Bakan Çelik: Başörtüyle okula giden öğrenciler için valilik inceleme başlattı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Eylül 2007 13:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Çelik: "Öğrencilerin başörtüyle okula girmeleriyle ilgili olarak Diyarbakır Valiliği inceleme başlattı"

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Diyarbakır'daki Özel Avrupa Birliği İlkokulu'nda öğrencilerin başörtüyle derse girmeleriyle ilgili olarak, Diyarbakır Valiliği'nin incele başlattığı belirterek, "Türkiye bir hukuk devleti. Yanlış bir uygulama varsa bu ele alınır ve gereği yapılır." dedi.

Milli Eğitim Bakanı Çelik, Afyonkarahisar'da gerçekleştirilen BTS sınıflarının Ankara'dan telekonferans sistemiyle açılışı törenine katıldı.

Program sonrasında gazetecilerin Diyarbakır'daki Özel Avrupa Birliği İlkokulu'nda öğrencilerin başörtüyle derse girmeleriyle ilgili soruyu cevaplayan Çelik, konu ile ilgili Diyarbakır Valiliği'nin incele başlattığı kaydetti.

Bakan Çelik, "Türkiye bir hukuk devleti. Yanılş bir uygulama varsa bu ele alınır ve gereği yapılır." dedi.

ANKARA (CİHAN)-Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Diyarbakır'da yeni açılan Özel Avrupa Birliği İlköğretim Okulu'nda başörtülü kızların derse girmesi ile ilgili, "Yanlış bir uygulama varsa bu ele alınır ve gereği yapılır." dedi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik; Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun katılımıyla Afyon'daki BTS sınıflarının açılış törenine telekonferans sistemi ile katıldı. Bakan Çelik, açılış töreninin ardından basın mensuplarının gündemdeki konulara ilişkin sorularını yanıtladı.

Diyarbakır'da yeni açılan Özel Avrupa Birliği İlköğretim Okulu'na öğrenci ve öğretmenlerin istediği kıyafetler ile derse girdiği yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Bakan Çelik, Diyarbakır Valiliği'nin konuyla ilgili inceleme başlattığını kaydetti. Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu söyleyen Çelik, "Yanlış bir uygulama varsa bu ele alınır ve gereği yapılır. Nerede bir yanlış varsa, yasalara aykırı tutum davranış varsa teftiş mekanizmaları tarafından ele alınır. Herkes müsterih olsun." diye konuştu.

"KAPALI KAPILAR ARDINDA ANAYASA TASLAK ÇALIŞMALARI YAPILMIYOR"

Bakan Çelik, sivil Anayasa çalışmaları ile ilgili soru üzerine, bu çalışmaların kapalı kapılar ardında yapılmadığını vurguladı. Özgürlükçü, paylaşımcı, bireyin haklarını korumaya dönük bir Anayasa hazırlandığını belirten Çelik, "Her biri, bir taraftan tutup sağa sola çekiyor. Bu doğru değil. Filin neresine dokunurlarsa, fili o şekilde tarif ediyorlar." dedi.

Kimsenin kaygı duymaması gerektiğini aktaran Çelik, Türkiye'nin 200 yıldır Batılılaşma süreci yaşadığına dikkat çekti.

1961 ve 1982 yıllarında yapılan Anayasaların, geniş bir katılım ile yapılmadıklarını kaydeden Çelik, "82 Anayasası'nın metni ve maddeleri ortada. Bugün nasıl bir Anayasa yapılmak istendiği de ortada." ifadesini kullandı.

Çalışmaya, sivil anayasa denmesinin kimse tarafından yadırganmaması gerektiğini vurgulayan Çelik, sivil kelimesinin yalnız askeri olmayan anlamına gelmediğini ifade etti.

"Hiçbir doğum sancısız olmaz." diyen Çelik, Anayasa ile ilgili eleştirilerin iyi niyetli olması gerektiğinin altını çizdi. Bu konuda hırpalamaya ve karalamaya dönük tartışmalar sürdürüldüğünü kaydeden Çelik, seviyeli bir uslup seçilmesi gerektiğini söyledi. Çelik, "Böyle bir güzel faaliyete, tatsız ve nezaketten uzak bir şekilde gölge düşürülmemeli." dedi.

Bakan Çelik, Konya'da özürlü çocuklara hizmet veren özel bir eğitim merkezinin devleti dolandırdığı iddiaları ile ilgili soruları da yanıtladı. Özürlü çocukların eğitimine büyük önem verildiğini aktaran Çelik, "Bir şey istismar edildi diye, biz o uygulamayı rafa kaldıramayız. Engelli çocuklarımızı bu haktan mahrum bırakamayız." şeklinde konuştu. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri ile ilgili aksaklıkların tespit edildiğini dile getiren Çelik, yapılan yanlışlara müdahale edileceğini bildirdi. Çelik, "Türkiye hukuk devleti. Kimse burayı muz devleti ile karıştırmasın" dedi.

"ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI İLE İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANACAK"

Bakan Çelik, yakın bir zamanda Çevre ve Orman Bakanlığı ile bir işbirliği protokolü imzalanacağını da sözlerine ekledi. Projenin içeriği ile ilgili geniş bilgi vermeyen Bakan Çelik, eğitim öğretim yılının başında öğrencilerin küresel ısınmaya dikkatini çekmek, öğrencilerde çevre bilincini oluşturmak amacıyla bir genelge yayınladığını hatırlattı. Türkiye'nin yeşil alanlarının hızla yok olduğunun altını çizen Çelik, bu konuda sorumluluğun yalnızca Çevre ve Orman Bakanlığına ait olamayacağını vurguladı. Çelik, bu çerçevede imzalanacak protokolün öncelikle sene başında yayınladığı genelgenin ruhuna uygun olacağını belirterek, "20 milyon öğrencimiz ve yaklaşık 1 milyon personelimiz ile bu konuda Çevre ve Orman Bakanlığı ile yakın işbirliğine hazırız." diye konuştu.


Diyarbakır Valisi Mutlu: "3 ilköğretim müfettişi görevlendirildi"

Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, yeni açılan Özel Avrupa Birliği İlköğretim Okulu'nda başörtülü kızların derse girmesi ile ilgili olarak 3 müfettişin görevlendirildiğini söyledi.

AB İlköğretim Okulu'nda kılık kıyafetin serbest olduğu yönünde haberlerin basına yansıması üzerine Diyarbakır Valiliği inceleme başlattı.

Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, olaya ilişkin dün akşam bir açıklama yapıldığını hatırlattı. "Valilik olarak incelememiz var. İncelemeyi 3 ilköğretim müfettişine verdik." diyen Mutlu, "Onlar bu konuyla ilgili incelemelerini sürdürüyorlar. Bittikten sonra ayrıca bir açıklama yapacağız." dedi.

Okul yönetiminin açığa alınıp alınmamasına ilişkin bir soruya ise Vali Mutlu, konunun incelemeler bittikten sonra ele alınacağını kaydetti.

Diyarbakır'daki bir okulda kılık kıyafetin serbest olduğu yönünde çıkan haberler üzerine İl Milli Eğitim Müdürlüğü de idari soruşturma başlattı.

Milli Eğitim Müdürü Mustafa Tekdemir, soruşturmanın sonucuna göre cezai müeyyide uygulayacaklarını söyledi. Ülkede kanunların bulunduğunu ve böyle bir uygulamanın mümkün olmadığını dile getiren Tekdemir, okul müdürünün basında yer alan açıklamaları kabul etmediğini vurguladı.

Sınıfta çekilen başörtülü öğrencinin fotoğrafıyla ilgili de araştırmanın sürdüğünü kaydeden Tekdemir, araştırma sonuçlarına disiplin cezasının verilip verilmeyeceğine karar verileceğini ifade etti.

Tekdemir, "Müdür, okulun reklamını yapayım derken böyle bir olaya yol açtı. Sorumlular kimse, incelemelerin ardından gerekli yasal işlemler yapılacaktır. Milli Eğitim Bakanlığı'nın mevcut yasalarına herkes uymak zorunda." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber