Petrol, altın, euro zirvede gözler dolara müdahalede

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 29 Eylül 2007 07:11, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Dolar 1.2000 YTL'yi deniyor

Doların neredeyse kesintisiz değer kaybı dünya piyasalarını allak bullak ediyor. Dolara güvenin azalması altın fiyatlarını rekor seviyelere taşıdı. FOTOĞRAF: AP

Avro karşısında tarihinde gördüğü en düşük seviye olan 1.4190'a inen dolar içeride de kan kaybediyor. Dolar dün Temmuz 2001'den bu yana ilk kez 1.2100 YTL'nin altına indi

Uluslararası piyasalarda avro karşısında 1.4196 ile tarihinin en düşük seviyesine inen dolar iç piyasada da düşüşünü sürdürüyor. Dün bankalararası piyasada 1.21'in de altına inerek 1.2085'i gören dolar serbest piyasada 0.8 YKr kayıpla 1.2060 YTL'den kapandı. Bu seviye doların Temmuz 2001'den bu yana gördüğü en düşük seviye oldu. Gün içinde pariteden aldığı destekle bir ara yükselen avro ise 1 YKr düşüşle 1.7090 YTL'ye indi. Alternatif piyasalar ise dün ABD ekonomisine ilişkin açıklanacak verileri beklemeyi tercih etti. Sakin piyasalarda İMKB endeksi günü 345 puanlık düşüşle 54 bin 44 puandan tamamlarken, 6 Mayıs 2009 vadeli tahvilin faizi 0.24 puanlık çıkışla yüzde 16.75'e ulaştı.

ABD ekonomisine ilişkin artan güvensizlik ve uluslararası kredi piyasalarına yönelik kaygılar doları zayıflatıyor. Fed'in bu ay agresif bulunan 0.50'lik faiz indiriminin ardından ekim ayında yeni bir indirim daha yapacağına ilişkin beklentiler dolardaki değer kaybını körüklüyor.

Uzmanlar halen 1.4190'ların üzerinde seyreden avro-dolar paritesinin 1.4500'lere yükselebileceğini ancak güçlü avrodan rahatsız olan Avrupa'nın da desteğiyle bu seviyelerden toparlanan ABD ekonomisine ilişkin artan kaygılar altına olan talebi artırıyor. Londra'da dün spot altın ons başına 739.65 dolarla son 28 yılın en yüksek seviyesini gördü. Uluslararası analistler altının doların zayıflaması ve petrolün güçlenmesinden destek aldığını belirtiyor.

Petrol, altın, euro zirvede gözler dolara müdahalede

YTL'deki güçlenmeyi aşırı bulan piyasalar Merkez Bankası'ndan dolara müdahale etmesini beklemeye başladı.

FED'in faiz indiriminden sonra zayıflayan dolardaki kan kaybı her gün yeni rekorları beraberinde getiriyor. Avrupa para birimi euro dün 1.4248 ile yeni en yüksek seviyesine çıktı. Petrol de 83.41 dolara yükselerek yeni bir rekor kırdı. Altının ons fiyatı ise vadeli işlemlerde 750 doları gördü. Altın bu yıl başında 610 dolar/ons fiyattan işlem görüyordu.

Gelişmekte olan ülke borsaları bu haftanın tüm seanslarında yükselerek kapanırken, iç piyasada dolar, YTL karşısında da iyice eridi ve 1.20 sınırına dayandı. Bankalararası piyasada dün dolar 1.2030 YTL'ye kadar geriledi.

Doların YTL karşısında bu seviyeye gelmesinden sonra piyasa oyuncuları Merkez Bankası'ndan bir müdahale beklemeye başladı. Piyasa çevreleri Merkez Bankası'nın döviz alım miktarını artırarak dolardaki düşüşe dur diyebileceğini vurguluyorlar.

Merkez Bankası, seçimlerin sonrasında 25 Temmuz itibarıyla döviz alım ihalelerindeki 40 milyon dolar artı 80 milyon dolarlık opsiyon dahil 120 milyon dolarlık miktarı, 15 milyon dolar ihalede artı 30 milyon dolar da opsiyonlu olmak üzere 45 milyon dolara düşürmüştü.

Akıntıya kürek olur

Piyasada şu an hakim olan görüş ?Piyasada, döviz satmadığın her gün para kaybediyorsun. Bu kartopu misali yeni en düşük değerleri beraberinde getiriyor? şeklinde. Bankacılar Merkez Bankası'nın bu hafta içinde en azından döviz alım miktarını artırmasını

Ancak gelişmekte olan ülkelere çok ciddi fon girişi olduğuna dikkat çeken bazı analistler ise Merkez Bankası'nın müdahalesinin sadece satış yapmak isteyenlere fırsat yaratacağını, YTL'deki değerlemenin devam edeceğine de vurgu yapıyorlar.

YTL'nin güçlü seyri enflasyon açısından Merkez Bankası'na destek veriyor. Ancak aşırı değerli YTL, başta ihracat olmak üzere bazı alanlarda ise dengeleri bozuyor. Değerli YTL ithalatı körüklüyor. Özel tüketim harcamalarını artırarak özel sektör borçlanmasını da riskli hale getiriyor. Portföy yatırımlarının da volatiliteyi artıracak şekilde hızlanmasına neden oluyor. Bazı analistler aşırı sıcak paraya bağımlı bir ekonominin olası bir krizde dibe vurabileceğine dikkat çekiyorlar.

Yılmaz'ın kura kayıtsız kalması eleştiriliyor

Dövizin YTL karşısında sürekli değer kaybetmesi ekonomi çevrelerinde ?Kurun geldiği seviye genel ekonominin dengelerine zarar vermeye başladı? diyenlerin sayısını artırdı. Ancak Merkez Bankası'nın öncelikle enflasyona odaklandığını düşünen bazı piyasa oyuncuları ise Merkez Bankası'nın kurdaki bu erimeyi seyretmeye devam edeceğini ve gidişattan memnun olduğunu iddia ediyor.

Greenspan: Her geçen gün resesyon ihtimalini artırıyor

FED'in eski Başkanı Alan Greenspan, ABD ekonomisine yönelik yaptığı yorumlarda resesyon ihtimalini her seferinde artırmaya başladı. Greenspan, bundan 1 ay kadar önce yaptığı ilk açıklamada ?ABD'nin resesyona girme ihtimali var. Ancak bu yüzde 30'dan daha düşük bir ihtimal? demişti. FED'in faiz indirme kararından sonra yaptığı bir başka değerlendirmede ise ?Resesyon ihtimali yüzde 30'dan biraz daha fazla? ifadesini kullandı. Greenspan dün BBC Radyosu'na konuştu ve ?ABD'de resesyon tehlikesi arttı ancak hâlâyüzde 50 ihtimalden az? dedi.


Euro 7 gün soluksuz çıktı altın 750 doları yakaladı

Avrupa Birliği ortak para birimi euronun ABD Doları karşısındaki yükselişi sürüyor. Dün akşam saatlerinde 1.4246 dolara kadar çıkan euro böylece 7 iş günü boyunca hergün yeni bir rekor kırmış oldu. Euro'nun değerlenmesinde FED'in yeni bir faiz indirimine daha gideceğine dair beklenti etkili oluyor. Ancak değerli euronun bir süre sonra Avrupalı şirketleri zorlamaya başlayacağına da dikkat çekiliyor. FED'in faiz indirme ihtimaline karşılık buna Avrupa Merkez Bankası'nın da kayıtsız kalamayacağı ve Avrupa Merkez Bankası'nın da faiz indireceği belirtiliyor.

Doların değer kaybı emtia borsalarında da peş peşe yeni rekorları beraberinde getiriyor. Altının ons fiyatı dün bir günde yüzde 2'ye yakın prim yaptı ve vadeli işlemlerde 750 dolar seviyesine çıktı. Altının ons fiyatı 2007 yılının başında 610 dolar seviyesinden işlem görüyordu. Böylece altında 9 aylık değer artışı dolar bazında yüzde 23'ü buldu. Dolardaki düşüş petrole de rekor kırdırdı. Londra brent petrolü 83.41 dolara çıkarak yeni rekor seviyeye geldi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber