Baro Başkanı'nın Türüt'ü savunan sözleri bomba etkisi yarattı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Eylül 2007 15:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KARANEDİZLİ türkücü İsmail Türüt'ün internet paylaşım sitesi Youtube'ta yayınlanan ve hakkında soruşturma başlatılmasına neden olan ?Plan yapmayın plan' adlı klibi, ?Yurtsever duyguları şiirle, şarkıyla dile getirmek kutlanması gereken bir davranıştır'' diyerek yorumlayan İzmir Barosu Başkanı Nevzat Erdemir, sözlerinin arkasında olduğunu söyledi. Başkan Erdemir, ?Anadolu'da insanların etnik kökeni ne olursa olsun, bir sanatçının, ülkedeki emperyalist oyunlara tepki çekmesi doğal birşeydir'' dedi. Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şube Başkanı avukat Aysun Koç ise ?Şiddetle kınıyorum. Böyle bir baronun üyesi olmaktan dolayı utanıyorum. En sert şekilde protesto edeceğiz'' dedi.

İzmir Barosu Başkanı Nevzat Erdemir, türkücü İsmail Türüt'e yönelik eleştirilere katılmadığını belirterek, ?Yurtsever duyguları şiirle, şarkıyla dile getirmek kutlanması gereken bir davranıştır'' demişti. Avukat Nevzat Erdemir, İsmail Türüt'ün, Ozan Arif'in sözlerini yazdığı ?Plan yapmayın plan' adlı şarkısını dinlediğini ve şarkıda gazeteci Hrant Dink ve Rahip Santoro cinayetlerini öven bir unsur görmediğini söyledi. Şarkıda, ABD Başkanı George Bush'a, bölücülüğe ve ?Türkiye ile ilgili oynanan oyunlara' göndermelerin olduğunu kaydeden Erdemir, ?Yurtsever olmak ve yurtsever duyguları şarkıyla, şiirle, resimle, yazıyla ifade etmek kutlanması gereken bir davranıştır. Türkiye'de bir süreden beri yurtsever olmak, ulusal değerleri savunmak, neredeyse aşağılanan bir davranış haline geldi. Düşünce ve kanaatleri şarkıyla, besteyle açıklama ve yayma özgürlüğü vardır. Sözlerde kesinlikle bu cinayetlerin olumlanması söz konusu değildir. Bu yöndeki eleştirileri samimi bulmuyorum. Şarkıda ABD Başkanı Bush'a göndermeler var. ABD'nin Afganistan'da, Lübnan'daki hukuk dışı uygulamaları herkesin gözü önündedir'' dedi.

BOMBA ETKİSİ YAPTI

Avukat Erdemir'in çeşitli gazetelerde yayınlanan bu demeci, İzmir'deki yargı camiasında bomba etkisi yaptı. Erdemir'in, eleştirilere neden olan açıklamaları, bazı meslektaşlarının desteğini, bazılarının da tepkisini gördü. Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubesi üyeleri, adliyenin koridorlarına, Erdemir'le ilgili bugün yayınlanan gazete kupürlerini asarak, protesto etmeye davet etti. Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şube Başkanı avukat Aysun Koç, ?Şiddetle kınıyorum. Böyle bir baronun üyesi olmaktan dolayı utanıyorum. Söz konusu klipte ciddi ırkçı vurgular var. Farklı etnik kökende olanlara yönelik saldırıları destekleyen, bunları öven, körükleyen bir baro başkanının yapmış olduğu açıklamalar utanç vericidir. Başkan, suç ve suçluyu övme suçunu da açıklamalarıyla işlemiştir. Erdemir'in, tüm mesleki örgütü temsil ettiğini unutmaması gerekirdi. Önce yarın yapacağımız açıklamayla kınayacağız. Daha sonra en sert şekilde protesto edeceğiz. Suç duyurusunda bile bulunabiliriz'' dedi. İzmir Barosu Eski Başkanlarından Noyan Özkan'da, Erdemir'in konuşmasının iyi incelenmesi gerektiğini, bireyin değil İzmir Barosu tüzel kişiliğinin zarar görebileceği ihtimalinin üzücü olduğunu dile getirdi.

SÖZLERİMİN ARKASINDAYIM

Baro Başkanı Erdemir ise ?Türkiye'de dahil 24 mazlum milletin, Büyük Ortadoğu Projesi kapsamında rejimleri ve sınırları değiştirilmek isteniyor. Yeni dünya düzeni kuramcıları, yeryüzünde 200 olan devlet sayısını en az bine çıkaracaklarını söylüyor. Hedef tahtalarında ulus devletler var. Bunların başında Türkiye geliyor. Burada, Anadolu'da insanların etnik kökeni ne olursa olsun, bir sanatçının, ülkedeki emperyalist oyunlara tepki çekmesi doğal birşeydir. Doğal olmayan söylenen sözlerin içeriğinin çarpıtarak verilmesidir. Ayıp olan bence budur. Elbette herkesin sözle, resimle yazıyla düşüncelerini ifade etme özgürlüğü vardır. Bu ülke üzerinde oynanan oyunlara dikkat çeken bir sanatçıya tepki verilmesini anlamak mümkün değil. Bu tip düşünenleri kısır demokrasi anlayışıyla başbaşa bırakmalıyız. Sözlerimin arkasındayım'' dedi.

Başkan Erdemir, açıklamalarına herhangi bir tepki görüp görmediği veya uyarı alıp almadığıyla ilgili olarak, ?Böyle şeylere gerek yok'' diyerek cevap verdi.

Erdemir, son iki dönem Baro kongresine Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu adına katılarak seçimleri kazandı. Hem sol hem de sağ kökenli gruplarla mücadele ederek seçimi kazanan Erdemir, ADD, İşçi Partisi ve ulusalcı avukatların desteğiyle göreve gelmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber