Kanser tedavisi için yurtdısına gitmeyin!

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 24 Eylül 2007 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tıbbi Onkoloji Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. İdris Yücel, kanser hastalarını, internet üzerinden mucize ilaçlar diye satılan bitkisel ürünlerden uzak durmaları konusunda uyardı. Prof. Dr. Yücel, hastalara bağışıklık hücreleri nakledilmesi işleminin uzun yıllardır yapıldığını anlatarak, Çin'de gen tedavisi konusunda uygulanan yöntemi de eleştirdi. Prof. Dr. Yücel, gerek kanser hastaları gerekse yakınlarının basında yer alan ve henüz araştırma aşamasında bulunan veya bilimsel olmayan sözde tedavi yöntemlerine yoğun ilgi gösterdiğini belirterek, ?Kanserde standart tedavilerde Avrupa'dan daha iyiyiz. Türkiye kanser tedavisinde yurtdışına gitme aşamasını bitirdi. Halkımız bu konuda bize güvensin? dedi.

ÇİNLİLER ETİK DEĞİL

Dernek Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Demirkazık da, Çin'de uygulanan gen tedavisinin bilimsel olmadığını söyleyerek, ?Gen tedavisi için Çin'e gitmeyin. Bu ülkede uygulanan yöntem tamamen ticari. Etik ve ahlaki de değil. Çin'de bu konuda kötü niyet var. Birçok ülkeye bu yöntem pazarlanmaya çalışıldı. Bu tuzağa düşen ülkelerden biri de Türkiye. Birçok hastamız Çin'e gitti. Bu tedaviye yönelik olarak daha önce Avrupa'da yapılan klinik çalışmalar başarısız oldu. Ayrıca bu yöntemle ilgili bugüne kadar herhangi bir dergide ne yazı yer aldı, ne de bir kongrede tebliğ sunuldu? dedi.

Dernek üyesi Prof. Dr. Sevil Bavbek ise ?Çin'e giden insanların ceplerinden para vererek üzerlerinde ilaç denettiğini? iddia etti. Bavbek, kansere iyi geldiği öne sürülen birçok ürünün internet üzerinden satıldığını ve bu konuda bir denetim ve ceza olmadığını kaydederek, ?Özellikle internet kullanıcıları büyük bir tuzağa düşüyor. Burada yer alan her şeyi denemeye çalışıyorlar. Tedaviden daha fazla parayı, içinde ne olduğunu ve zararlarını bilmediği bu tür ürünler için harcıyorlar? dedi.

Türkan Yılmazer

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber