Yarın zil çalıyor...

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 16 Eylül 2007 09:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

15 milyon çocuk ve 600 bin öğretmen yarın yollara dökülüyor. İstanbul'da üç gün otobüs, vapur bedava, taksiler öğrenciye yarı fiyatına!

68 milyonluk Türkiye'de her dört kişiden birinin 'uzun' tatili bugün sona eriyor. Üç aydır tatilde olan 15 milyon ilkve orta öğrenim öğrencisiyle 600 bin öğretmen, yarın yeniden okullarının yolunu tutacak.

Yeni eğitim-öğretim yılının başlaması nedeniyle Ankara'da Karakusunlar Anadolu Endüstri Meslek Lisesi'nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla tören düzenlenecek. Başkentli öğrenciler her yıl olduğu gibi bu yıl da Anıtkabir'i ziyaret edecek.

Okulların açılmasıyla ilgili en büyük telaşsa İstanbul'da. Yarın 2 milyon 322 bin 767 öğrenciyle 16 bin servis aracının trafiğe katılacağını hesaplayan Büyükşehir Belediyesi, hep şikâyet konusu olan trafik keşmekeşine karşı 'olağanüstü' önlemler aldı.

İstanbul'daki olağanüstü önlemler

Okul trafiğiyle iş trafiğinin birbirine girmemesi için yarın memurlar 09.00'da işbaşı yapacak. Yarın, salı ve çarşamba günü, 06.00-10.00 ile 16.00-20.00 saatleri arasında taksiler, yanında velisi olan veya olmayan öğrenciler için yüzde 50 indirimli! Aynı tarih ve saatlerde İETT, özel halk otobüsleri, vapurlar, deniz motorları, metro, hafif metro, metrobüs ve tramvay ücretsiz. İETT 800 de ek otobüs seferi koyacak.

Ayrıca aynı anda 300 yolcu taşıyan metrobüslerden ilk ikisi ve 50 İETT otobüsü, Topkapı-Küçükçekmece arasında açılan hatta sefere başlayacak.

Büyükşehir Belediyesi yaz boyunca kimi zaman İstanbulluları çileden çıkaran 450 noktadaki inşaat çalışmalarına da bu hafta ara veriyor. Çöp kamyonlarıysa toplama işini geceden bitirecek, gündüz ortalıkta dolaşmayacak. Trafiği denetlemek için 3 bin 68 polis ve helikopterler görev yapacak.

Okullar açılacak, köpekler sürülecek

En 'çarpıcı' okul hazırlığıysa Hakkâri'de. Hakkâri'de belediye, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da okullar açılmadan önce sokak köpeklerini iğneyle bayıltıp kentin 50 kilometre dışına attı. Zabıta, kendilerine bu konuyla ilgili olarak gelen şikâyetler nedeniyle böyle bir uygulama yaptıklarını açıkladı.

İlk yarıyıl tatili 25 Ocak 2008'de başlayacak, ikinci yarı yıl 11 Şubat 2008'de başlayacak. Okullar 13 Haziran 2008'de yaz tatiline girecek. (Radikal, dha)

156 milyon kitap dağıtılacak

Okulların açılmasıyla birlikte, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ilk ve ortaöğrenimde okuyan öğrencilere, 156 milyon 625 bin 45 adet ders kitabını ücretsiz olarak dağıtacak. Öğrenciler kitaplarını yarın sıralarının üzerinde bulacak.

İlköğretim öğrencileri bu yıl beşinci kez kitaplarını, ortaöğrenimdekilerse ikinci kez ücretsiz olarak edinecek. Uygulamadan genel liselerin yanı sıra tüm meslek liseleriyle Anadolu, fen ve sosyal bilimler liselerinin öğrencileri de yararlanıyor. Özel okullarsa kapsam dışında kaldı.

Ücretsiz 156.6 milyon ders kitabının arka kapaklarında, 'Haydi Kızlar Okula', 'Eğitime Yüzde 100 Destek' kampanyalarının logolarının yanı sıra, 'Sporumu yapıyorum, hep sağlıklı kalıyorum', 'Kalplerimiz kırılmasın!' 'Az risk taşıdığı sanılan kırmızı ışık ihlallerinde her yıl ortalama 10 bin kaza meydana gelmektedir', 'Ülkem yeşil olsun diye bir fidan da ben diktim' gibi sloganlar yer alıyor.

Kitapların konulduğu poşetlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in mesajlarının yer aldığı birer broşür de bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber