Açıklanan YAŞ kararlarının tam listesi açıklandı

Haber Giriş : 05 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yüksek Askeri Şura'nın Ağustos ayı olağan toplantısında alınan kararlar açıklandı. Yaşar Büyükanıt Kara Kuvvetleri Komutanı oldu. 12 kişi disiplinsizlik nedeniyle TSK'dan uzaklaştırıldı. İşte YAŞ kararları...

Yürürlüğe 30 Ağustos 2004 tarihinde girecek kararlara göre, görevlerinde iki yıllarını dolduran Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Mehmet Şener Eruygur ile orgenerallikteki üçüncü yılına rağmen 65 yaş haddini dolduran
3'ncü Ordu Komutanı Orgeneral Oktar Ataman emekliye ayrıldı.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Jandarma Genel Komutanlığı'na da Orgeneral Fevzi Türkeri atandı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Halil İbrahim Fırtına'nın görevlerinde herhangi bir değişiklik olmadı.

Şurada, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde durumları değerlendirilen personelden 12'sinin disiplinsizlikleri nedeniyle TSK'dan uzaklaştırılmalarına karar verildi.

Şura kararlarına göre, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) 32 general ve amiral bir üst rütbeye, 45 albay ise general ve amiralliğe yükseldi. 42 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatıldı.

NATO Güneydoğu Avrupa Müşterek Komutanlığı'nın NATO'nun yeniden
yapılanma çalışmaları kapsamında kapatılması, MGK Genel Sekreterliği'ne de sivil bir atamanın yapılacak olması nedeniyle Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı'ndaki (EDOK) korgeneral kadrosu orgeneralliğe yükseltildi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki orgenerallik kadrolarından üçünün boşalmasına rağmen 2 korgeneral terfi ettirilerek, kuvvet komutanlığındaki orgeneral kadrosu azaltıldı.

İŞTE ATAMALAR...

Buna göre, Kıbrıs Türk Barış Kuvveti Komutanı Korgeneral Sebahattin Işık Koşaner orgeneralliğe terfi ederek Ege Ordu Komutanı oldu. Orgeneralliğe terfi eden Kara Kuvvetleri Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkanı Korgeneral İsmail Koçman da Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı'na (EDOK) getirildi.

1'nci Ordu Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na, 2'nci Ordu Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri Jandarma
Genel Komutanlığı'na, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon 1'nci
Ordu Komutanlığı'na, MGK Genel Sekreteri Orgeneral Şükrü Sarıışık
2'nci Ordu Komutanlığı'na, NATO Güneydoğu Avrupa Müşterek Komutanı
Orgeneral Orhan Yöney ise 3'ncü Ordu Komutanlığı'na atandı.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Fethi Remzi Tuncel, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert, Genelkurmay
İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile Donanma Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu ise eski görevlerinde kaldı.

YENİ KOMUTA KADEMELERİ...

Yüksek Askeri Şura'da alınan kararlarla, 30 Ağustos 2004 tarihi itibariyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) üst komuta kademesi şekillendi.

Buna göre, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Mehmet Şener Eruygur ile 3'üncü Ordu Komutanı Orgeneral Oktar Ataman emekli olacaklar.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nı 1'nci Ordu Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Jandarma Genel Komutanlığı'nı 2'nci Ordu Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri devralacak.

NATO Güneydoğu Avrupa Müşterek Komutanı Orgeneral Orhan Yöney, NATO'nun yeniden yapılanma çalışmaları çerçevesinde İzmir'deki NATO karargahının kapatılması nedeniyle 3'ncü Ordu Komutanlığı görevine
gelecek.

Genelkurmay Başkanlığı görevini iki yıl daha yürütecek olan Orgeneral Hilmi Özkök ile bu yıl kuvvet komutanlığında birinci yıllarını dolduran Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına ise görevlerini sürdürecekler.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Fethi Remzi Tuncel, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert, Genelkurmay
İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile Donanma Komutanı Oramiral
Yener Karahanoğlu da eski görevlerine devam edecekler.

Ege Ordu Komutanlığı'nda üçüncü yılını dolduran Orgeneral Hurşit Tolon 30 Ağustos 2004 tarihi itibariyle 1'nci Ordu Komutanlığı görevine atanırken, Ege Ordu Komutanlığı'nı da korgenerallikten orgeneralliğe terfi eden Kuzey Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Sebahattin Işık Koşaner üstlenecek.

MGK Genel Sekreteri Orgeneral Şükrü Sarıışık da 2'nci Ordu Komutanlığı'na atandı. MGK ve MGK Genel Sekreterliği Kanunu'nda geçen yıl yapılan değişiklik uyarınca, MGK Genel Sekreteri, daha sonra Başbakan'ın teklifi ve Cumhurbaşkanı'nın onayıyla belirlenecek.

EDOK KOMUTANLIĞI, ORGENERALLİĞE YÜKSELTİLDİ

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan MGK Genel Sekreterliği ve NATO Güneydoğu Avrupa Müşterek Komutanlığı'na ait birer orgeneral
kadrosunun boşa çıkması nedeniyle, şurada alınan kararlar uyarınca,
Kara Kuvvetleri'nde Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) kadrosu
korgenerallikten orgeneralliğe yükseltildi. Şurada emekli olan 3
orgeneral yerine 2 korgeneral terfi ettirilerek, Kara Kuvvetleri
Komutanlığı'ndaki orgeneral kadrosu azaltıldı. Buna göre, Kara
Kuvvetleri Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkanı Korgeneral
İsmail Koçman, orgeneral rütbesiyle EDOK Komutanı oldu.

Şurada, geçen yıl da görev süresi bir yıl uzatılan 3'ncü Kolordu
Komutanı (NATO Kuvveti) Korgeneral Köksal Karabay ile 4. Kolordu ve Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral Ömer Keçecigil ve Gelibolu'daki 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Engin Alan, bir yıl bekleme (orgenerallik
için 1 yıl daha bekleyecek) aldı.

Şura kararlarıyla, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı
Korgeneral Ahmet Özteker ile Jandarma Genel Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Hakkı Kılınç da kadrosuzluk nedeniyle emekliye ayrıldılar. Şuraya ilk kez giren, Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral
Hüseyin Göksu da emekli oldu.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda da Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Muzaffer Metin Ataç ve Genelkurmay Muhabere, Elektronik ve Bilgi Sistemleri Başkanı Koramiral Şükrü Taner Ezgü'nün, kuvvet komutanlığındaki iki oramirallik kadrosunun dolu olması nedeniyle
korgenerallikteki bekleme süreleri bir yıl uzatıldı.

Benzer şekilde, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda boş orgeneral kadrosu olmaması nedeniyle, İzmir'deki Hava Eğitim Komutanı Hava Korgeneral Osman Nuri Solakoğlu, Genelkurmay Lojistik Başkanı Hava Korgeneral Reşat Turgut emekliye ayrıldı. Geçen şurada bir yıl bekleme alan Genelkurmay Plan Prensipler Başkanı Hava Korgeneral Aydoğan Babaoğlu ise bir yıl daha bekleme aldı.

YENİ KORGENERALLER

Geçen yıl Özel Kuvvetler Komutanlığı görevinden Ankara'daki Milli Güvenlik Akademisi Komutanlığı'na getirilen Tümgeneral Sadık Ercan da emekli oldu. KKTC'deki 28. Tümen Komutanı Tümgeneral Fikri Gönültaş, İzmir İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tümgeneral Eyüp Kaptan, İstanbul 1. Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Nejat Bek ve Edirne 3. Mekanize Tümen Komutanı Tümgeneral Ali İhsan Gürcihan'a tümgenerallikte bir yıl bekleme verilirken, İstanbul'daki 3. Kolordu Komutan Yardımcısı ve 52. Zırhlı Tümen Komutanı Tümgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler, Eğirdir Dağ ve Komando Okul Komutanı Tümgeneral Selahattin Uğurlu, Tümgeneral Hasan Memişoğlu ve Tümgeneral Hayri Kıvrıkoğlu da korgeneralliğe terfi etti.

Yine geçen yıl Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği görevinden Etimesgut'taki Zırhlı Birlik ve Eğitim Tümen Komutanlığı'na getirilen Tümgeneral Arslan Güner de bir üst rütbeye terfi ederek korgeneralliğe yükseldi.

Tunceli Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral İbrahim Açıkmeşe de
korgeneralliğe yükselirken, geçen yıl bir yıl bekleme alan Bursa Garnizon ve Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Ali Akgöz emekliye sevk edildi.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda da Hava Kuvvetleri Komutanlığı MEBS Başkanı Tümgeneral Mehmet Yalçın Kaya ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Başkanı Tümgeneral Yılmaz Oğuz korgeneralliğe, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda da Tümamiral Şevki Erdal Bucak koramiralliğe yükseldi.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanı Kurmay Albay Ferit Güler de tuğgeneralliğe terfi etti.

YENİ KOMUTA KADEMESİ

Buna göre, 30 Ağustos 2004 tarihi itibariyle TSK'nın üst komuta kademesi şöyle olacak:

  Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök
  Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt
  Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek
  Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına
  Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri
  1'nci Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon
  2'nci Ordu Komutanı Orgeneral Şükrü Sarıışık
  3'ncü Ordu Komutanı Orgeneral Orhan Yöney
  Ege Ordu Komutanı Orgeneral Işık Koşaner
  Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Fethi Remzi
Tuncel
  Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert
  Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ
  Donanma Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu
  Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral İsmail Koçman

RÜTBE TERFİ LİSTESİ...

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan Yüksek Askeri Şura kararı ile 30 Ağustos 2004 tarihinden geçerli olmak üzere bir üst rütbeye yükselen general ve amiraller ile general ve amiralliğe yükselen albaylar şöyle:
  
  -KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI-
  
  Orgeneralliğe Yükselen Korgeneraller
  ------------------------------------
  Korgeneral Sebahattin Işık Koşaner
  Korgeneral İsmail Koçman
    
  Korgeneralliğe Yükselen Tümgeneraller
  -------------------------------------
  Tümgeneral Aslan Güner
  Tümgeneral Hasan Memişoğlu
  Tümgeneral Selahattin Uğurlu
  Tümgeneral Hayri Kıvrıkoğlu
  Tümgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler
    
  Tümgeneralliğe Yükselen Tuğgeneraller
  -------------------------------------
  Tuğgeneral Tevfik Özkılıç
  Tuğgeneral Raif Akbaş
  Tuğgeneral Reha Taşkesen
  Tuğgeneral Mehmet Emin Alpman
  Tuğgeneral Mehmet Taş
  Tuğgeneral Mehmet Eröz
  Tuğgeneral Tuncay Çakan
  Tuğgeneral Yurdaer Olcan
  Tuğgeneral Necmettin Baykul
  Tuğgeneral Uğur Uzal
  Tuğgeneral Adem Huduti
  Tuğgeneral Orhan Özlü
    
  Tuğgeneralliğe Yükselen Albaylar
  --------------------------------
  Topçu Kurmay Albay Erdal Öztürk
  Topçu Kurmay Albay Hüseyin Şentürk
  İstihkam Kurmay Albay Ferit Güler
  Topçu Kurmay Albay Fikret Salih Tolungüç
  Topçu Kurmay Albay Alpaslan Erdoğan
  Topçu Kurmay Albay Bahadır Uçkan
  Piyade Kurmay Albay İzzet Ocak
  Topçu Kurmay Albay Ömer Paç
  Piyade Kurmay Albay Sezai Bostancı
  Tank Kurmay Albay Bekir Memiş
  Piyade Kurmay Albay Aydın Semerci
  Tank Kurmay Albay Tahsin Tank
  Topçu Kurmay Albay Mehmet Daysal
  Piyade Kurmay Albay Metin İyidil 
  Topçu Kurmay Albay Birol Erdem
  Topçu Kurmay Albay Ünal Akbulut
  Topçu Kurmay Albay Uğur Tarık Özkut
  Piyade Kurmay Albay Ahmet Kemal Emren
  Topçu Kurmay Albay Muharrem Yavaş
  Topçu Kurmay Albay Mehmet Tevfik Bedük
  Piyade Albay Atakan Altıparmak
  Tabip Albay Şahin Tarlan
  Hakim Albay Orhan Köprü  
  
  -DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI-
  
  Koramiralliğe Yükselen Tümamiral
  --------------------------------
  Tümamiral Şevki Erdal Bucak
  
  Tümamiralliğe Yükselen Tuğamiraller
  -----------------------------------
  Tuğamiral Recep Bülent Bostanoğlu
  Tuğamiral Celal Parlakoğlu
  Tuğamiral Mehmet Tayfun Uraz
  
  Tuğamiralliğe Yükselen Albaylar
  -------------------------------
  Deniz Kurmay Albay Mustafa Şems Aktuğ
  Deniz Kurmay Albay Ramazan Cem Gürdeniz
  Deniz Kurmay Albay Fikret Güneş
  Deniz Kurmay Albay Ahmet Serdar Akınsel
  Deniz Kurmay Albay Doğan Bozkurt
  Deniz Kurmay Albay Hasan Uşaklıoğlu
  Deniz Albay Mustafa Hilmi Orhon
  
  -HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI-
  
  Korgeneralliğe Yükselen Tümgeneraller
  -------------------------------------
  Tümgeneral Yılmaz Oğuz
  Tümgeneral Mehmet Yalçın Kaya
  
  Tümgeneralliğe Yükselen Tuğgeneraller
  -------------------------------------
  Tuğgeneral Abidin Ünal
  Tuğgeneral Mehmet Veysi Ağar
  Tuğgeneral Akın Öztürk
  Tuğgeneral Şirin Ünal
  
  Tuğgeneralliğe Yükselen Albaylar
  --------------------------------
  Pilot Kurmay Albay Mehmet Şanver
  Pilot Kurmay Albay Atilla Gülan
  Pilot Kurmay Albay Muzaffer Ok
  Pilot Kurmay Albay Ahmet Bertan Nogaylaroğlu
  Pilot Kurmay Albay Sinan Şanlı
  Pilot Kurmay Albay Nedim Güngör Kurubaş
  Pilot Kurmay Albay Mehmet Yılmaz Erdoğan
  Hava Muhabere Kurmay Albay Osman Kapani Aktaş
    
  -JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI-
  
  Korgeneralliğe Yükselen Tümgeneral
  ----------------------------------
  Tümgeneral İbrahim Açıkmeşe
    
  Tümgeneralliğe Yükselen Tuğgeneral
  ----------------------------------
  Tuğgeneral Osman Eker
  Tuğgeneral Mehmet Tayfun Yıldız
    
  Tuğgeneralliğe Yükselen Albaylar
  --------------------------------
  Jandarma Kurmay Albay Mustafa Kemal Alataş
  Jandarma Kurmay Albay Faik Canbolat
  Jandarma Muhabere Kurmay Albay Mehmet Çörten
  Jandarma Albay Selahattin Yıldırım
  
  -GÜLHANE ASKERİ TIP AKADEMİSİ-
  
  Tuğgeneralliğe Yükselen Albay
  -----------------------------
  Prof. Tabip Albay Ersoy Işık
  
  Tuğamiralliğe Yükselen Albay
  ----------------------------
  Prof. Deniz Tabip Albay Cemil Turgut Tufan
   
  ASKERİ YÜKSEK İDARE MAHKEMESİ
  -----------------------------
  Askeri Hakim Albay Hıfzı Çubuklu

Yüksek Askeri Şura kararı ile 30 Ağustos 2004 tarihinden geçerli olmak üzere görev süreleri bir yıl uzatılan general ve amiraller şöyle:
  
  -KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI-
  
  Korgeneraller
  -------------
  Korgeneral Köksal Karabay
  Korgeneral Ömer Keçecigil
  Korgeneral Engin Alan
  
  Tümgeneraller
  -------------
  Tümgeneral Osman Doğu Silahçıoğlu
  Tümgeneral Eyüp Kaptan
  Tümgeneral Nejat Bek
  Tümgeneral Ali İhsan Gürcihan
  Tümgeneral Yalçın Ataman
  Tümgeneral Nejat Müldür
  Tümgeneral Fikri Gönültaş
  
  Tuğgeneraller
  -------------
  Tuğgeneral Mehmet İhsan Ongun
  Tuğgeneral Ahmet Aydın İnağ
  Tuğgeneral Ümit Kalender
  Tuğgeneral Tayyar Elmas
  Tuğgeneral Hamit Tekkanat
  Tuğgeneral Orhan Akbaş
  Tuğgeneral Celalettin Kalkan
  Tuğgeneral Ali Erdinç
  Tuğgeneral Ahmet Berberoğlu
  Tuğgeneral Gafur Aksu
  
  -DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI-
  
  Koramiraller
  ------------
  Koramiral Muzaffer Metin Ataç
  Koramiral Şükrü Taner Ezgü
  
  Tuğamiraller
  ------------
  Tuğamiral Arif Vehbi Alpman
  Tuğamiral Necati Kurt
  Tuğamiral Hüseyin Yalçın Kavukçuoğlu
  Tuğamiral Mehmet Ali Çınar
  
  -HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI-
  
  Korgeneraller
  -------------
  Korgeneral Aydoğan Babaoğlu
  
  Tümgeneraller
  -------------
  Tümgeneral Süleyman Şevket Dingiloğlu
  Tümgeneral Murat Bulgan
  Tümgeneral Volkan Tiryakiler
  
  Tuğgeneraller
  -------------
  Tuğgeneral Ridvan Ulugüler
  Tuğgeneral Ahmet Dinçyürek
  Tuğgeneral Taylan İnce
  Tuğgeneral Mehmet Ali Bülent Tuzcu
  
  -JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI-
  
  Tuğgeneraller
  -------------
  Tuğgeneral Mecit Korkut
  Tuğgeneral Kadir Ali Esener
  Tuğgeneral Kemal Bayalan
  
  -GÜLHANE ASKERİ TIP AKADEMİSİ-
  
  Tuğgeneraller
  -------------
  Tuğgeneral Erdal Gökçay
  Tuğgeneral Ali Haluk Kaplan
  Tuğgeneral Mehmet Zeki Bayraktar
  
  ASKERİ YARGITAY
  ---------------
  Tuğamiral Ferhat Ferhanoğlu
  
  ASKERİ YÜKSEK İDARE MAHKEMESİ
  -----------------------------
  Tuğgeneral Erol Alpar

BÜYÜKANIT VE TÜRKERİ KİMDİR?

Yüksek Askeri Şura'da Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na Orgeneral Mehmet Yaşar Büyükanıt, Jandarma Genel Komutanlığı'na Orgeneral Fevzi Türkeri atandı.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanan 1'nci Ordu Komutanı Orgeneral Büyükanıt'ın özgeçmişi şöyle:

Orgeneral Büyükanıt, 1940 yılında İstanbul'da doğdu. Orgeneral Büyükanıt, 1961'de Kara Harp Okulu'ndan, 1963'te Piyade Okulu'ndan mezun oldu.

1970'e kadar Kara Kuvvetleri'ne bağlı çeşitli birliklerde takım komutanlığı ve bölük komutanlığı yapan Orgeneral Büyükanıt, 1972 yılında Kara Harp Akademisi'ni bitirdi.

Orgeneral Büyükanıt, daha sonra, kurmay subay olarak Belçika-Mons'ta SHAPE İstihbarat Dairesi Temel İstihbarat Şubesi Kuvvet ve Sistem Kısım Amirliği, Kara Harp Akademisi Öğretim Üyeliği, Genelkurmay Personel Dairesi General-Amiral Şubesi'nde Kısım Amirliği ve Şube Müdürlüğü, Kuleli Askeri Lisesi Komutanlığı, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanlığı görevlerini yürüttü.

1988 yılında tuğgeneralliğe terfi eden Büyükanıt, bu rütbeyle 2'nci Zırhlı Tugay Komutanlığı ve İtalya-Napoli'de bulunan Güney Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı Karargahı'nda İstihbarat Daire Başkanlığı görevlerinde bulundu.

Büyükanıt, 1992 yılında tümgeneralliğe terfi etti. Büyükanıt, bu rütbeyle Genelkurmay Genel Sekreterliği ve Kara Harp Okulu Komutanlığı görevlerinde bulundu.

Korgeneralliğe 1996 yılında yükselen Büyükanıt, bu rütbede 7'nci Kolordu Komutanlığı ve Genelkurmay Harekat Başkanlığı yaptı.

Büyükanıt, 2000 tarihinde orgeneralliğe terfi etti ve Genelkurmay 2'nci Başkanlığı görevine atandı. Geçen yıl 1. Ordu Komutanlığı'na getirilen Orgeneral Büyükanıt, 30 Ağustos 2004 tarihi itibariyle Kara Kuvvetleri Komutanı oldu.

Bilge Filiz Büyükanıt ile evli olan ve bir çocuğu bulunan Orgeneral Büyükanıt, İngilizce biliyor.

ORGENERAL TÜRKERİ

Jandarma Genel Komutanlığı'na atanan 2'nci Ordu Komutanı Orgeneral Türkeri'nin özgeçmişi şöyle:

Orgeneral Fevzi Türkeri 1941 yılında Elazığ'da doğdu. 1962 yılında Kara Harp Okulu'ndan, 1963 yılında Piyade Okulu'ndan mezun oldu.

1973 yılına kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı çeşitli birliklerde Takım ve Bölük Komutanlığı yapan Orgeneral Türkeri, 1975 yılında Kara Harp Akademisi'nden mezun olmasının ardından kurmay subay olarak, Genelkurmay Merkez Dairesi Başkanlığı ve Genelkurmay Özel Harp Dairesi Başkanlığı emrinde çalıştı. Kara Harp Akademisi öğretim üyeliği, Kıbrıs Güvenlik Kuvvetleri Özel İstihbarat Başkanlığı, Genelkurmay Özel Harp Dairesi Kurmay Başkanlığı ve Kara Harp Okulu Öğrenci Alay Komutanlığı görevlerini yürüttü.

1990 yılında tuğgeneralliğe terfi eden Orgeneral Türkeri, bu rütbe ile Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı görevinde bulundu.

Orgeneral Türkeri, 1994 yılında tümgeneralliğe terfi etti. Bu rütbe ile Özel Kuvvetler Komutanlığı ve Genelkurmay İstihbarata Karşı Koyma ve Güvenlik Dairesi Başkanlığı görevlerini yürüttü.

1998 yılında korgeneralliğe terfi eden Orgeneral Türkeri, Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı ve Jandarma Asayiş Komutanlığı görevlerinde bulunduktan sonra 2002 yılındaki Şura'da orgeneralliğe terfi ederek, 2. Ordu Komutanlığı görevine atandı.

Orgeneral Türkeri, 30 Ağustos 2004 tarihi itibariyle Jandarma Genel Komutanlığı görevine getirildi.

Gülay Türkeri ile evli olan Orgeneral Fevzi Türkeri'nin 2 çocuğu bulunuyor.

Haber7.com

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber