Yüzde 2 zam verilmesin, denge tazminatı emekli kesintisine tabi tutulsun

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Eylül 2007 00:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşağıdaki haber metni "Haber Gönder" yoluyla memurlar.net'e iletilmiş olup, memurlar.net ziyaretçilerinin dikkatine sunuyoruz.

EK ÜCRET ve DENGE TAZMİNATI ÖDEMELERİ
NEDEN EMEKLİ KESENEĞİNE
TABİ TUTULMAZ Kİ

Kamu Kurumları ücret dengesizliğini kendi personeli lehine çevirmek ve bu çerçevede idare yapısının genişletilmesi ve geliştirilmesi amacıyla en yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil ) % 200'ünü veya % 150 sini geçmemek üzere ödeme yaptırmaya Kurum Bakanlarının yetkili olduğu şeklinde kanunlar yürürlükte bulunmaktadır.

Yapılacak ek ödemelerde ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun aylıklara ilişkin hükümlerinin uygulanacağı, görev yapılan birim ve iş hacmi, görev mahalli, görevin önem ve güçlüğü, personelin sınıfı, kadro unvanı, derecesi ve atanma biçimi gibi kriterlere göre yapılacak ek ödemelerin farklı miktarları ve ödemeye ilişkin usul ve esaslarının ilgili kurumun Bakanı tarafından tespit edileceği belirtilmektedir.

Yukarıda belirtilen esaslar dahilinde yapılacak ödemelerin Gelir Vergisine tabi tutulmayacağı ve bu ödemelerin bütçeden karşılanacağı, bağlı kuruluşlar personeline yapılacak ek ödemelerin belirlenmesinde, bunlara ödenmekte olan ikramiye, fazla mesai ücreti gibi farklı ödemeler ile diğer imkanlar dikkate alınacağı ve bağlı kuruluş bütçelerinden ödeneceği açıklanmaktadır.

Yani bu tür ödemelerden DAMGA VERGİSİ hariç başka hiç bir kesinti yapılmamaktadır. Ne kendi kanunlarında ne de Emekli Sandığı Kanununda EMEKLİ KESİNTİSİ yapılmayacağına veya yapılacağına dair bir düzenlemeye tesadüf edilememiştir.

Bu düzenlemeler kamu kurum ve kuruluşlarının büyük bir bölümü tarafından kendi özel kanunlarında yukarıda belirtilen hükümler çerçevesinde değişiklik yapmak suretiyle personeline ek ücret ödemesi yapılması ve kurumlarının gelişmeleri hususunda imkan sağladıkları bir gerçektir.

Bu ek ücret ödeme şekli yukarıda belirtilen esaslar çerçevesinde çok sayıda kuruma yaygınlaştırılmış bulunmaktadır. Söz konusu ek ücret ödemesi almayan herhalde 3-5 kurum kalmıştır.

Hukuki bir düzenleme olmasına karşın Hükümet de bunun çivisinin çıktığını fark etti ki memur maaş artışlarında ek ücret ödemesinden faydalanamayan memurlara 5473 sayılı Kanun hükmü gereğince ?DENGE TAZMİNATI" adı altında 2006 yılından itibaren aylık 80,- YTL ek ödeme yapmaya başlamıştır. Bu tutar 2008 yılında ne olacak henüz kesinleşmemiştir.

Ancak bu miktarlar yeterlimidir. Hayır yeterli değildir. Hükümet, DENGE TAZMİNATI adını koydukları tutarları artık ciddi olarak ele almalı ve bir yıl gibi bir süre içerisinde ek ücret ödemesi paralelinde eşitliği sağlamalıdır.

Burada esas olan konu, yapılan bu ödemelerin EMEKLİ kesintisine tabi tutulmamasıdır. Ancak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun aylıklara ilişkin hükümlerinin bu ödemelere de uygulanması yönünde hüküm getirilmiştir.

Maaştan kesilecek genel standart verilerin; * Gelir Vergisi, * Damga Vergisi, ve * Emekli Keseneği(Kişi) olduğu tartışmasızdır. Ancak, yapılan ek ücret ödemelerinden sadece Damga Vergisi kesintisi yapılarak ödeme yapılması, Emekli Keseneğine tabi tutulmaması özel bir hüküm yoksa tartışılması gereken önemli bir durumdur.

Ancak, bazı bakanlık personelinin bu yönde aldığı tazminattan yasa gereği sadece emekli keseneği ve damga vergisi kesilmektedir. Durum böyle olunca kurumlar arası emekli aylıklarında da Ek Ücret Ödemesi ile Denge Tazminatı alan personel arasında büyük farklılıklar yaratılmıştır.

Önceki yıllarda olduğu gibi, bu senede ne yazık ki Memur Sendikaları sadece kendi aidatlarını yükseltme konusunda marifetlerini göstermişlerdir. MİLYONLARCA memuru ilgilendiren bu konu hiçbir zaman gündeme getirilmemiştir.

Ek ücret alan memurlar olarak 2+2 zammını gelin Hükümetten istemeyelim. Hükümet ek ücret alan memurların maaş artış oranını "0" olarak belirlesin buna razı olduğumuzu yazılı alarak beyan edelim. Bu konuda Kesin tavrımızı ortaya koyalım. 2008 yılı için zam istemeyelim.

2+2 zam tutarlarını ek ücret almayan memurlara DENGE TAZMİNATI olarak yansıtılmak suretiyle ücretlerinin artırılması ve eşitlemenin sağlanmasında kullanılmasını talep edelim.

2008 yılından itibaren adı ister EK ÜCRET olsun ister DENGE TAZMİNATI olsun yapılacak bu ödemelerin EMEKLİ KESENEĞİNE tabi tutulması yönünde ilgili kanunlarda gerekli değişikliklerin yapılması mutlaka gerçekleştirilmelidir.

Çünkü, bugünü kurtarıp yarını düşünmemek Ağustos böceği ile Karınca hikayesinin durumuna düşmek demektir. Verilen bu ücretlerin adını ne koyarlarsa koysunlar mutlaka EMEKLİ KESENEĞİNE tabi tutulması yönünde uğraş vermek zorundayız.

İlk akla gelen düzenleme, bütün kesimi kapsayacak şekilde 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununun ? Emekli Keseneğine Esas Tutulacak Aylık, Ücret ve Ödenekler ? le ilgili maddesine bir bend eklenmek suretiyle giderilebilir. Şöyleki,
? Madde ? 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununun 15 inci maddesinin birinci fıkrasına ( i ) bendi eklenmiştir.
( i ) Ek Ücret Ödemeleri ile Denge Tazminatlarından; ?
şeklinde bir düzenleme ile MİLYONLARCA memuru ilgilendiren bu sorunun çözümleneceği görüşündeyim.

Gerek Ek Ücret adı altında ve gerekse Denge Tazminatı adı altında yapılan bu ödemeler EMEKLİ KESENEĞİNE TABİ TUTULMADIĞI sürece biz çalışanları sürekli MAĞDUR edecek ve ileriye yönelik bizleri emekli olmaktan uzaklaştıracaktır.

Çünkü çalışırken alınan ücret ile emekli olunca alınan ücret arasında çok büyük fark oluşmaktadır. Gerek bu nedenle ve gerekse günün ekonomik koşulları karşısında emekli olmayı düşünemiyoruz.

Ana hatları ile gündem oluşturmaya yönelik hazırlanan bu yazının MEMURLAR.NET okuyucuları tarafından irdelenerek tartışılmasını ve yasal düzenlemeler karşısında eksiklerin tamamlanmasını arzu etmekteyiz.

Yazını sonunda oluşturulan ortak FORM DİLEKÇE ile bir taraftan SENDİKALARI harekete geçirelim. Diğer taraftan da BİREYSEL olarak bizlerde bu dilekçeyi; 1) TBMM. BAŞKANLIĞINA, 2) BAŞBAKANLIĞA , 3) MALİYE BAKANLIĞINA ve 4) çalıştığımız Kurum BAKANI'na gönderme yöntemini mutlaka uygulamaya koyalım VE DİLEKÇE VERME HAKKIMIZI KULLANALIM.

Kendi işimiz için VE KENDİ GELECEĞİMİZ İÇİN DÖRT mektup göndermekten ACİZMİYİZ. Günde yüzlerce yazıya işlem yaptığımıza göre DÖRT mektup gönderme işleminde de kendimiz için çalışalım. Kendimizi acze düşürmeyelim.
Bakınız yukarıda belirtilen bu tür ödemeler EMEKLİ KESENEĞİNE tabi TUTULMASI halinde, şu anda yürürlükte bulunan Emekli Sandığı Kanunu hükümleri çerçevesinde, ÇALIŞANLARDAN EMEKLİLİK hakkını KAZANMIŞ her kademedeki Memur, Şef, Müdür Yar. ve Müdür kadrolarının çok ama çok büyük bir bölümü, yani % 98'i iddia ediyorum EMEKLİ OLACAKTIR.

Çok küçük ve basit bir Yasal düzenleme ile emeklilikte büyük avantaj sağlayacak bu çalışmaya tüm ilgililerin katılmasını, çaba göstermesini ve çalışma yapmasını geleceklerimiz için arzu etmekteyiz.

Örnek Dilekçe
.. / .. / 2007
T.B.M.M. BAŞKANLIĞINA
ANKARA

. . . . . . . .? .. . .Kurumunda . . .. .. .. . . olarak çalışmaktayım. Maaşımla birlikte Ek Ücret / Denge Tazminatı ödemesi de almaktayım.

Emekli Sandığı Kanunu ve ek ücret verilmesine ilişkin mevzuat gereğince, aldığım Ek Ücret / Denge Tazminatı Ödemesi tutarı, gelir vergisine ve EMEKLİ KESENEĞİNE tabi tutulmamaktadır.

Emekli olmamız durumunda; aldığımız ücret ile emekli maaşımız arasında çok büyük fark oluşmaktadır. Gerek bu nedenle ve gerekse günün ekonomik koşullarında emekli olmayı düşünemiyoruz.

Ancak, Devlet kadrolarının gençleştirilmesi, memur sayısının azaltılması ve emekli olmayı teşvik amacıyla, EK ÜCRET ÖDEMESİ veya DENGE TAZMİNATI adı altında yapılan ödemelerin EMEKLİ KESENEĞİNE TABİ TUTULMASI yönünde gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını arz ederim. Saygılarımla,

imza
Adı ve Soyadı.

İş Adresi.

DAĞITIM:
- Başbakanlık
- Maliye Bakanlığı
- ?..Bakanlığı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber