son yıllarda değiştiğini ifade eden Dr. Kara, şunları söyledi: ?Halk arasında 12-8 olarak bilinen tansiyon değerleri, normal kabul edilen değerlerin üst sınırını teşkil etmektedir. Hipertansiyon hastalığında yaşam tarzı değişikliği, tek başına veya ilaç tedavisiyle birlikte önemli bir tedavi seçeneği oluşturmaktadır. Tuzu azaltarak, meyve sebzeyi daha çok tüketerek, fazla kiloları vererek ve düzenli egzersiz ile tansiyon değerlerinde önemli ölçüde düşüş sağlanabilir. Tansiyon değerleri normal sınırın üzerinde, ancak hipertansiyon tanısı konulacak düzeyin altında olan kişilerde, bu değişiklikler hipertansiyona gidişi engelleyebilir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber