Maliye kulağının üzerine yattı

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 26 Eylül 2007 06:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur ile hükümet arasında 29 Ağustos'ta yapılan toplantıda taban aylık artışının 15 YTL olması konusunda uzlaşılmıştı

Dünkü görüşmede Maliye Müsteşarı Hasan Basri Aktan, ?Biz duymadık, o gün böyle birşey söylenmedi. Ayrıca biz bu artışı karşılayamayız? diyerek taban aylık artışının 10 YTL olmasını istedi

Toplu görüşme sürecinde son kez pazarlığa oturan hükümet ve memur arasındaki uzlaşma umudu, Maliye Bakanlığı'nın tavrı nedeniyle boşa çıktı. Dünkü toplantı, Maliye'nin, son pazarlıkta memura önerilen ancak yazılı hale getirilmeyen ?15 YTL taban aylık artışı? teklifinden yan çizerek, ?Biz duymadık. Böyle bir şey söylenmedi? deyince dağıldı. Uzlaşma sağlanamadığı için zam konusunda son sözü Bakanlar Kurulu söyleyecek.

TV dizilerini aratmadı

Dünkü toplantıda, memur konfederasyonlarıyla kamu işveren tarafı temsilcileri arasında yaşanan diyaloglar TV dizilerini aratmadı. Taraflar pazarlıkların hangi rakamlar üzerinden başlayacağında anlaşmaya varamayınca da uzlaşma daha başından bitmiş oldu.

Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan, pazarlığın başlayacağı hükümet önerisini dile getiren memur tarafına itiraz etti. İlk teklifinde 10 YTL taban aylık artışı öneren hükümet, 29 Ağustos'ta yapılan son toplantıda memur tarafına, sözlü olarak ?Yüzde 2+2'nin kabulü halinde taban aylık artışını 15 YTL'ye çıkarmayı? teklif etmişti. Ancak zam oranında anlaşma sağlanamayınca konu Uzlaştırma Kurulu'na gitmişti. Hükümetin bu teklifi de yazılı hale getirilmedi. Dünkü toplantıda ise memur tarafı pazarlığı hükümetin bu teklifi üzerinden başlattı. Ancak bu pazarlık görüşmesi ilginç bir diyalogla sonuçlanınca taraflar masadan anlaşamadan ve gergin bir şekilde ayrılmak zorunda kaldı.

Taban aylık artışı 15 YTL olursa

memur 77.5 YTL zam alabilecek

Hükümet teklifinde taban aylık artışının bir kereye mahsus Ocak ayında 10 YTL artırılmasını, denge tazminat artışının da 20 YTL olmasını, Temmuz'da bir 20 YTL'lik daha denge tazminat artışı sağlanmasını önermişti.

Memur tarafı ise buna karşılık taban aylık artışının 15 YTL olmasını ve hem Ocak, hem de Temmuz olmak üzere iki kez artırılmasını istemiş, denge tazminat artışının da yine yılda iki kez olmak üzere 30'ar YTL olmasını talep etmişti. Taban aylık artışının 10 YTL yerine 15 YTL olması, en düşük memur maaşında 77.5 YTL'lik bir artış anlamına geliyor. Şayet taban aylık artışı 10 YTL'de kalırsa en düşük memur maaşına yapılacak zam 45 YTL'de kalıyor.

MEMURU KIZDIRAN DİYALOG

Masada konuşulmadı, yan

tarafta konuşulmuş olabilir

Memur-Sen: 29 Ağustos'taki toplantıda yüzde 2+2'nin kabulü halinde taban aylık artışının 15 YTL olması noktasında kalmıştık. Pazarlıkların bu teklif üzerinden devam etmesini bekliyoruz.

Hasan Basri Göktan: Kamu İşveren Kurulu'nun böyle bir teklifi yoktur.

Memur-Sen: Hayır, şifai olarak böyle demiştiniz.

Hasan Basri Göktan: Biz duymadık. Böyle bir şey söylenmedi.

Memur Sen: Hayır söylendi.

(Ortalık gerilince Bakan Murat Başesgioğlu devreye giriyor.)

Murat Başesgioğlu: Ben şahidim, söylendi. Ama duyulmamış olabilir.

Hasan Basri Aktan: Benim haberim yok.

Murat Başesgioğlu: Benim haberim var ama yazılı olmadı.

Hasan Basri Göktan: Masada konuşulmadı, yan tarafta konuşulmuş olabilir. Zaten Maliye olarak biz bunu karşılayamayız. Olacak şey değil bu.

Memur Sen: Siz verdiğiniz sözden bile cayıyorsunuz. Toplu görüşmelerin en başına dönüyorsunuz. Bundan sonra neyi konuşacağız.?

Görüşme bitiyor ve taraflar sinirli bir şekilde salonu terkediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber