Garanti Belgesi tüm ürünler için zorunlu oluyor

Haber Giriş : 15 Eylül 2007 13:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2008 başından itibaren imalatçı-üretici veya ithalatçı firmalar, ürettikleri veya ithal ettikleri her cins ve marka mal için garanti belgesi onaylatmak zorunda olacak. Garanti belgesi başvuruları Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın internet sayfasından elektronik imza ile yapılacak

Garanti belgesi uygulaması, yılbaşından itibaren tüm mallar için zorunlu hale geliyor.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına Dair Yönetmelik'te bu yönde yaptığı değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, imalatçı-üretici veya ithalatçı firmalar, ürettikleri veya ithal ettikleri her cins ve marka mal için garanti belgesi onaylatmak zorunda olacaklar. Söz konusu hüküm 1 Ocak 2008'ten itibaren yürürlüğe girecek.

Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü, başvuruları değerlendirirken gerek duyarsa tüketicilerin sağlık ve güvenliği ve ekonomik çıkarlarını korumak amacıyla; belgelendirilecek ürünle ilgili gerekli incelemeleri yapmaya veya yaptırmaya yetkili olacak. Genel Müdürlük, daha önce onaylanmış kuruluşlardan alınacak raporları ve ürünle ilgili olarak diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından verilen belgeleri de dikkate alabilecek.

Genel Müdürlüğün onayı bulunmayan garanti belgeleri geçerli olmayacak.

Garanti belgesi başvuruları, Bakanlığın internet sayfasından, elektronik imza ile yapılacak.

Sanayi Mallarının Satış Sonrası Hizmetleri Hakkında Yönetmelik eki listede yer alan mallar için yapılan garanti belgesi başvuruları sırasında, Bakanlıkça onaylanan Satış Sonrası Hizmetleri Yeterlilik Belgesinin ibrazı zorunlu olacak. Ancak, malın bakım gerektirmemesi veya tamirinin mümkün olmaması ile yaygın olarak kullanılmaması, kullanım ömrü süresince arızalanması durumunda yenisiyle değiştirileceğinin imalatçı-üretici veya ithalatçı tarafından taahhüt edilmesi ve ürüne ait garanti belgesi üzerinde açıkça belirtilmesi koşuluyla, Satış Sonrası Hizmetleri Yeterlilik Belgesi aranmayabilecek. Bu tür talepler Genel Müdürlükçe değerlendirilerek karara bağlanacak.

Satış sonrası hizmetleri yeterlilik belgesine yönelik başvurular da Bakanlığın internet sayfasından, elektronik imza ile yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber