Kamu Sen: 140 YTL istedik, Uzlaştırma 125 YTL yeter dedi, hükümet hiçbirini vermedi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Eylül 2007 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Kamu-Sen toplu pazarlık süreci boyunca işçilere verilen zam olan 140 YTL'yi istedi, Uzlaştırma Kurulu 125 YTL yeter dedi ancak hükümet hiçbirini vermedi !

1- Ülkemizde kamu çalışanlarının % 28'i açlık sınırının altında, % 56'sı ise açlık sınırı ile yoksulluk sınırı arasında maaş almaktadır.

2- Kamuda farklı kurumlarda aynı işi yapan kamu görevlileri arasında dört kata kadar maaş farkı oluşmuştur.

3- Kamuda çalışan bir işçinin ortalama net çıplak ücreti 1600 YTL iken, ortalama memur maaşı 980 YTL'dir.

4- 2007 yılı içinde kamuda çalışan işçilerle yapılan toplu sözleşmelerde, 900 YTL'den az ücret alan kamu işçisine net 135 YTL; 900 YTL'nin üzerinde ücret alan kamu işçisine ise net 100 YTL'den az olmamak kaydıyla ve sözleşme döneminin başından itibaren en az % 10 artış yapılması kararlaştırılmıştır. Bu rakamlara ek olarak tüm ikramiye ve sosyal yardımlara da aynı oranda artış yapılmıştır.

5- Bütün bu bilgiler ve gelişmeler ışığında 2007 yılı toplu pazarlığa hazırlanan Türkiye Kamu-Sen;

? Her ay düzenli olarak yaptığı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmalarına,

? Hükümetin kamu işçileri ile yaptığı toplu sözleşmelere dayanarak;

a) Açlık sınırının altında ücret alan kamu görevlilerinin maaşlarını, belirlenen rakam olan 860 YTL'nin üstünde bir ücrete kavuşturmak,

b) Kamu görevlileri maaşlarına işçi ücretlerine yapılandan az olmamak üzere artış yapılarak, memur maaşlarını yoksulluk sınırına yaklaştırmak,

c) Kamuda farklı kurumlarda aynı işi yapan kamu görevlileri arasındaki ücret farklılığını gidermek,

d) Maaşların yükseltilmesinde, hedeflenen enflasyon oranlarının yanında, büyüme ve refah payı gibi faktörleri de katarak, memur maaşlarının reel olarak da yükselmesini sağlamak,

e) Memurlarımızı geçinebilecek bir ücrete kavuşturmak amacıyla mali ve sosyal haklar konusundaki taleplerini Kamu İşveren Kurulu'na iletmiştir.

6- Ancak genel seçimlerde % 47 gibi yüksek bir oy alarak iktidara gelmenin rehavetini yaşayan hükümet ve Kamu İşveren Kurulu üyeleri, konfederasyonumuzun haklı taleplerine karşı duyarsız kalmıştır.

7- Çifte standart uyguladığını itiraf eden yetkililer, işçilere verdikleri zammı memurlara vermeye yanaşmamıştır.

8- Hükümetin tekliflerinin kabul edilemez olduğunu ve Türkiye'de yaşam standardının kamu işçilerine verilen maaş ve zamlarla tescillendiğini belirten Türkiye Kamu-Sen, Uzlaştırma Kurulu'na başvurmuştur.

9- Uzlaştırma Kurulu düşük dereceli memur maaşına 125 YTL artış getiren bir paket önermiş, öneri Türkiye Kamu-Sen tarafından yeterli bulunmamıştır. Ancak görüşme zemini oluşturulması için kabul edilebilir bulunmuştur.

10- Uzlaştırma Kurulu'nun verdiği kararların görüşüldüğü son toplantıda ise hükümet, IMF baskısıyla en son yaptığı teklifi dahi geri çekmiş ve memurlara toplu görüşmeler sırasında önerdiği maaş artışının daha altında bir zammı uygun gördüğünü belirtmiştir.

11- Yaşanan gelişmeleri, hükümetin memura olumsuz yaklaşımı olarak değerlendiren Türkiye Kamu-Sen; memur maaşları için önerilen yıllık ortalama % 5,3'lük artışı kabul etmemiştir.

12- Türkiye Kamu-Sen, memurlarımızın sorunlarının çözülmesi, yapılan haksız uygulamaların son bulması ve memurlarımızın açlık ve yoksulluk sınırında maaş almaktan kurtarılması için doğru bildiği yolda mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir.

13- Memur maaş zamları konusunda son kararı verecek olan Başbakan ve Bakanlar Kurulu'nu sağ duyuya davet ediyor, ADALET istiyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

TÜRKİYE KAMU-SEN YÖNETİM KURULU

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber