Öğrenci sendikasından 'ücretsiz ulaşım' kampanyası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Eylül 2007 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin ilk öğrenci sendikası olma yolunda kuruluş çalışmaları devam eden Genç-Sen, okulların açılmasıyla birlikte ?ücretsiz ulaşım? talebiyle bir kampanya düzenleyecek.

DİSK Uluslararası İlişkiler Uzmanı ve Genç-Sen Girişimi Sözcüsü Kıvanç Eliaçık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul'da okulların açılması ile beraber üç gün süreyle toplu taşıma araçlarının ücretsiz olacağını anımsattı.

Genç-Sen olarak bu uygulamaya karşı düzenleyecekleri etkinliklerle ?üç gün değil her gün? talebini kamuoyu ile paylaşacaklarını belirten Eliaçık, şunları kaydetti:

?Genç-Sen, öğrenciler için şehir içi ulaşımın ücretsiz olmasını talep ediyor. Ülke bütçesinden hak ettiği payı alırsa eğitim tamamen ücretsiz olabilir. Genç-Sen'in temel taleplerinden biri şehir içi ulaşımın öğrenciler için ücretsiz olması. Genç-Sen, üç gün ücretsiz ulaşım uygulaması başlatan belediyenin, öğrencilerin okul yolunda, metro, tramvay, vapur ve otobüs gibi şehir içi vasıtalardan, ücretsiz faydalanması sağlaması için çeşitli etkinlikler düzenleyecek.?

Eğitim-öğretim döneminin başlamasının Türkiye'nin kangrenleşmiş sorunlarından birini de gündeme getirdiğini anlatan Eliaçık, ?İlkokuldan üniversiteye kadar okula adım atar atmaz, velileri ve öğrencileri adeta yazar kasalar bekliyor. Zorunlu bağış, katkı payı gibi akıl almaz ödemeler yapmadan derslere başlamak mümkün olmuyor? dedi.

Üniversite harçlarına yüzde 5 zam yapılmasının planlandığını dile getiren Eliaçık, ?Harçlara yüzde 5 zam yapılması kabul edilemez. Üniversitelerde yıllardır kimse 'harç' sözcüğünü kullanmıyor. Bu sözcüğün öğrencilerin dilindeki karşılığı 'haraç'. Çünkü bu ülkenin yurttaşları eğitim ve sağlık gibi hizmetlerin parasız olarak karşılanmasına yetecek kadar vergi ödüyorlar? diye konuştu.

Genç-Sen üyeleri kampanya kapsamında, ?üç gün değil her gün beleş olsun? yazılı sticker ve afişler hazırlayarak okulların etrafındaki duraklara ve otobüslere yapıştıracak. Ayrıca 6 Ekim 2007 Cumartesi günü Taksim'de ?parasız eğitim? talebiyle bir eylem düzenlenecek.

-GENÇ-SEN'İN TALEPLERİ-

Öğrenci kimliği olan herkesin toplu taşıma araçlarından, sinema, tiyatro gibi kültürel etkinliklerden parasız yararlanabilmesini isteyen Genç-Sen'in taleplerinden bazıları şöyle:

?-Öğrenci kimliği olan herkes medikolardan ve tüm sağlık kurumlarından parasız yararlanmalı,

-Üniversiteye giriş 3 saatlik bir sınavla belirlenmemeli, isteyen herkes parasız üniversite eğitimi alabilmeli,

-Burs karşılığı çalışma programları kaldırılmalı, tüm öğrencilere öğrenim süreleri boyunca karşılıksız burs verilmeli,

-Okullarımızın bütçelerinin nasıl kullanılacağına dair karar mekanizmalarında, yemekhane, laboratuvar, spor tesisi, kantin, atölye ve benzeri tesislerin kimler tarafından ve nasıl yönetileceğinde, buralarda uygulanacak fiyatların belirlenmesinde öğrencilerinde de karar hakkı olmalı,

-Okullara müdür, dekan, rektör gibi yönetici pozisyonlara kimlerin getirileceğinde öğrencilerin karar hakkı olmalı,

-Öğrencilerin, barınma ihtiyaçlarının karşılanması, yurt şartlarının iyileştirilmesi ve yurt yönetiminde söz ve karar hakkı olmalı,

-Derslere zorunlu olan kitap ve diğer materyaller ücretsiz temin edilmeli,

-Öğrencilerin yazın tatil yapabilmesi için kamuya bağlı sosyal tesislerden öğrenciler parasız yaralanabilmeli,

-Lise ve üniversite öğrencilerinin staj yoluyla ücretsiz çalıştırılmamalı, okul sonrasında öğrencilerin karşısına çıkan KPSS, yetkin mühendislik ve benzeri sınavlar kaldırılmalı ve okunan alana dönük iş garantisi sağlanmalı,

-Lise ve üniversitelerde disiplin yönetmeliklerinden doğan keyfi uygulamalara son verilmeli, eğitim özgür ve demokratik olmalı.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber