Tekdüzen Hesap Planında değişiklik

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Eylül 2007 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Tekdüzen Hesap Planında değişikliğe gitti.

Kurumun, değişikliğe ilişkin tebliği, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre aralarında ?menkul değerler, teminata verilen/bloke edilen menkul değerler, repo işlemlerine konu menkul değerler, teslim tarihine göre muhasebeleştirme rayiç değer farkları, özel maliyet bedelleri (T.P), özel maliyet bedelleri (Y.P) ve özel maliyet amortismanının? da bulunduğu bazı hesaplar, tebliğ kapsamından çıkarıldı.

Tebliğde yer alan ?değer artış fonu? ve ?değerleme değer artışları? ifadeleri ?değerleme farkları? şeklinde, ?iskonto edilmiş bedel? ifadeleri ?itfa edilmiş maliyet?, ?rayiç değer? ifadeleri ?gerçeğe uygun değer?, ?riskten korunma fonu? ifadeleri ise ?riskten korunma değer farkları? şeklinde değiştirildi.

Tekdüzen Hesap Planı ve İzahnamesi Hakkında tebliğle, bankalar için muhasebeleştirme ve finansal raporlama açısından tekdüzeni sağlama, tek tip bilanço ve gelir tablosunun doğrudan elde edilmesi, denetim ve gözetim için gerekli olan bilgilerin doğrulanabilir ve denetlenebilir bir şekilde doğrudan ve sağlıklı olarak elde edilmesi amaçlanıyor.

Bu arada katılım bankalarınca uygulanacak tekdüzen hesap planında da benzer bir değişikliğe gidilerek, bazı hesaplar tebliğden çıkarıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber