Hâkime 'rüşvetle beraat' soruşturması

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 11 Eylül 2007 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Başkanı Zafer Başkurt hakkında, uyuşturucu davası sanığı Abdulkadir Soybay'ı beraat ettirdiği iddiasıyla soruşturma başlatıldı

Erdal Kılınç - İstanbul

El Kaide davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Başkanı Zafer Başkurt hakkında, 4.5 ton baz morfin davasının sanığı, Çayırağası Tur'un sahibi Abdulkadir Soybay'ı beraat ettirdiği iddiasıyla, Adalet Bakanlığı müfettişlerince soruşturma başlatıldığı öğrenildi.

Başkurt hakkında müfettişlerin soruşturma yapmasına neden olan süreç şöyle başladı: 2003'te yapılan "Son Tango" operasyonunda, 505 kilo eroin, 139 kilo baz morfin ve 165 kilo afyonsakızı ele geçirmişti.

Bu davada Urfi Çetinkaya, bacanağı Talip Doğan, Enver Sarı ve Cemal Nayır'ın da aralarında bulunduğu kişiler yargılandı.

Narkotik polisi, "Demirkapı" adı verilen bir başka operasyonda ise yaklaşık 4 ton 188 kilo baz morfin ele geçirdi. Baz morfinin "Son Tango" operasyonunda ele geçirilen baz morfinle aynı olduğu kriminal incelemede ortaya çıktı. İddiaya göre, Talip Doğan baz morfini Soybay'a sattı. Soybay, Kilis'te gözaltına alınarak cezaevine gönderildi.

İhbar mektubu...

İddiaya göre, baz morfinin ele geçirilmesinin ardından "Berber Yaşar" lakaplı Yaşar Aktürk devreye girerek Soybay'a 500 bin dolar karşılığında beraat etmesini sağlayacağını söyledi.

Duruşmalarda, Çetinkaya, Doğan ve Soybay yeterli delil olmadığı gerekçesiyle beraat etti. Beraatın ardından adliyeye gönderilen ihbar mektubunda, Başkurt'un para karşılığı sanıkları beraat ettirdiği ileri sürüldü. Bunun üzerine, iddiaların soruşturulması için Adalet Bakanlığı müfettiş görevlendirdi.

Başkurt'un adı fuhuş çetesine de karıştı

Hâkim Başkurt'un ismi bir fuhuş operasyonu sonrasında da gündeme geldi. Yurdışından getirdiği kadınlara zorla fuhuş yaptırdığı belirtilen Vlademir Rizynk'in yönettiği fuhuş çetesiyle irtibatlı oldukları gerekçesiyle Beyoğlu, Şişli ve eski DGM hâkim ve savcılarının da aralarında bulunduğu birçok görevli hakkında inceleme başlatılmıştı.

Emniyet Amiri Hakan Şirin'le birlikte 7 polisin de yargılandığı dava kapsamında, fuhuş yapan kadınlarla ilişkisi olduğu ileri sürülen hâkim Başkurt'un Adalet Bakanlğı müffetişlerince ifadesinin alındığı öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber