Devlet Bakanı Ekren; Reformlarda öncelik Sosyal Güvenlik Reformu'nun

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Eylül 2007 15:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Ekren; "Reformlarda öncelik Sosyal Güvenlik Reformu'nun"

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, 2007 yılı için 3 aylık acil eylem planı hazırlanacağını söyledi. Ekren, "Hükümetin reformlardaki önceliği Sosyal Güvenlik Reformu olacak. Yasalarla ilgili son rötuşlar yapılıyor" dedi.

Yeni Başbakanlıkta ekonomi bürokratlarıyla birlikte 60. Hükümet 'Eylem Planı' hazırlık toplantısı yapan Devlet Bakanı Ekren, toplantıda gazetecilerin sorularını cevapladı.

Ekren, öncelikle 3 aylık bir acil eylem planı yapılacağını, bununla birlikte var olan hükümet ve AB programlarının da devam edeceğini söyledi. Reformlarda hükümetin önceliğinin Sosyal Güvenlik Reformu olacağını vurgulayan Ekren, bu reformla ilgili çalışmaların sürdüğünü, artık son rötuşların yapıldığını kaydetti.

Ekren, bakanlığının ekonomi koordinasyonunun yanı sıra özel sektörle de kaliteli koordinasyona ağırlık vereceğini söyledi. Ekren, Ekonomik ve Sosyal Konseyi ise zamanı geldiğinde toplanmaya devam edeceğini ifade etti.

Bir soru üzerine büyüme rakamlarını değerlendiren Ekren, açıklanan ikinci çeyrek büyüme rakamının düşük çıkmasına karşın yılsonu büyüme beklentilerin hedeften uzak olmadığını vurgulayarak, ikinci çeyrek büyüme rakamının da konjektörel etkenlerden kaynaklandığını belirtti.

IMF ile bundan sonraki dönemde nasıl bir ilişki kurulacağına dair bir soru üzerine ise Ekren, IMF'nin birinci muhatabının Devlet Bakanı Mehmet Şimşek olduğunu, ondan gelecek bilgi notuna göre de karar verileceğini söyledi. Ekren, IMF ile anlaşılan reform ve uygulamalarda da herhangi bir değişikliğin söz konusu olmadığını sözlerine ekledi.

Bir başka soru üzerine ise Ekren, işsizliğe yönelik yeni dönemde sosyal istikrarın güçlendirileceğini ve işsizliğin özellikle bir bakanın görev alanı içinde yer alacağını, işsizlik konusunda bütün bakanlıkların ise daha detaylı çalışacağını söyledi. İşsizlik Fonu'nda biriken paraların ise amacına uygun olarak kullanacağını kaydeden Ekren, bu amaçla işsizlik maaşının artırılacağını ve istihdamı artırıcı çalışmalarda kullanılacağını ifade etti.

Elektriğe yapılması düşünülen zam konusunda ise Ekren, yarın yapılacak olan 'Enerji Strateji ve Arz Güvenliği' toplantısının Enerji Bakanı Hilmi Güler'in kendilerini bilgilendirecek bir toplantı olacağını belirterek, "Burada belirlenecek yol haritasından sonra neler yapılacağına bakılacak" dedi.


BAKAN ÇELİK: ?SOSYAL GÜVENLİK REFORMUNU EKİM AYINDA TBMM'YE GÖNDERECEĞİZ?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sosyal güvenlik reformunda hükümetin iradesinin devam ettiğini belirterek, ?Bu konuda aksama yok. Ekim ayında yasayı TBMM'ye gönderme çabası içindeyiz. Umarım, kasım ayında da komisyondan ve TBMM'den geçer. 1 Ocak 2008 tarihli yürürlüğe hazır hale gelir? dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sosyal güvenlik reformunda hükümetin iradesinin devam ettiğini belirterek, ?Bu konuda aksama yok. Ekim ayında yasayı TBMM'ye gönderme çabası içindeyiz. Umarım, kasım ayında da komisyondan ve TBMM'den geçer. 1 Ocak 2008 tarihli yürürlüğe hazır hale gelir? dedi.

Bakan Çelik, MemurSen Genel Başkanı Ahmet Aksu ve beraberindeki heyeti bakanlığında kabul etti. Görüşmede, gazetecilerin "Sosyal Güvenlik Reformunun IMF ziyareti sırasında gündeme geldi mi" sorusu üzerine Bakan Çelik, ?Bu nezaket ziyaretiydi. Bu çerçevede görüşülmesi gereken konuları görüştük. Hükümetin Sosyal Güvenlik Yasası'yla ilgili iradesi hala devam ediyor. Bu konuda aksama yok. Ekim ayında yasayı TBMM'ye gönderme çabası içindeyiz. Şuanda çalışmalar devam ediyor, umarım kasım ayında da yasa komisyondan ve TBMM'den geçer. 1 Ocak 2008 tarihinde de yürürlüğe hazır hale gelir? dedi.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

Çelik, toplu sözleşme hakkıyla ilgili çok ciddi anayasa reformu çalışmalarının olduğunu kaydederek, bakanlıklar, siyasi irade ve hükümetin anayasası şeklindeki değerlendirmelerin doğru olmadığını vurguladı.

Gerekli, çalışmaların Bilim Kurulu tarafından yapıldığını ifade eden Çelik, Anayasa çalışmaları üzerinde iktidar partisi olarak gerekli görüşleri ifade ettiklerini dile getirdi. Bu çalışmaların halen devam ettiğini hatırlatan Çelik, ?Neticede, nihai bir taslak ortaya çıktığı zaman sivil toplum örgütlerinin özellikle, kamu sendikalarının bu sürecin içerisinde olmasını biz de son derece olumlu buluyoruz. Yani, Anayasa, 70 milyonun Anayasası olacak. Değerlendirmeler bu 70 milyonun çerçevesinde ilgili toplum temsilcilikleri tarafından yürütülecek. Biz de görüşlerimizi mutlaka bildireceğiz. Ama bu saatten sonra sivil toplum örgütlerine ciddi görev düşüyor? diye konuştu.

MemurSen Genel Başkanı Ahmet Aksu, sosyal hakların İLO'ya daha uyumlu olacağına inandıklarını belirterek, Türkiye'nin her yıl karşısına çıkan, sorunlara karşı daha duyarlı olacağına inandıklarını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber