Turkcell Genel Müdür 3G'nin neler sağlayacağını anlattı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Eylül 2007 11:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cep telefonu ile görüntülü konuşmaya imkan sağlayan 3G'nin hayata geçmesi ile iş dünyasında rekabetin artacağını belirten Süreyya Ciliv, ?Bireylerin de hayatı çok daha zenginleşecek? dedi.

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, cep telefonu ile görüntülü konuşma imkanı sağlayan Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemi (3G) ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Ciliv, 3G'nin hayata geçirilmesi ile Türk iş dünyasının rekabet imkanının artacağını ve bireylerin hayatının çok daha zenginleşeceğini belirtti. Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemi'nin, son 10 yılda iletişim dünyasının geliştirdiği en önemli teknoloji olduğunu ifade eden Ciliv, ?'Sistemde bütün bilgiler, sesler dijital ortamda paketler halinde toparlanıyor. Türkiye'de şu anda kullanılan hızın 20 katı hızla hareket ediyor. Sistemin ses kalitesi çok yüksek, görüntülü görüşme mümkün ve mobil ortamdan internete her yerden ulaşım imkanı sağlıyor'' dedi. Ciliv, Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemi'nin Türkiye'de hayata geçirilmesi için 3 yıldır hazırlık yaptıklarını belirterek, ?'Telekomünikasyon Kurumu ve Danıştay'ın ihaleyi onaylamasını bekliyoruz. Onay işlemi tamamlanınca hızla altyapının inşasına başlayacağız ve Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemi'ni 3-6 ay arasında Türk insanına kavuşturacağız'' diye konuştu.

TURİZM HAREKETLENECEK

Sistemin turizme de büyük katkısı olacağına inandığını belirten Ciliv, ?'Türkiye'de çok güzel sahiller, oteller yapıldı, ancak buralara zaman zaman yüksek gelirli turistleri çekmekte zorlanıyoruz. İletişim altyapısı iyileşince connect gibi kartla bilgisayar ya da cep telefonundan işlerine ulaşabilecekler ve gerekli takipleri yapabilecekler. Aynı zamanda da sevdiklerini görebilecekler. İş adamları, turistler, Türkiye'ye geldiklerinde ülkelerinde kullandıkları hızın 20'de 1'i oranında düşük hızla karşılaştıklarında şaşırıyorlar. Bence bu, Türkiye'nin itibarını bozuyor'' dedi.

TÜRKİYE KAYBEDER

Süreyya Ciliv, sistemin KDV ile birlikte 511 milyon dolarlık lisans ücretini devlete peşin olarak ödemeyi kabul ettiklerini belirterek, ?'Eğer ihale iptal edilir ve bizim teklif ettiğimiz rakam aşılmazsa, Türkiye büyük bir gelir kaybına uğrar'' dedi. Ciliv, bu rakamın Türkiye için güzel bir gelir kaynağı olduğunu ifade ederek, ?'Turkcell, kuruluşundan beri Türkiye'ye inandı ve yatırım yaptı'' diye konuştu. Turkcell'in her yıl 400 milyon dolara yakın yatırım yaptığını anlatan Ciliv, Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemi'ne izin verilmezse bu yatırımları demode, antik teknolojilere yapmak zorunda kalacaklarını bildirdi.

RAKİPLER HAZIR DEĞİL

?Numaraların taşınabilirliği olmadan 3 Nesil ihalesi yapılmamalıydı? eleştirilerine cevap veren Ciliv, sözlerini şöyle sürdürdü: ?Bence onu söylüyorlar ama samimi değiller. Sebebi şartnamede numara taşınabilirliği var. O mevcut. 3. Nesil'i kullanacak operatörler numara taşınabilirliğini kabul etmek zorundalar. Biz kabul ettik ve 3. Nesil'e geçtik. Ya onlar bu 3. neslin vizyonunu paylaşmak istemiyor ya da hazır değiller. Ya teknik açıdan ya da mali açıdan. Çünkü ciddi yatırımlar gerektirdiği bir gerçek.?

BAZI GÜÇLER IRAK'TAKİ İHALEYİ ALMAMIZI İSTEMEDİ

Bugün Turkcell'in sadece Türkiye'de değil, 6 değişik ülkede telekom-iletişim alanında faaliyet gösterdiğini vurgulayan Ciliv, şunları söyledi: ?Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan, Moldova'da ?Fin- Tur' diye bir şirket aracılığıyla Turkcell'in iştirakleri var. Bunun yanında Ukrayna çok önemli bir pazar. Oradaki şirketimizin de yüzde 55'i Türkcell'in. Oradaki şirketimiz senede yüzde 180 büyüme hızı ile büyüyor. Birde KKTC'de faaliyetlerimiz var. Ortadoğu'da değişik ülkelerdeki fırsatları değerlendiriyoruz. Irak'da ihaleye girdik. Orada çeşitli güçler bizim ihaleyi almamızı istemediler. O yüzden bloke olduk. İhaleyi kazanamadık.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber