Zam ısrarı memuru 20 YTL'den etti

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 27 Eylül 2007 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sendikalarla hükümet arasında yürütülen toplu görüşmelerin son turunda ilginç olaylar yaşandı. Görüşmelerin kopma noktasına geldiği son gün araya giren Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, taban aylıklarına önerilen 10 yeni lira zammı, 15+15 yeni lira olmak üzere 30 YTL'ye çıkarmayı teklif etmişti.

Ardından da sendikalara, "Bu teklifimi Maliye Bakanı duyarsa asla kabul etmez. Ben sorumluluğu alarak bunu teklif ediyorum. Gelin mutabakat zaptını imzalayın." çağrısında bulunmuştu.

Nitekim sonraki gelişmeler Bakan Şahin'i haklı çıkardı. Taban aylıklarda 30 yeni liralık artış önerisi, hükümet adına görüşmelere katılan Kamu İşveren Kurulu'nun 3 Eylül'de Uzlaştırma Kurulu'na verdiği teklife girmedi. Önceki gün son kez yapılan görüşmede de sendikaların taban aylıklarına 30 YTL zam önerisinin görüşmelere zemin oluşturması ısrarı, Maliye'den döndü. Memurlara sadece 10 yeni liralık taban zammı teklif edildi. Gelinen noktada sendikaların daha fazla zam alma inadı memurun aylık gelirinden 20 yeni lira eksilmesine yol açtı. Eğer Bakan Şahin'in son teklifi kabul edilseydi her memur yıllık 240 YTL daha fazla gelir elde edecekti. Bu iyileştirmenin taban aylıklarda yapılacak olması nedeniyle de sonraki zamlara yansıması kümülatif olarak daha yüksek olacaktı. Maliye'nin taban aylıklara 30 YTL zam yapılmasına karşı çıkması, önceki gün yapılan görüşmelerde sert rüzgârların esmesine sebep oldu. Sendikalar 29 Ağustos'ta yapılan 30 YTL'lik önerinin görüşmelere zemin teşkil etmesini istedi. Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan ise bunun mümkün olmadığını söyledi. Sert tartışmalar yaşanan görüşmeler, anlaşma sağlanamadan sona erdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber