Çernobil, akciğer zarı kanserini patlattı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Eylül 2007 13:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eren Affan Kulunyar

Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr.

Bülent Arman, "Çernobil'deki sızıntının ardından geçen 15-20 sene sonra bütün Karadeniz ve oradan göç edenlerde muazzam bir akciğer kanseri ve akciğer zarı kanseri patlaması var" dedi.

Prof. Dr. Arman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, akciğer hastalıklarının Türkiye'de kalp-damar hastalıklarından bile ön planda yer aldığını ifade ederek, bunun en büyük nedeninin sigara tüketimi olduğunu söyledi.

Akciğerde hava yolları ve hava kesecikleri bulunduğunu ifade eden Prof.

Dr. Arman, "İçtiğimiz sigaranın dumanı, nikotini, zehirli gazları, akciğer hava yollarını daraltarak, bitimindeki hava keseciklerini tıkayarak darlık oluşturuyor" dedi.

Prof. Dr. Arman, sigara içen kişilerin normal saydığı, zaman zaman olan öksürük, balgam çıkarma, nefeste zorlanma gibi belirtilerin hastalık uyarıları olduğuna işaret etti. Prof. Dr. Arman, "Bir kişi sigara içiyorsa, 40 yaşın üzerindeyse, 10 seneden fazla sigara içmişse, hafif de olsa öksürük, sırt ağrısı, terleme, zayıflama, iştahsızlık, nefesinde daralma gibi, bir yığın hastalıkta, basit griplerde bile olabilecek şikayetlerin üzerinde durmak zorundadır" diye konuştu.

AKCİĞER VEREMİ

Türkiye'de akciğer veremi hastalığının, sigaranın da etkisiyle yıllardır akciğer kanseri kadar büyük bir sorun olarak devam ettiğine dikkati çeken Prof. Dr. Arman, "Akciğer vereminin ilerlemiş safhalarında akciğerde harabiyet ve yaralar oluşuyor. Bunların tedavisi sadece ameliyatla yapılabiliyor. İlaçla tedavi edilemeyen akciğer vereminin komplikasyon yaptığı hastalıklarda, kanama, çok sık hastalanma, akciğerde harabiyet olursa, hatta mantar bile olabileceği için bu gibi durumlarda akciğerin bir bölümünü veya hepsini çıkarıyoruz ve bu şekilde tedavi ediyoruz" dedi.

Akciğer zarının da veremi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Arman, erken safhalardaki akciğer veremlerinde yeni yöntemlerle akciğer zarını sıyırdıklarını, sertleşen akciğer zarının akciğeri sıkıştırmasını ve harabiyetini engellediklerini bildirdi.

ÇERNOBİL'LE GELEN PATLAMA

Prof. Dr. Bülent Arman, Türkiye'de dikkati çeken bir hastalığın da "akciğer zarı kanseri" olduğunu belirterek, bunun da Çernobil kazasıyla ilişkili olduğunu söyledi.

"Çernobil'deki sızıntının ardından geçen 15-20 sene sonra bütün Karadeniz ve oradan göç eden vatandaşlarda muazzam bir akciğer kanseri ve akciğer zarı kanseri patlaması var" diyen Prof. Dr. Arman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Akciğer zarı kanseri, Türkiye'nin başına büyük illet olacak bir hastalıktır. Akciğer kanseri ve veremi kadar arttığını görüyoruz. Bu hastalık bütün akciğer zarını tutuyor, oradan akciğere ve vücuda yayılarak hastanın kısa zamanda ölümüne sebep oluyor. Akciğer zarı ameliyatları yurt dışında belirli merkezlerde yapılıyordu. Biz bu ameliyatları Maltepe Üniversitesinde de yapmaya başladık. Akciğer zarı kanserinin tamamını bile çıkaracak ameliyatlar yapıp, hastanın hayatını uzatacak, hayat kalitesini yükseltecek hale getiriyoruz." Prof. Dr. Arman, hastalığın belirtilerinin, "yan ağrısı, zaman zaman gelen ateş veya ateş basması ve öksürük" gibi başka hastalıklarda görülen basit şikayetler olduğunu dile getirdi. Prof.

Dr. Arman, "Üzülerek söylüyorum, akciğer zarı kanserleri eğer gecikilirse, gerekli tedavi doğru yapılamazsa hastaların yüzde 80-90'ı bir yıl içerisinde kaybediliyor. Tahlil için hücre ve akciğer zarından parça alarak, 2-3 gün içinde teşhis ediyoruz. Basit bir akciğer iltihabıysa bunu tedavi, akciğer zarı kanseriyse ameliyat ediyoruz.

Erken dönemde ameliyat yaparsak hastanın ömrü uzuyor ve hayat kalitesi çok artıyor" dedi.

Akciğer hastalıklarını sigaranın tetiklediğine işaret eden Arman, sözlerini, "Sigara içimi olduğu müddetçe, akciğer hastalıklarının bizim memlekette bitmesine de, azalmasına da imkan yok. Akciğer hastalıklarıyla uğraşan bir hekim olarak bizim yapacağımız en büyük mücadele, sigarayı bıraktırmak ve kişilerin içmesini engellemektir. Bu çok önemli" diyerek tamamladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber