Bakan Yazıcı: Gümrük İdaresi projesi kamuda en başarılı e-devlet uygulamalarından

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Eylül 2007 23:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, gümrük idaresinin modernizasyon projesinin kamuda en başarılı e-devlet uygulamaları arasında yerini aldığını söyledi.

Çanakkale'nin Biga ilçesinde bulunan İÇDAŞ firması tarafından yap-işlet-devret modeli ile yapılan Çanakkale Gümrük Müdürlüğü İçdaş Liman Gümrüğü binasının açılışını yapan Bakan Yazıcı, İÇDAŞ fabrikası içerisinde gerçekleştirilen törende yaptığı konuşmada, eşya ve araca zarar vermeden fiziki kontrolü hızlandırmak amacıyla Kapıkule ve İpsala Gümrük kapılarına yarı sabit araç tarama sistemleri (x-ray) kurulduğunu hatırlattı.

Habur Gümrük kapısına da mobil araç tanıma (x-ray) sistemi kurulduğunu vurgulayan Yazıcı, "Ayrıca, İstanbul Ro-Ro Limanına da benzer özelliklerde 1 adet gamma-ray sistemi kurulmuştur. Fiziki kontrolleri hızlandırmak amacıyla 2007 yılı sonuna kadar İstanbul Ambarlı, İzmir Alsancak, Mersin ve Samsun limanlarıyla, Gürbulak sınır kapısına yarı sabit x-ray araç tarama sistemleri kurulacaktır. Gümrük sahası içinde tahsilatları nakit yerine elektronik para kartıyla yapılmasına yönelik çalışma Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü ve Vakıfbank ile ortaklaşa başlatıldı" dedi.

Ticaretin kolaylaştırılmasının, devletlerin ekonomik gelişimlerinde ve toplumların refah düzeylerinin artmasında kilit rol oynamaya başladığını ifade eden Yazıcı, "Her anlamda çok yoğun bir rekabetin yaşandığı bu küresel dünyada uluslararası ticaret ve yatırım, yatırım ortamını iyileştiren ve ticareti kolaylaştıran verimli bölgelere doğru artmaktadır. Türk Gümrük İdaresi, Gümrük Birliğine giriş süreciyle birlikte ciddi bir atılım göstermiş, hayata geçirdiği modernizasyon projesi ile mevzuat, teknolojik altyapı ve insan kaynakları konularında önemli gelişmeler kaydetmiştir. Tüm dünyada gümrük idarelerinin karşı karşıya kaldığı bir yandan yasal ticareti kolaylaştıran tedbirleri alırken, aynı anda yasa dışı ticarette mücadele etmenin zorluğuna uyguladığımız politikalar ve yaptığımız doğru yatırımlarla aşılmaya çalışılmaktadır. Bu bağlamda gümrük kapılarının teknolojinin sağladığı modern imkanlarla donatılması ve her bakımdan sağlıklı bir altyapıya kavuşturulması ulusal güvenliğimiz açısından olduğu kadar ekonomik ve jeopolitik unsurlar açısından da büyük önem ve öncelik taşımaktadır. Sınırlarındaki gümrük idarelerine ait tesislerin genellikle Cumhuriyetin ilk yıllarında inşa edildi. Daha sonra günün artan ihtiyaçlarına cevap vermekten uzak oldu. Bu yetersizlik, bir yandan ülkemizin imajını olumsuz yönde etkilerken, diğer yandan verilen hizmetin hızlı ve sağlıklı yapılabilmesini imkansız kılmaktadır'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber