Profesör Kaboğlu: Yargıtay, verdiği kararla bizi hedef göstermiştir

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Eylül 2007 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Yargıtay'ın mahkemenin beraat kararını bozması ve kararın gerekçesinde yer alan ifadelerle kendisi ve Prof. Dr. Baskın Oran'ı hedef gösterdiğini iddia etti. Yargıtay'ın kararın gerekçesinde kasıt arayarak, kendilerini tehlikeli insanlar olarak gösterdiğini savunan Kaboğlu, kendilerine yönelik ölüm tehditlerinin artacağını öne sürdü. Türkiye'de son zamanlarda aşırı milliyetçi söylemlerin arttığını iddia eden Kaboğlu, İsmail Türüt'ün klibine çekilen video klibinde bunun açık göstergesi olduğunu söyledi.

Yargıtay 8. Dairesi'nin, "Azınlıklar ve Kültürel Haklar Raporu" dolayısıyla açılan ve beraatle sonuçlanan davanın kararını esastan bozması sonrası, raporu kaleme alanlardan birisi olan Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Türk Tabipler Birliği Başkanı Prof. Dr. Gencay Gürsoy, Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, DİSK Genel Sekreteri Musa Çam ve 78'liler Birliği üyesi Celalettin Can, basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, raporu kalema aldığı için söz konusu davada yargılanan Prof. Dr. Baskın Oran ise katılmadı.

Raporu hazırlamak için Başbakanlık İnsan Hakları Kurulu'na gönüllü olarak çağrıldıklarını ve kurulun yasalar çerçevesinde kurulmuş olduğunu dile getiren Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, kurulun BM sözleşmeleri ve Avrupa Konseyi sözleşmelerine göndermeler yapılarak kurulduğunu dile getirdi. Kuruldaki görevlerinin Türkiye'nin sorunları hakkında görüş belitmek olduğunu aktaran Kaboğlu, Yargıtay'ın verdiği kararla "Neden işinizi yaptınız?" dediğini savundu.

"YARGITAY BİZİ HEDEF GÖSTERDİ, BUNDAN SONRA ÖLÜM TEHDİTLERİ ARTABİLİR"

Yargıtay 8. Dairesi'nin verdiği kararda, "kasıt" söz konusu olduğunu belirterek niyetlerini sorguladığını ve kamuoyuna kendilerini kötü niyetli insanlar olarak lanse ettiğini savunan Kaboğlu, "Üniversite öğretim üyesi olarak, hukukçu ve dipolamat yetiştiren kişiler olarak, 'Bunu kasıtlı yaptınız' diyor ve bizi topluma niyeti bozuk kişiler olarak lanse ediyor. Bununla da yetinmiyor karar, 'Siz sorumluluğunuzu bilmek durumundaydınız, bu konuların Türkiye'de tartışılmayacağını, kimlik sorununu ele alınmayacağını bilmek zorundaydınız' diyor." şeklinde konuştu.

Verilen kararla Yargıtay'ın kendilerini tehlikeli kişiler olarak topluma lanse ettiğini öne süren Kaboğlu, "Böyle bir kararla, bizleri, tehlikeli kişiler olarak, tehlikeye neden olabilecek kişiler olarak topluma lanse ediyor ve dolayısıyla biz hedef gösterilmiş oluyoruz. Yargıçların bu noktada sorumluluğunun altını çizmek gerekir. Bu sadece Oran, Kaboğlu davası değildir. Biz zaten hedef gösterilmiştik. Bu karardan sonra gerek Oran'a gerek bana yönelik yaşam hakkımıza yönelik tehditler artmaya başlayacaktır." ifadelerini kullandı. Kaboğlu, bir basın mensubunun "Hiç ölüm tehditi aldınız mı ?" şeklindeki soruya, "Daha önce mahkeme süreçte tehdit aldığmıız için zaten bize koruma tahsis edildi." cevabını verdi.

"TÜRÜT'ÜN ŞARKISINA YAPILAN KLİP, İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDA KABUL EDİLEMEZ"

Türkiye'de son yıllarda aşırı milliyetçi söylemlerin arttığını söyleyen İbrahim Kaboğlu, "Sadece biz değiliz. Bu tür eğilimler Karadeniz'deki türkülere kadar sirayet ettiğine göre, demek ki Başbakanlık binasında ateşlenen şiddet fitili aradan 3 yıl geçmiş olmasına rağmen bütün Türkiye'ye yayılmaktadır. Bu bakımdan ırka dayalı milliyetçi şoven çıkışılara dikkat etmek gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Bir basın mensubunun "İsmail Türüt'ün türküsüne yapılan klip de bu bağlamda ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilebilir mi ? şeklinde sorusu üzerine Kaboğlu, klibin açıkça ölüm tehditi içerdiğini ve Dink suikastini ve bundan sonra yapılacak suikastleri teşvik ettiğini söyledi. Kaboğlu, "Bu tipik bir durumdur. İfade ve düşünce özgürlüğünün korunmasından yararlanamayacak bir alandır. Tamamen bir cinayeti övmektir. Sadece cinayeti övmek değil, bundan sonraki cinayetleri teşvik etmektir. Toplumsal huzuru bozmaktır. Bizim yaptığımız tam tersine, toplumsal dokuyu güçlendirmek için evrensel ilkelere dayalı ve Anayasal çözüm önerileri sunmaktadır. Kesinlikle bu ifade özgürlüğünden yararlanamaz. Açık bir şiddete çağrı ve cinayeti övmek vardır. Hatta farklı etkin kökenli olanları bu topraklardan temizleme yönünde bir çağır ve övme vardır." diye konuştu.

Kaboğlu, Yargıtay üyelerinin verdikleri kararda kişisel görüşlerini göz önüne alarak duyguları ile hareket ettiklerini savundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber