Gribi ciddiye alın, ölümle bile sonuçlanabilir

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Eylül 2007 13:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sonbaharın gelmesiyle havalar serilendi. Hastanelere soğuk algınlıgı (nezle) ve grip şikayetiyle gidenlerin sayısında önemli bir artış gözleniyor. Okulların da açılmasıyla hastalığın hızla yayılabileceği belirtiliyor. Uzmanlar, değişen hava sıcaklığının üst solunum yolu enfeksiyonlarını artırdığını belirterek, soğuk algınlığı ile gribin ayrı ayrı hastalık olduğunu ifade ediyor. Gribin ciddiye alınmasını isteyen uzmanlar, tedavi edilmediği taktirde ölümle sonuçlanabileceği uyarısında bulunuyor.

Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr.Dr. Cevdet İzmirli, havaların serinlemesiyle üst solunum yolu şikayetleriyle gelen hasta sayısının giderek arttığını söylüyor. Soğuk algınlığı ile gribin birbirinden ayrı iki rahatsızlık olduğunu ifade eden İzmirli, soğuk algınlığı ayakta atlatılabilecekken, gribin daha ağır seyrettiğini ve mutlaka istirahat gerektirdiğini kaydediyor.

İzmirli, soğuk algınlığı ile grip arasındaki farkı şöyle açıklıyor: "Soğuk algınlığında ateş hafif seyreder. Gripte yüksek ateş görülür. Bu, günlerce sürebilir. Soğuk algınlığında bitkinlik görülmez, ancak giripte bu söz konusudur. Soğuk algınlığında kulak ağrısı görülebilir. Grip ise sinüzüt, orta kulak iltihabı, bronşit, zatürreye yol açabilir ve tedavi edilmezse ölümle bile sonuçlanabilir. Ayrıca giribin diğer bir belirtiside hapşırmanın yanı sıra kuru öksürüktür. Bunun yanında yorgunluk, halsizlik, iştansızlık, kas ağrısı şiddetli baş ağırısı ile seyreder."

KÜÇÜK ÖNLEMLER HASTALIĞIN YAYILMASINI ENGELLER

Nezle ve grip virüsünün damlacıklarla bulaştığını ve bir hapşırmada binlerce virüsün çevreye yayıldığını ifade eden Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr.Dr. Cevdet İzmirli, hastalığın önüne geçmek için basit sayılabilecek tedbirlerin önemli olduğunu ifade ediyor.

İzmirli, korunma yönünde şu uyarılarda bulunuyor: "Ellerinizi sık sık yıkayın. Özellikle çocuklara hasta olan kişi ile temas ettiklerinde, elleri mutlaka yıkanmalı. Bardak ve fincanların paylaşmayın. Okullarda ve iş yerinde bir kez kullanılan plastik bardaklar tercih edin. Hapşururken mutlaka kağıt mendile hapşurun, elinize hapşurursanız virüsleri ortamdaki eşyalara bulaştırır, buradan insanlara yayabilirsiniz. Mendilinizi hiç bir yere koymadan çöpe atın. Nezle ya da grip olan biriyle temas ettiyseniz, asla gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza elinizi sürmeyin. Bulunduğunuz mekanı mutlaka havalandırın. Mikroplar durağan havada asılı kalırlar."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber