Ankara'da 'Rüzgar' operasyonu: Milyonluk sahte silah ruhsatı vurgunundan polis ve adli memurlar çıktı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Eylül 2007 12:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

(CİHAN)-Ankara'da sahte belgelerle silah ruhsatı alınmasına aracılık eden suç örgütünden, polis, adli sicil memuru, vergi dairesi çalışanı ve sağlık memurları çıktı.

Şebekenin pavyon ve polisin oturduğu evleri kuyumcu göstererek 15 bin YTL'den başlayan fiyatlarla silah ruhsatı alınmasını sağladığı bildirildi.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından 7 aylık takip sonucunda 'Rüzgar' adlı operasyon kapsamında 20 kişilik çıkar amaçlı suç örgütü çökertildi.

Şebekenin içinde bulunan 7 polisin sahte belge sağlanması için adli sicil memurluğu, vergi dairesi ve sağlık çalışanlarıyla bağlantı sağlayarak yaklaşık 200 kişiye silah ruhsatı sağladığı öğrenildi.

Örgüt liderlerinden Yakup Ç., emekli polis Burhanettin Ö. ve Melih Ç.'nin yaklaşık 15 bin YTL'den başlayan rakamlara ruhsat temin ettiği bildirildi.

Yapılan çalışma kapsamında şebekeden silah ruhsatı almaya çalışan 15 kişi sorgularının ardından Organize Suçlar Büro Amirliği tarafından serbest bırakıldı.

Örgütle bağlantılı 20 kişi haksız kazanç sağlamak için suç örgütü kurmak, ruhsatsız silah kaçakçılığı, sahte belge düzenlemek, sahte belgelerle silah ruhsatı alınmasını sağlamak suçlarından tutuklanması talebiyle Ankara Adliyesi'ne sevk edildi.

Şebekenin liderlerinin silah ruhsatı alınması için gerekli belgelerin temin edileceği resmi dairelerdeki memurlara aldıkları paradan komisyon vererek sahte belge çıkartılmasını sağladıkları öğrenildi.

Örgüt içerisinde yer alan polislerin sahte belge alınması için aracılık ettiği, silah temininde bulunduğu, 5 adli sicil memurunun sabıka kaydı olanlara 'sabıka kaydı yoktur' belgesi düzenlediği, 3 vergi dairesi çalışanının pavyon, polisin kendi evi gibi yerleri kuyumcu göstererek belge çıkarttığı, 2 sağlık personelinin ise gerçek olmayan sağlık raporları alınmasını sağladığı kaydedildi.

Görevli polis memurlarıyla ilgili soruşturma için emniyetin müfettiş istediği açıklandı. Adli sicil memurlarından 4'ünün Ankara Adliyesi'nde, 1 kişinin ise Adli Sicil Genel Müdürlüğü'nde çalıştığı belirlendi.

7 aylık takip sonucunda şu ana kadar şebekeye üye olduğu iddia edilen polislerin 200'e yakın ruhsat çıkarttığı, kaçının sahte olduğunun varsa geriye dönük işlemlerindeki sahte ruhsatların ise müfettiş incelemesinden sonra netlik kazanacağı aktarıldı.


'RÜZGAR' OPERASYONU İLE ARALARINDA POLİS, ADLİ SİCİL MEMURU, VERGİ DAİRESİ ÇALIŞANI VE HASTANE ÇALIŞANLARININ DA OLDUĞU ÖRGÜT ÇÖKERTİLDİ

İHA-Ankara polisi'nden iç temizlik:

Ankara polisi, silah ruhsatı almaya yeterli olmayan kişilere sahte belgelerle ruhsat almalarını sağlayan bir suç örgütüne yönelik düzenlediği operasyonda aralarında 7 polis memuru, 5 adli sicil memuru, 3 vergi dairesi çalışanı ve 3 hastane çalışanının da bulunduğu 35 kişiyi gözaltına aldı.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Müdürlüğü ekiplerinin Ankara genelinde yaptıkları çalışmalarda Yakup Ç., Melih Ç. ve Burhanettin Ö. liderliğindeki bazı kişilerin ruhsatsız silah ticareti yaptıkları, sahte belgelerle yasal olmayan yollardan silah ruhsatı almak isteyen kişilere silah ruhsatı temin ettikleri yönünde bilgiler edinildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın verdiği soruşturma izninin ardından Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü Organize Suçlar Büro Amirliği

ekipleri çalışma başlattı. Yapılan çalışmalarda, zanlıların haksız ekonomik kazanç sağlamak amacıyla suç örgütü kurarak yönettikleri, verdikleri talimatlarla örgüt mensuplarını sevk ve idare ettikleri, örgüt mensupları arasında iş bölümü yaparak sistematik olarak hareket etmelerini sağladıkları tespit edildi. Soruşturma sürecinde örgüt mensuplarının ruhsatsız silah ticareti yaptıkları, belirli bir ücret karşılığında adli sicil, genel bilgi toplam arama kayıtları (GBT), ticari sicil, vergi kayıtları ve

sağlık raporları gibi belgeler üzerinde kısmen ya da tamamen sahtecilik yaparak yeterli şartları taşımayan kimselerin silah ruhsatı almalarını sağladıkları anlaşıldı. Bu eylemleri gerçekleştirebilmek için elde ettikleri haksız kazançtan pay vermek suretiyle kamu görevlilerinden yardım alarak örgüt adına faaliyet göstermelerini sağladıkları belirlendi. Kamu çalışanların örgüt mensubu gibi davranarak bilerek ve isteyerek suçlara iştirak ettikleri anlaşıldı.

Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Görüşen'in talimatları doğrultusunda düzenlenen 'Rüzgar' adlı operasyonunda, şebekenin ele başları Yakup Ç., Burhanettin Ö., Melih Ç., Ömer Ş., Mehmet G., Halef K., Polat E., Hasan B., Bahattin A., Sibel S., Şakir E., Şefik K., Ali Ş., Erdal Ş., Recep Y., Resul D., Hasan A., Haydar S., Mevlüt D., Nuri Ö., Ergün T., Ferudun K., Dilaver G., Mahmut T., Yaşar B., Bahri Y., Nejat G., Erdal S., Salih Soner A., Ahmet Murat Y., Yaşar D., Mesut G., Yüksel E. ve Barış Ö. isimli zanlılar

gözaltına alındı. Zanlılardan Salattin G.'nin aynı soruşturma kapsamında cezaevinde bulunduğu öğrenildi.

Zanlılardan 15'i Cumhuriyet Savcısının talimatı doğrultusunda ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Zanlılardan 7'sinin polis, 5'inin adliye personeli, 3'ünün vergi dairesi çalışanı ve 3'ünün hastane çalışanı olduğu öğrenildi. Düzenlenen operasyonda 3 adet tabanca, 2 adet av tüfeği, 9 adet kurusıkı tabanca, bu silahlara ait çeşitli çaplarda fişekler, 1 adet susturucu tabir edilen alev gizleyen, 1 adet diz üstü bilgisayar, 6 adet ajanda, sahte evraklar ve çok sayıda doküman ele geçirildi.

Zanlılardan emniyet çalışanlarının, silah ruhsatı almaya haiz olmayan kişilerin silah ruhsat dosyalarının Silah Ruhsat Şube Müdürlüğü'nde takibinin yapılması, silah ruhsatı almaya haiz olmayan kişilere ikamet adresi temin edilmesi ve işyeri adreslerinin karakol tahkikatının usulsüz olarak yerine getirilmesi suçlarını işledikleri belirlendi. Adliye boyutunda ise sabıka kaydı bulunup silah ruhsatı almaya haiz olmayan kişilerin kayıtlarının silinmesinin sağlandığı, vergi dairesi çalışanlarının ise işyeri

yoklama fişlerinin usulsüz tanzim edilmesini sağladıkları belirlenirken, hastane boyutunda da silah ruhsatı alacak kişilere usulsüz sağlık raporu almalarının sağlandığı anlaşıldı. 200 kadar dosya incelendi ve örgütün silah ruhsatı için 15 bin YTL ile 20 bin YTL arasında para aldığı belirlendi. Şebekenin pavyon, ev gibi yerleri kuyumcu gibi gösterdikleri de belirlenirken, çetenin ele başlarının ikametlerinin ya da polislerin kendi ikametlerinin de silah ruhsatında adres olarak gösterildiği tespit edildi.

Sorguları tamamlanan 20 zanlı sabah saatlerinde Ankara Adliyesi'ne sevk edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber