Ailelerin fark edemediği birçok sağlık sorununu öğretmenler tespit ediyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Eylül 2007 12:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte binlerce çocuk sağlık sorunları nedeniyle hastanelere başvurmaya başladı.

Çocuklarda görülen işitme, görme, hiperaktiflik, diş çürükleri, beslenme bozukluğu gibi birçok sağlık sorunu okulun açıldığı daha ilk günlerde tespit eden öğretmenler, aileleri uyararak çocukların vakit kaybedilmeden sağlık kuruluşuna götürülmesine imkan tanıyor.

Kayseri Tabipler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, çocuklarda görülen ancak ailelerin fark edemediği birçok sağlık sorunun okulda öğretmenler tarafından tespit edildiğini söyledi.

Tedavi amacıyla gelen çocukların büyük çoğunluğunun sağlık sorununun okulda fark edildiğini öğrendiklerine dikkat çeken Prof. Dr. Kurtoğlu, ailelerin bu konuda daha dikkatli olması ve çocuklarıyla daha yakından ilgilenmelerini istedi.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erkan, okula başlayan çocuklarda duyu kaybı veya duyu azalması sorunuyla çok sık karşılaştıklarını kaydetti.

Çocuklarda, tek taraflı işitme, orta kulakta sıvı birikmesi sonrası duyu kaybı, geniz eti problemleri, sinüzit, kronik bademcik sorunları ve ailevi doğumsal sağırlık olabileceğine değinen Prof. Dr. Erkan, bu tür işitme kayıplarının aleler tarafından değil okullarda öğretmenler tarafından tespit edildiğini ve çocukların hastaneye gönderildiğini söyledi.

Prof. Dr. Erkan, "Geniz eti ve bademcik sorunu olan çocuklarda uyku kalitesi düşer ve buna bağlı olarak okulda derslere karşı ilgisizlik ve konsantrasyon kaybına neden olur. Bu da çocuğun öğretmen ve arkadaşlarıyla olan iletişimini olumsuz etkiler Tüm bu sorunlar çocuğun okul başarısını olumsuz etkiler. " diye konuştu.

Çocukların genellikle okula başladıktan sonra derslerinde başarısız olmaları sonrasında öğretmenlerinin uyarılarıyla tedaviye getirildiğini belirten Prof. Dr. Erkan, erken teşhis ve tedavinin bu tür hastalıklarda çok önemli olduğunu bildirdi.

Çocuklarda aileler tarafından fark edilemeyen göz bozukluğunun okuldaki başarıyı büyük ölçüde etkilediğini belirten Erciyes Üniversitesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakkı Doğan ise çocuklarda geç tedavi edilen göz hastalıklarının ileriki yaşlarda hem kalıcı körlüğe neden olabileceğini, hem de eğitim hayatlarında başarısız olmalarına neden olacağını kaydetti.

Görme bozukluklarının 5 yaşındaki çocuklarda 1-2 iken, ilköğretim çağında 10-15'e, lise çağında 20-25 'e yükseldiğine dikkat çeken Prof. Dr. Doğan, çocuklarda en fazla görme tembelliği ve şaşılık sorunun görüldüğünü söyledi.

Göz nezlesinin de çocukları tehdit eden bir sağlık sorunu olduğunu bildiren Doğan, "Görme bozukluğu olan çocuklara, gözlük kullanma alışkanlığı verilmelidir. Çocukluk yaş grubunda her türlü göz hastalıkları, erken dönemde müdahale edilmesi halinde çok başarılı sonuçlar vermektedir. Küçük yaşlarda ortaya çıkan ve erken teşhis durumunda başarıyla tedavi edilebilen şaşılık ve göz tembelliğine dikkat edilmelidir." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber