Kamuoyu araştırması YÖK'te reformun şart olduğunu ortaya koydu

Haber Giriş : 09 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Pollmark Araştırma Şirketi'nin yaptığı ankete katılan vatandaşlar, üniversiteye giriş sisteminin adil olmadığı ve YÖK'te reformun şart olduğu görüşünü dile getirdiler. Halkın yüzde 62.5'i ise üniversitelerde başörtüsünün serbest bırakılmasını istiyor

Pollmark Araştırma Şirketi, AK Parti ve CHP'liler üzerinde yaptığı ankette, üniversite eğitimini, sınavları ve başarı derecelerini sorguladı. Anket sonuçları, hem iktidar hem muhalefete oy verenlerin üniversite eğitimini başarılı bulmadıklarını ve üniversiteye giriş sınavını "adil bir yöntem" olarak görmediklerini ortaya koydu.

Hükümet ile YÖK arasındaki tartışmada her 5 AK Partili'den 3'ü hükümeti haklı bulurken, her 5 CHP'liden sadece 1'i hükümete hak veriyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın özel ve vakıf üniversitelerinde başörütüsünün serbest bırakılması talebi de toplumun yüzde 63.8'i tarafından olumlu karşılandı.

Hükümet mi YÖK mü haklı?

Türkiye'de üniversitelerde verilen eğitimi başarılı bulanlar toplumun sadece yüzde 21.1'ini oluştururken, verilen eğitimi başarısız bulanların oranı yüzde 70 civarında. AK Partililer'in yüzde 65.8'i ve CHP'lilerin yüzde 70.4'ü üniversitede verilen eğitimi başarısız buluyor. ÖSS'yi adil bulmayanların oranı yüzde 77.3 gibi rekor bir orandayken, başarılı bulanların oranı yüzde 15.5 düzeyinde. AK Partililer'in yüzde 72.1'i ve CHP'lilerin yüzde 77.8'i bu sınavı adil bulmuyor. Toplumun yüzde 75'i üniversite sisteminde reform gerektiğini düşünüyor. Üniversitelerin mevcut işleyişlerinde reform yapmaya ihtiyaç olmadığını düşünenler ise yüzde 10 civarında.

Ankette; hükümetle YÖK arasındaki tartışmalarda hükümeti haklı bulanlar yüzde 44.2, YÖK'ü haklı bulanlar ise yüzde 28.1 düzeyinde çıkıyor. AK Partililer'in yüzde 63.8'i ve CHP'lilerin yüzde 21.7'si hükümeti haklı buluyor. Hükümetin uzlaşma yönündeki girişimlerinin YÖK tarafından sürüncemede bırakılması ve Başbakan'ın kamuoyu önünde YÖK'ü itham etmesinin hükümet lehine kanaatin oluşmasında etkili olduğu görüşü hakim.

Üniversitelerde başörtüsü sorunu

Başbakan Erdoğan'ın özel üniversitelerde başörtüsünün serbest bırakılması önerisi de anket kapsamında sorgulandı. Özel üniversitelerde başörtüsü takılmasının serbest olmasını savunanlar toplumun yüzde 63.8'ini, böşörtüsünün özel üniversitelerde de yasak olmasını savunanlar ise yüzde 31.1'ini oluşturuyor.

Bu arada tüm üniversitelerde başörtüsünün serbest olmasını savunanlar yüzde 62.5 iken yasak olmasını savunanlar ise yüzde 33.6 oranında destek buldu.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber