Bakan Güler: Elektrikte zam rakamını açıklayanlar ofsayda düşebilir

Haber Giriş : 21 Eylül 2007 11:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, elektriğe zam yapılması konusunda alınmış bir karar olmadığını belirterek, "Rakam açıklayanlar bile var. Olmadığı taktirde futbol tabiriyle ofsayt durumu olabilir" dedi. Güler, elektrik arz güvenliği için cumartesi günü Elektrik Üretim Anonim Şirketi'nin (EÜAŞ) elindeki santrallerin işletmecilerini toplayarak üretimin artırılmasını görüşeceklerini belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, elektriğe zam yapılması konusunda alınmış bir karar olmadığını belirterek, "Rakam açıklayanlar bile var. Olmadığı taktirde futbol tabiriyle ofsayt durumu olabilir" dedi.

Bakan Güler, Müsteşar Vekili Selahattin Çimen'in de katılımıyla basına iftar yemeği verdi. Güler, iftar sonrasındaki sohbet toplantısında, yeni dönemde özel sektör odaklı büyük yatırımların olacağını belirterek, Nabucco projesi, nükleer enerji yasasının veto edilen iki maddesinin çıkarılması ve enerji özelleştirmesinin yeni dönemde gündemde olacağını anlattı.

Enerji zirvesinde elektriğe zam yapılmasının konuşulmadığını ifade eden Güler, "Zam, hesap-kitap böyle birşey yapılmadı" dedi. Buna karşın basında elektriğe yapılacak zam konusunda rakamlar dahi çıktığını kaydeden Güler, "Olmadığı taktirde futbol tabiriyle ofsayt durumu olabilir" diye konuştu.

-ZAM KONUŞMADIK-

Enerji zirvesi olarak anılan toplantının "2007-2012 Arz Güvenliği Değerlendirmesi" olduğunu söyleyen Güler, zam konuşulmadığının altını çizdi.

Güler buna karşılık, elektrikte arz güvenliği için bazı yatırımların hızlanması gerektiğini vurgulayarak, "Amacımız yatırımları yapacak özel sektörün önünü rahat görmesi. Bunun için tarife de -ki önemli bir unsurdur- ele alınacak. Ama zam konusunda henüz görüşülen, tartışılan, karara varılan birşey olmadığı için. Nakit akışı, alacak-verecek, borçlanma, tarife bütün olarak ele alınıyor" dedi. Güler, zam senaryoları olup olmadığı sorusuna ise, "Var elbette" yanıtını verdi.

-ENERJİ STRATEJİ BELGESİ RÖTUŞLANACAK-

Enerji Bakanı, 2004 yılında Yüksek Planlama Kurulu tarafından çıkarılan ve enerji özelleştirmesinde yol haritası ve takvimini belirleyen Enerji Strateji Belgesi'nin değiştirileceğini açıkladı.

Enerji zirvesinde belgenin değişmesine ihtiyaç bulunduğunu ifade edenler olduğunu bildiren Güler, "Muhtemelen revizyon veya rötuş olabilir. 'Önümüzü göremiyoruz' diyenler oldu. Belgede zaman kayması oldu. İlgili kurumlardan görüşleri alacağız. Yeni yol haritasının taşlarını, kulvarını oluşturacağız" diye konuştu.

-BAKAN SANTRAL İŞLETMECİLERİNİ TOPLUYOR-

Elektrik arz güvenliği için Cumartesi günü (22 Eylül) Elektrik Üretim Anonim Şirketi'nin (EÜAŞ) elindeki santrallerin işletmecileri ile bir toplantı yapacağını bildiren Güler, termik santrallerin veriminin artırılması üzerinde duracaklarını söyledi.

Özel sektörün daha önceki süreçte yatırım yapmadığını ancak son dönemde bu tavrını değiştirdiğini ifade eden Güler, "Bir senedir ya da sekiz aydır çok büyük, ciddi şirketler yatırım amaçlı başvuruda bulundular. Bazıları yatırım için sipariş verdiler. kömür, ithal kömür, doğalgaz, su, rüzgar ile ilgili yatırımlar. Yabancı şirketler de var. Sabancı, Zorlu, Koç, ENKA gibi şirketler hoşumuza giden yatırımlara giriştiler. Ancak zaman kısıtı var" dedi.

Güler, önümüzdeki beş yıl için toplam 8 ila 12 milyar, genel olarak da yıllık 3 ila 5 milyar dolarlık enerji yatırımına ihtiyaç bulunduğunu bildirdi.

-KAMU PİYASAYI RAHATSIZ ETMEDEN YATIRIM YAPACAK-

Türkiye'nin beş yılda yüzde 50'ye yakın bir oranla dünyada Çin'den sonra en yüksek elektrik tüketim artışının yaşandığı ülke olduğunu belirten Hilmi Güler, özel sektör yeterli yatırımı yapmadığı taktirde Elektrik Piyasası Kanunu'nda kamunun yatırım yapması için değişiklik de yapılabileceğini ifade etti. Bu durumda kamunun "serbest piyasayı rahatsız etmeden" yatırım yapacağını kaydeden Güler, kapasite bedeli ödeme, yatırım ihtiyacı olan bölge için sınırlı olması gibi modellerle kamunun yatırım yapabileceğini söyledi.

-AFŞİN'DE YATIRIMCI YALNIZCA TETAŞ'A ELEKTRİK SATACAK-

Benzeri model uygulanan Afşin-Elbistan ihalesinin Başarısız olduğunun anımsatılması üzerine Güler, ihalenin ilgi görmemesinin nedenlerini araştırdıklarını ve bazı belirsizliklerin görüldüğünü belirlediklerini belirtti. Güler, alım garantisi ve teklif edilen fiyat düzenlemesinin finansörler tarafından net algılanmadığını bildirdi. Müsteşar Vekili Selahattin Çimen de yeniden yapılacak ihalede uygulanması düşünülen modelde, yatırımcının Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TETAŞ) ile direkt anlaşma yapacağını anlattı. Yatırımcı yalnızca TETAŞ ile anlaşma yaptıktan sonra TETAŞ ile perakende şirketler arasında Afşin'de üretilen elektriğin serbest piyasaya satışının sağlanmasının düşünüldüğünü açıklayan Çimen, böylece sürecin kolaşlaşacağını vurguladı.

-EÜAŞ TEMİZE ÇIKACAK, BOTAŞ KURTULACAK-

BOTAŞ'ın alacaklarını toplayamaması sorununu değerlendiren Hilmi Güler, "Bu bizi de rahatsız ediyor" dedi. Sorunun giderek çözülmekte olduğunu savunan Güler, yeni dönemde bu sorunu ortadan kaldıracaklarını ifade etti. Kamu kuruluşlarının birbirine borçlu olması ve alacakların toplanamamasının diğer kurumlara yansımasının sorun yarattığını ifade eden Güler, Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'nin (TEDAŞ) sokak aydınlatma bedelleri ve belediye alacaklarının toplayamadığı için BOTAŞ'a ödeme yapamamasını örnek gösterdi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO'nun BOTAŞ'a olan borçlarının temizlenmesi için yasa çıkarak özelleştirme sürecini başlattıklarını anımsatan Hilmi Güler, yasal yollarda borçların neden toplanmadığının sorulması üzerine, "Yapılamıyor. Denedik. İşte EGO. Özel yasası var. EGO'nun E'si var, G'si var. hangisi ne kadar ayıramadık. (İller Bankası payı) karşılamıyor. Eli güçlü olan alıyor" dedi.

En büyük borçlu durumundaki EÜAŞ'ın ödeme sorununun nasıl çözüleceği konusunda ise, sokak aydınlatmaları ve belediye borçlarının TEDAŞ'a ödenmesi, onun da BOTAŞ'a ödeme yapması, bu çerçevede kurumların birbirine borcunu ödemesi ile sorunun çözüleceğini öne süren Enerji Bakanı, "EÜAŞ temize çıkacak. EÜAŞ kar eden bir kuruluş. Bu sene vergi ödeyecek" dedi. Müsteşar Vekili Çimen de, EÜAŞ'ın bu yılı 300-400 milyon YTL kar ile kapatacağını söyledi.

-BOTAŞ YÖNETİM KURULU İÇİN ATAMALAR TAMAM-

Güler, toplantı yeter sayısını kaybeden BOTAŞ Yönetim Kurulu için gerekli atama kararnamelerini hazırlayarak Başbakanlık'a gönderdiğini açıkladı. Bakanlık'ta yapılacak görev değişiklikleri konusunda, "Bir hayli kararname gönderdim" diyen Güler, Sami Demirbilek'ten boşalan müsteşarlık makamı için ise kararnameyi henüz göndermediğini söyledi.

-ENERJİDE EN-DER DÖNEMİ-

Enerji Bakanlığı'nın yeni enerji verimliliği projesini anlatan Güler, ismini bu kavramdan alan "En-Ver" karakteri ile ülke çapında, televizyonlarda ve okullarda tasarruf bilincini aşılayacaklarını belirtti. "En-Ver" karakterinin isim babasının kendisi olduğunu belirten Güler, "Sempatik bir tip. İsim babası olduğum için sahipleniyorum. Kasketli, teenager (genç) yaşlarda biri" diyerek kampanya karakterini anlattı. Proje için sponsor aradıklarını kaydeden Güler, yüzde 1 enerji tasarruf ile 400 MW'lık santral, 2 milyar kWh elektrik ve 500 milyon metreküp doğalgaz sağlanabileceğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber