Gül: Üniversitelerin olaylara karşı sessiz kalması beklenemez

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 26 Eylül 2007 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversitelerimiz sessiz kalmamalı

Hacettepe Üniversitesi'nin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ?Üniversitelerin olaylara karşı sessiz kalması beklenemez? dedi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, üniversitelere ?sessiz kalmayın? mesajı verdi. Rektörler Komitesi bildirisinin ardından Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından ?kendi işlerine baksınlar? diye eleştirilen rektörlere Cumhurbaşkanı Gül'den destek geldi. Gül, ?Üniversitelerin toplumda olup bitenler karşısında sessiz kalmaları elbette mümkün değildir? dedi.

Hacettepe Üniversitesi Beytepe Açık Hava Tiyatrosu'nda düzenlenen akademik yıl açılış törenine katılan Gül, konuşmasında şunları söyledi:

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SUNAR

?Üniversitelerin toplumda olup bitenler karşısında sessiz kalmaları elbette mümkün değildir. Üniversiteler kişi ve toplumların karşı karşıya bulunduğu sorunları tanımlayan neden ve sonuç ilişkisiyle birlikte ortaya koyan ve çözüm önerileri sunan kurumlardır. Üniversitenin bir başka rolü, kesinlikle toplumu aydınlatmak, toplumun sesinin duyurulmasına aracılık etmektir. Üniversiteler bunu yaparken tek yönlü bir görüşün değil, çoğulculuğun demokrasinin aklın ve bilimin temsilcisi olmalıdırlar.?

Daha sonra söz alan Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tunçalp Özgen, ?türban? sözcüğünü hiçbir şekilde kullanmadığı konuşmasında, iki ay önce yapılan seçimlerden alınan çok ders olduğunu belirterek, ?Türk toplumu kavgayı değil uzlaşıyı istemektedir. Ancak uzlaşının iki taraflı olacağı gerçeğini hatırlatmak isterim? dedi. Prof. Dr. Özgen, şu mesajları verdi:

? İşte bu noktada seçimden hemen sonra alelacele yeni anayasa hazırlamanın gerekliliğini, bu işin neden ilk tercih olduğunu yok yere toplumda birçok tartışmayı başlatıp, toplumu germenin nedenini anlayamıyoruz.

Bugün gündemde olan anayasa değişikliği konusunda izlenen yolun sağlıklı bir yol olmadığı açıktır.

İktidarın, görüşlerine ters gelse de üniversiteden fikir almasını bir yana bırakalım, üniversitenin görüş bildirmesini ?siyaset yapıyorlar' diye küçümsemesi, üniversiteyi dışlayıcı bir tavır içine girmesi demokrasilerde kabul edilecek bir tutum değildir.?

Davet yok, tebliğ var

CumhurbaŞkanI Abdullah Gül'ün prosedürde olmasına rağmen Hacettepe Üniversitesi akademik yılı açılış törenine davet edilmediği bildirildi. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen'in Hacettepe Üniversitesi ile irtibata geçtiği ve Gül'ün törenlere katılmak istediği iletildi. Bunun üzerine Gül'ün törene katılacaklar listesine alındığı, törenden bir gün önce de Köşk'ün aranarak ?törene kimler katılıyor? diye sorulduğu ve buna göre de protokolün hazırlandığı belirtildi.

Kıvanç EL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber