'Oruç Fişlemesi' Haberleri Memurluğu Bilmemektir

ANKA haber ajansının bugün sabah saatlerinde geçtiği bir haber, tüm haber siteleri ve gazeteler tarafından, ANKA haber ajansının kullandığı dille, yani "andıç' ve 'oruç fişlemesi' gibi başlıklarla sunulmuştur. Haberin içeriğinde, TEİAŞ Genel Müdürlüğü'nün Ramazan ayında kaç kişiye yemek çıkarılacağını tespit amacıyla yaptığı uygulama yer almaktadır. Bir çok kamu kurumunda her yıl yapılan bu uygulamayı andıç veya oruç fişlesi olarak adlandırmak memuriyeti bilmemekten kaynaklanmaktadır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Eylül 2007 13:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TEİAŞ'taki bu işlem, her ramazan döneminde kamu kurumlarında yapılan bir uygulamadır. Uygulamanın amacı sadece Ramazan ayında kaç kişiye yemek çıkarılacağının tespitidir.

Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğine göre; Yemek servisi, yiyecek yardımından faydalanabilecek personel sayısının asgari 50 olması ve yemekhane için elverişli yer bulunması şartıyla atamaya yetkili amirin onayı ile kurulabilmektedir. Bu yönetmelik hükmünde geçen sayıya ulaşılıp ulaşılamayacağını tespit ve yemek çıkarılacak kişi sayısının maliyetleri karşılayıp karşılayamacağına dair yapılacak değerlendirmeye esas olmak üzere yapılan bu işlemi andıç veya oruç fişlemesi olarak adlandırmak doğru değildir.

Zaten böyle bir isim listesi çıkarılmasa dahi, yemekhane giden kişilerden bu yönde bir tespit yapılabileceğini, her aKlı başında kişinin bilmesi gerekmektedir.

Buradaki bir diğer husus da şudur. Bu şekilde bir tespit yapılsa dahi bu tespit nerede kullanılacaktır? Bu kişilerin görevine mi son verilecektir? Bu kişiler sürgüne mi gönderilecektir? Veya bu işlemlerin yapılabilmesi için bu tespite ihtiyaç var mıdır?
Böyle bir tespit ne göreve son vermede ne de sürgünde ne de başka hiçbir işlemde temel alınamaz.

Bu soruları sormayan ve sorgulamayan kişiler sadece haber başlığının aldatıcı cazibesine kapılarak gülünç duruma düşmektedir.

PEKİ BU HABER NEDEN YAPILDI VE NASIL KULLANILACAK?

AKP yeni bir anayasa çalışması hazırlığında... Bu taslakta başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılması, yüksek yargı organı üyelerinin TBMM tarafından seçilmesi gibi bir çok önemli düzenleme yer almaktadır. Zaten medyanın son bir kaç hafta içindeki manşetleri bu yeni gerilimin ipuçlarını göstermektedir.

İşte bu haber, bu tartışmaların ortasında, bir araç olarak kullanılacak ve AKP'nin laik düzen için ne derece tehdit edici bir siyasi parti olduğu yolundaki gerekçelere bir ek olarak kullanılacaktır.


ANKA HABER AJANSININ HABERİ

Enerji Bakanlığı'nda oruç tutmayanlar andıcı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) Genel Müdürlüğü'nde yemek çıkarılması gerekçesine dayanılarak, tüm dairelerde oruç tutmayanların isimlerinin bildirilmesi istendi.

ANKA'nın edindiği bilgiye göre, ramazanın başlamasının ardından TEİAŞ'ta öğle yemeği uygulamasının ne olacağı konusu gündeme geldi. Oruç tutmayanlar için sınırlı sayıda yemek çıkarılması kararı alınan TEİAŞ'ta kaç kişinin yemek yiyeceği konusunda ise ilginç bir uygulamaya başvuruldu.

Dairelerde kaç kişinin öğle yemeği yiyeceğinin sorulması yerine, isim bildirilmesi talimatı verildi. Talimata göre dairelerde oruç tutmayanların isimleri yazılarak bir liste oluşturulacak. Bu liste ilgili birime verilecek. Bu çerçevede öğle yemeğinin kaç kişi için çıkarılacağı düzenlemesi yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber