Hiperaktifliği tespitte en büyük görev öğretmenin

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 23 Eylül 2007 22:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlköğretim okulları ve liselerde yeni ders yılı bir hafta önce başladı. Sınıfları dolduran 15 milyon civarında çocuğumuzun yaklaşık 1.5 milyonunu okula ilk defa başlayan minikler oluşturuyor. Okula yeni başlayan minik öğrencilerin yaklaşık 100 bininin ?HİPERAKTİVİTE? riski taşıdığı açıklandı. Çocukluk çağının en sık görülen psikiyatrik bozukluklarından biri olan ve okul başarısını olumsuz etkileyen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun ortaya çıkarılmasında öğretmenlerimize büyük görevler düşüyor. Çünkü; çocuğun sınıf içindeki davranışları hiperaktivitenin teşhisi açısından büyük önem taşıyor.

Belirgin özellikleri

Bu çocuklar aşırı hareketlidir ve dikkatleri çabuk dağılır. Engellenmeye ve beklemeye tahammülleri yoktur. Çabuk kızar, kolay incinirler. Sınıfta kıpır kıpır olurlar ve genellikle hareketleri amaçsızdır. Yazıları düzensizdir ve kalemi bile değişik tutarlar. Zeka düzeyleri normal olmasına rağmen okulda başarılı olamayabilirler. Dinlemekte güçlük çekerler, özellikle matematiği anlamada zorlanırlar. Dikkatlerinin çabuk dağılması sebebiyle, derse ya da etkinliğe hevesle başlasalar bile tamamlayamazlar ve maalesef evde ve okulda ?tembel ve başarısız' sözcüklerini sık sık işitirler.?

Bu bir felaket değil

Bu rahatsızlığın bir felaket olmadığını ifade eden uzmanlar; böyle çocukların, aile ve öğretmenin yardımıyla problemlerin üstesinden gelme ve başarma şansları bulunduğunu belirtiyor. Aşırı beklentiye girmeden ve çocuğu bıktırmadan ilerlemesine yardımcı olmak gerekir. Her çocuk için ilaçlı tedavi şart değildir. Eğitsel tedavi, sıkıntıları büyük oranda telafi ederek çevreyle uyumu ve başarıyı artırmaktadır.

Bu önerileri dikkate alın

>> Öğrenciyi, sakin bir yerde, ön sıralarda, iyi örnek olabilecek bir arkadaşının yanına oturtun.

>> Hiperaktif çocuklara, çalışmayı tamamlaması için ek süre verin.

>> Dikkat süreleri ile uyumlu görev ve çalışmalar verip, genellikle süreyi kısa tutun.

>> Her seferinde tek görev verin, yönergeleriniz açık ve net olsun.

>> Küçük hataları görmezden gelin. Doğrudan ödüllendirmeyi artırın, olumlu davranışlarını övün.

>> Çocukla sık sık göz teması sağlayıp, elinizle dokunun. Çocuğun ailesi ile gelişmeleri sık sık konuşun.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber