Bakanlar memur zammı için anlaşamadı

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 25 Eylül 2007 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakanlardan Şahin, Başesgioğlu ve Çelik memura daha fazla zam yapılmasını isterken Unakıtan, Ekren ve Şimşek öneriye karşı çıktı.

Memur maaşlarına yapılacak zam oranı, kabinenin ekonomi bakanları ile sosyal işlerden sorumlu bakanlarını karşı karşıya getirdi. Geçtiğimiz günlerde memur zammının görüşüldüğü Bakanlar Kurulu toplantısında Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Toplu Görüşmelerden Sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, memura daha fazla zam verilmesini istediler. Bu üç bakandan gelen zam önerisine Ekonominin Koordinasyonundan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'ten tepki geldi. Ekonomi bakanları, mali dengeleri bozacağı gerekçesiyle fazladan zamma karşı çıktı.

MEMURLARI KIRMAYALIM

Memur sendikalarıyla hükümet arasındaki toplu görüşmelerin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine uzlaştırma kurulu devreye girmiş ve memura 2008'de yüzde 2 artı 2 zam, 30 artı 30 denge zammı, 10 artı 10 taban aylığı zammı ve 5 YTL sendika aidatından oluşan bir zam paketinin uygulanmasını önermişti. Bakanlar Kurulu, bu öneriyi tartıştı ve denge zammının 30 artı 30 yerine, 20 artı 20 YTL şeklinde uygulanması yönünde görüşe ulaştı. Edinilen bilgilere göre, zammın görüşüldüğü toplantıda kab ine üyeleri arasında ilginç diyaloglar yaşandı. Bakanlardan Şahin, Başesgioğlu ve Çelik, uzlaştırma kurulu ile Bakanlar Kurulu'nun kabul ettiği rakamlar arasında ?cüzi' bir fark kaldığına işaret ederek, ?Önerilen rakamları aynen kabul edelim. Küçük bir fark için memuru kırmak yanlış olur? dediler.

10 YTL'LİK FARK

İlk tepkiyi veren Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın ?Bu mümkün değil. Mali dengelerimizi bozar? dediği ancak karşı taraftan, ?Dengeleri 10 YTL'lik fark mı bozacak? yorumu gelince Unakıtan'ın, ?Denge zammı ve taban aylığı gibi zamlar gündemimizde yoktu. Bunlar Mehmet Ali Şahin Bey'in bize kötü sürprizi oldu. Buna rağmen daha fazla açılmamızı bizden istemeyin? dediği öğrenildi.

ORTA YOL BULUN

Bakan Unakıtan'ın bu çıkışına Nazım Ekren ile Mehmet Şimşek'ten destek geldi. İki bakan, bütçeye ek yük getirecek her harcamanın mali dengeleri zora soktuğunu bunun da ekonomiye ciddi zarar verdiğine işaret ettiler. Tartışma üzerine Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Unakıtan'a, ?Orta yolu bulun? talimatını verdiği, ancak Unakıtan'ın, ?Öngörümüzün çok üzerinde zam veriyoruz. Mali dengelerin daha fazla bozulmasına izin veremeyiz? dediği öğrenildi.

Erdoğan SÜZER/ ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber