Gıdalardaki gizli tehlike: Mısır şurubu

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 25 Eylül 2007 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çocukta obezite ve hiperaktiviteyi tetikleyen, şeker hastalığına yakalanma riskini 6 kat artıran mısır şurubu kola ve asitli içeceklerde, pasta, büskivi ve çikolatada kullanılıyor. Zararlı olduğu halde kullanılma nedeni ise şekere göre ucuz oluşu.

Selçuk Üniversitesi Nefroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Türk, sağlığa zararı tıp çevrelerince kabul edilen mısır şurubunun ülkemizde birçok üründe kullanıldığını, bunun özellikle genç nesilde erken yaşlarda şeker hastalığına yakalanma riskine yol açtığını söyledi.

ÇOCUKLARI OBEZ YAPIYOR

Prof. Dr. Süleyman Türk, "Mısır şurubu ile tatlandırılmış içecekler ve yiyecekler diabet hastalığını tetikliyor. Şekerden ucuz olduğu için meşrubat üreticileri mısır şurubunu tercih ediyor. Çocuk obezitesi ile mücadele edenlerin ise korkulu rüyası haline geldi. Çocuk obezitesindeki artışla meşrubat üretimi arasındaki artış arasında paralellik var. Kolalı içecek üreticileri ise içeceklerini tatlandırmak için mısır şurubu kullanıyor. Çünkü mısır şurubu pancar şekerinden ton başına 250-300 dolar daha ucuz ve daha uygun bir tatlandırıcı" dedi. Mısırın genetiği ile oynanan ürünlerin başında geldiğini ve bu durumun insan sağlığını ciddi anlamda etkileyebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Türk, mısır şurubunun başta kola olmak üzere birçok gıdada yaygın olarak kullanıldığını belirtiyor. Türk: "Gıdalarda tatlandırıcı olarak kullanılan mısır şurubu diabet e yakalanmayı artırmaktadır. Mısır şurubu ucuz olması nedeniyle özellikle kola üretiminde, pasta, bisküvi ve çikolata üretiminde yoğun kullanılmaktadır" dedi. Prof. Dr. Süleyman Türk, gıdalarda katkı maddesi kullanımına bir sınırlandırma getirilmesi uyarısında bulunuyor. Prof. Dr. Türk, katkı maddeleri konulan gıdaları tüketen çocukların, daha hiperaktif olduğu haberlerinin arttığını belirtti.

DOMUZ KAYNAKLI KATKI

Prof. Dr. Türk "Gıdalarda kullanılan katkı maddelerinin orjinleri mutlaka denetlenmelidir. Musevi toplumu bu konuda çok hassas. Koşer damgası ve sertifikası bulunmayan ürünlerin kendi ülkelerine girişini yasaklıyor. Nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ülkemizde katkı maddelerinin orijini konusunda belirsizlik ve denetimsizlik var. Domuz kaynaklı katkı maddelerinin tespit edilmesi ve hazır gıda üreticilerinin bu konuda hassasiyet göstermesi gerekir. İnanç ve sağlık açısından gıdalarda orijin tespiti yapılmalıdır ve tüketici bilgilendirilmelidir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber