Islak kalan vücut mantar üretir

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Eylül 2007 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mardin Devlet Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. Cengiz Duman, vatandaşlara banyo sonrası iyice kurulanmaları tavsiyesinde bulunarak, ıslak kalan vücudun mantar ürettiğini söyledi.

Cengiz Duman, daha çok sonbahar aylarında ve nemli ortamlarda mantar hastalığına rastlanıldığını belirterek, tedavi edilmediği takdirde hastalığın bütün vücuda yayıldığını kaydetti.

Hastalığın denize, havuza ya da duşa girildikten sonra nemli kalan vücutta daha çok rastlanıldığına dikkat çeken Duman, "Bu hastalığın görüldüğü kişiler kullandıkları banyo havlusunu, keseleri ve günlük yaşamda giydikleri kıyafetleri ya değiştirmeli ya da kaynatıp ütülemeli. 1.5 aylık tedavi süreci var. Genelde tedaviye başlayınca 15 gün içerisinde hastalık ortadan kalkıyor. Ancak ilaç ve krem tedavisine devam edilmediği için ilkbahar ve yaz başında tekrar ortaya çıkıyor. Onun için 1.5 ay tam tedavi yapılması gerekiyor. Deride yerleşen mantar hastalıklarının en sık görüleni, ayak mantar hastalıklarıdır." dedi.

Ayaktaki mantar hastalıklarının sık görülmesine ve çoğu kez yoğun kaşıntısına karşın genellikle ihmal edildiğini ifade eden Dr. Duman, "Bu ihmalde belki de sık görülmesinin de payı vardır. İnsanlar birbirlerine sorarak diğerlerinde de ayaklarının aynı bölgelerinde kaşıntı, soyulma, sulanma olduğunu öğrenince normal sağlıklı bir ayağın böyle olması gerektiğini de düşünüyor olabilirler." şeklinde konuştu.

Duman, "Bunun da ötesinde bazı hastalarımızda tedavi edilmesi durumunda başka yerlerden başka hastalıklar, örneğin dizlerde, bacaklarda ağrılar çıkabileceği gibi tamamen asılsız düşünceler de vardır. Genellikle çok kaşıntılı olan ayak mantar hastalıkları, bu kaşıntının verdiği rahatsızlığın yanı sıra bazen başka hastalıklara da yol açabilir. En sık görülen şekli, halk arasında 'mayasıl'' adı verilen ayak parmak arası yerleşimidir. Bu tip bazen kuru soyulmalar, bazen kabarcıklı, bazen de yaş, beyaz, peynirimsi bir manzarada görülebilir." dedi.

"Ayak tabanında ise genellikle kuru soyulmalar ve bazen kalınlaşmalarla görülebilir." diyen Duman, "Ayak tırnaklarına yerleştiğinde, tırnaklarda kalınlaşma, kabalaşma, renk değişikliği görülür. Bazen kalınlaşmalar çok aşırı olup, ağrıya yol açabilir, ayakkabı giyilmesini ve tırnak kesilmesini zorlaştırır. Görüntüsünün çirkinliği ise en belirgin yanıdır. Bulaşması doğrudan ayak ayağa sürtüşme yoluyla olabileceği gibi terlik, çorap, ayakkabı, havlu gibi ortak kullanılan eşyalardan veya banyo, küvet, plaj, hamam ve benzeri ortak zeminlerden olabilir. Ayakların yıkandıktan sonra iyi kurulanmayıp nemli kalması mantar üremesi için çok uygun bir ortam yaratır. Tırnaklara bulaşma ise daha çok tırnak makası, törpü gibi tırnakta zedelenme de yapabilen ortak eşyalar aracılığıyla olur." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber