İlaç fiyatları daha da düşecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Eylül 2007 18:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Eczacıları Birliği'ne (TEB) bağlı Denizli Eczacı Odası Başkanı İsmail Başdil, ilaç fiyatlarının tespitinde referans ülke sayısının beşten 10'a çıkarılmasının ilaç fiyatlarını daha da düşüreceğini söyledi.

Denizli Eczacı Odası olağan genel kurulu, Esnaf Sarayı toplantı salonunda yapıldı. Oda Başkanı İsmail Başdil'in aday olmadığı seçimde, Özer Ekiz ile Behiye Kasap Saraçoğlu yarıştı. Genel kurul öncesi gazetecilere eczacıların durumu ile ilgili açıklamalarda bulunan Başdil, hükümetin 2003 yılından bu yana uygulamaya geçirdiği sağlıkta dönüşüm projesi çerçevesindeki değişimin henüz tamamlanmadığını açıkladı. Başdil, Yeşil Kart ve SSK'nın serbest eczanelerle sözleşme yapması kendilerini bir miktar rahatlatsa da Türkiye'nin her yanında SSK'nın kendine özgü reçete kontrollerinin meslekten soğuttuğunu ileri sürdü.

Devletin değiştirdiği ilaç alım kuralları ve ilaçla ilgili her kararın en çok kendilerini etkilediğini ifade eden Başdil, "200 YTL'nin üzerindeki ilaçların kârlılığı 2 puan arttırılsa da henüz yeterli noktada değil. Yürürlükteki ilaç kararnamesi gereği devamlı düşen ilaç fiyatlarına paralel olarak hem ciromuz azaldı hem de eczanelerimizdeki bir miktar sermayemiz buharlaştı." ifadelerini kullandı.

İsmail Başdil, ayakta tedavide kullanılan bazı ilaçların hastane eczanelerinden temininin kendilerine yüzde 15 ile 25 arasında pazar payı kaybettireceğini de iddia etti. Hükümetin İlaç Fiyat Kararnamesi'nde değişliğe gidilerek referans ülke sayısının beşten 10'a çıkarıldığının altını çizen Başdil, "Bu yeniden ilaç fiyatlarının düşmesini sağlayabilir. Ayrıca Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve SSK kurumlarına ay sonunda tek fatura kesiyor olmamız ödeme dengemizi bozabilir. Bu anlamda bütün meslektaşlarımız önlem almalı diye düşünüyorum." dedi. Sağlık Bakanlığı, ilaç fiyatlarının tespitinde daha önce Fransa, İtalya, İspanya, Yunanistan ve Portekiz'den en ucuz olanı referans kabul ediyordu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber