Sanayide üretimde çalışanlar kamuda azaldı, özelde arttı

Haber Giriş : 21 Eylül 2007 13:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İmalat Sanayiinde üretimde çalışanların sayısında yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.7, çalışılan saatlerde de yüzde 1.8 artış yaşandı. Üretimde çalışanlar kamuda yüzde 3.6 azalırken, özel sektörde ise yüzde 2 arttı.

İmalat sanayiinde üretimde çalışanların sayısı ve üretimde çalışılan saatlerde artış yaşandı. Ancak söz konusu artışlar özel sektörden kaynaklandı.

TÜİK, ?İmalat Sanayi üretiminde Çalışanlar, Üretimde Çalışılan Saat Endeksi"nin yılın ikinci üç aylık dönemine ilişkin sonuçlarını açıkladı. Buna göre, geçen yılın aynı dönemine göre üretimde çalışanların sayısında yüzde 1.7, çalışılan saatlerde deyüzde 1.8 oranında yükseliş görüldü. Üretimde çalışan sayısı kamuda yüzde 3.6 azalırken, özel sektörde ise yüzde 2 arttı. Üretimde çalışılan saatler de kamu sektöründe yüzde 1.7 azalırken, özel sektörde yüzde 2 artış gösterdi.

İmalat sanayiinde üretimde çalışanların sayısında alt sektörlere göre en yüksek artış yüzde 14.2 ile elektrikli makine ve cihaz imalatında yaşandı. Bunu yüzde 7.9'la taşıt araçları, yüzde 4.8'le ana metal sanayii, yüzde 4.6 ile plastik-kauçuk, yüzde 4.3'le deri izledi.

Öte yandan üretimde çalışanların sayısı radyo, TV, haberleşme cihazlarında yüzde 21.6, büro, muhasebe, bilgi işlem makineleri ile tütün ürünlerinde aynı oranda olmak üzere yüzde 10.6, basım ve yayımda yüzde 6.7 düzeyinde yüksek oranlı düşüşler kaydetti.

Üretimde çalışılan sayısında rekor artış yaşanan elektrikli makine ve cihazlarda üretimde çalışılan saatler de yüzde 14.3 arttı. Üretimde çalışılan saatlerdeki artış oranında bu sektörü yüzde 7.3'le taşıt araçları, yüzde 6.3'le deri, yüzde 4.8'le metal eşya sanayii, yüzde 4.7 ile metalik olmayan mineraller, yüzde 4.5'le ana metal sanayii izledi. Üretimde çalışılan saatlerin en fazla gerilediği sektör ise yüzde 17.6 ile radyo, TV ve haberleşme cihazları oldu. Bu sektörü yüzde 10.4'le büro, muhasebe, bilgi işlem makineleri, şüsre 10.2 ile tütün ürünleri, yüzde 7.7 ile basım yayım, yüzde 7.4'le kimyasal maddeler izledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber