MEB: Kontenjan açığı 20 bin değil 5 bin

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Eylül 2007 23:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Ankara - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), "Anadolu Liselerinde 20 Bin Kontenjan Boş Kaldı" başlıklı köşe yazısında yer alan istatistiki verilerin ve bilgilerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

MEB Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, 21 Eylül 2007 tarihinde bir gazetede yer alan "Anadolu Liselerinde 20 Bin Kontenjan Boş Kaldı" başlıklı köşe yazısına ilişkin açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

Açıklamada, "yazarın köşe yazısında dile getirdiği istatistiki veriler ile bilgilerin gerçekleri yansıtmadığı ve kamuoyunu yanıltma amacı taşıdığı" kaydedildi.

Bu yıl, 1. ve 2. yerleştirmeler ve "Tercihinde Yükselme İşlemleri" sonrasında boş kontenjan sayısının Anadolu Liselerinde 4 bin 829, Fen ve Sosyal Bilimler Liselerinde 164, Anadolu Öğretmen Liselerinde 132 olduğu, söz konusu yazarın belirttiği "20 bin boş kontenjan" sayısının gerçekle hiçbir ilgisinin bulunmadığı bildirildi.

Yazarın geçen yıl için kullandığı boş kontenjan sayısının 15 bin olduğunun da gerçekle bir ilgisi bulunmadığı belirtilerek, geçen yıl boş kontenjan sayıları Anadolu Liselerinde 4 bin 474, Fen ve Sosyal Bilimler Liselerinde 447, Anadolu Öğretmen Liselerinde 194 olarak gerçekleştiği kaydedildi.

Geçen yıla kadar yapılan yerleştirme işlemlerinde, boş kontenjanlar için yapılacak her ilave başvurunun, yeni tercih gerektireceği ve daha önce bir yeri kazanarak kayıt yaptırmış olanlara da kazandığı okulu kaybettirme riski getirdiği için bu endişeyle daha üst puanlı okullara gitmeyen öğrencilerin yerine, yüksek puanlı okullara düşük puanlı ve hiçbir yeri kazanamamış öğrencileri kazandırma durumu söz konusu olduğu belirtilerek, bu nedenle üçüncü bir yerleştirme yapılmadığı ifade edildi.

Böylelikle okulların homojenliğinin korunduğu, bu okulların boş kalan kontenjanlarının nakil yoluyla doldurularak kamuoyunda dikkat çeken taban puanı yüksek olan okulların tam kapasite hizmet sürdürmesinin sağlandığı belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu yıl yapılan uygulamada ise bir defaya mahsus 20 tercih alınmış, her iki yerleştirmede ve tercihinde yükselmede de aynı tercihler kullanılarak, başvuran tüm adayların daha üst tercihine yükselmeleri veya eski okullarında kalmaları sağlanarak eğitim-öğretim kalitesi açısından oldukça önemli olan okulların homojenliği ve seviye bütünlüğü korunmuştur.

Yazarın, okullara 2 yerleştirme ve tercihinde yükselme işlemi ile ilgili yapmış olduğu tahlil, bu yıl uygulanan sistemin başarısını göstermekte olup, Sayın Bakanın daha önce vurguladığı hususlar bakımından yazarın bilgisizliğini ve sistemi tanımadığını açıkça göstermektedir."

İddia edildiği gibi, "Tercihinde Yükselme İşlemi"nin sadece bir yeri kazananlara değil, tercih yapan tüm adaylara açık olarak uygulandığı, böylelikle bir okula kayıt hakkı kazanamamış 2 bin 292 adayın Anadolu Lisesine kayıt hakkı elde ettiği vurgulandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber