Öğretmenler kredi kartı tuzağında boğuluyorlar

Kaynak : Tercüman
Haber Giriş : 13 Eylül 2007 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim İş Başkanı Adıbelli: Öğretmen faiz kıskacında, borç dağ oldu, ödeyemiyorlar

2007-2008 eğitim ve öğretim yılı yine sorunlarla başlıyor. Bir yandan okullardaki sıkıntılarla uğraşan öğretmenler, diğer taraftan maddi zorlukları aşmaya çalışıyor. Öğretmenlerin yaşadıkları sıkıntıları Tercüman'a anlatan Eğitim İş Genel Başkanı Yüksek Adıbelli, ?Yüzde 20'miz kredi kartı borçlarını ödeyemez durumda. Büyük bir kısmımız ay sonunu bir karttan para çekip, diğerine yatırmakla getirmeye çalışıyoruz. Bu tabloda bize verdikleri aylık 22 YTL'lik zamla, ancak torunuma oyuncak gemicik alabilirim? dedi.

Kart batağı

Yıllardır olduğu gibi, bu dönem de sıkıntılarla okula başladıklarını anlatan Adıbelli, eğitim çalışanlarının sorunlarını dile getirirken, şu tespitleri yapıyor: ?Bugün eşi çalışmayıp da borçlu olmayan öğretmen yok gibi. Cüzdanımda 5 kredi kartım var. Birinden çekip, diğerine yatırıyorum; ay sonunu öyle getirmeye çalışıyorum. Bu sorun, öğretmenlerin yüzde 80'inde var. Yaşamını sürdürmek, çoluğunu çocuğunu okutmak için mecruben öğretmenler belli dönemlerde kartlarına yüklenmek zorunda kalıyor. Bugün öğretmenliğe yeni başlayanlar 900 YTL'ye yakın para alıyor. Kademeli olanlara bin 100 YTL veriliyor. Okullarda görevli hizmetlilerin ücreti 600 YTL'ye kadar düşüyor. Onlar, bankadan kredi çekmek için kefil bile bulamıyor. Öğretmenlerin yüzde 20-25'i bugün kredi kartlarını faize sokmuş durumda, borcunu ödeyemiyor. ?

Sadaka gibi zam

?Eğer eşi de çalışıyorsa öğretmen açısından sorun yok. Ancak tek başına çalışıyorsa ve hele bir de çocuğu okula gidiyorsa işi çok zor. Avrupa'da, öğretmenlerin yıllık maaşı 40 bin ile 80 bin YTL arasında değişirken, bizde 8 bin 500 YTL civarında dolaşıyor? diyen Adıbelli, 2008 için öngörülen zam miktarının da aylık 22 YTL olduğuna dikkat çekiyor. Verilen zammı ?sadaka' olarak nitelendiren Adıbelli, ?Bu zam miktarıyla torunuma gemicik almaya karar verdim. Tabii bizim gemicik öyle Başbakan'ın oğlunun veya bakanların oğullarının aldıkları gemicikler gibi değil? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber