Bakan Çağlayan, bilişim koçluğu yapacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Ekim 2007 13:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, bakanlık olarak bilişim ve teknolojiye her türlü desteği vereceklerini belirterek, ''Ben ve bakanlığım, bilişim ile teknolojinin koçluğunu yapmaya hazırız'' dedi.

Çağlayan, CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ekonomik ve sosyal sorunlarının çözümü için bilginin etkili ve doğru kullanımı, bilginin etkin kullanımı içinse bilişim teknolojilerinin doğru kullanılmasının zorunlu olduğunu vurguladı.

Büyük fırsatlar sunan bilişimin ülkelerin kalkınmasında önemli rolünü inkar etmenin mümkün olmadığını dile getiren Çağlayan, şöyle devam etti:

''Bilişim, fazla sermaye gerektirmeyen, ancak buna karşın yoğun bilgi, fikir ve yenilikçilik sunan, katma değerin de ciddi anlamda yüksek olduğu bir sektör. Özellikle yazılım ve hizmet alanlarında büyük fabrikalara, yüksek yatırım maliyetlerine ihtiyaç duymuyor. Bu yüzden de bir kişilik istihdam yaratmanın maliyeti sanayi sektöründe 150 bin dolara, hizmet ve ticaret sektörlerinde 50-60 bin dolara ulaşırken, yazılım sektöründe 5-10 bin dolar civarında kalıyor. Bilişim olgusu, önemli bir ekonomik değer yaratmakla birlikte, hemen hemen tüm sektörlerde de ivme kazandırıyor, verimliliği artırıyor.''

-''KOÇLUK YAPMAYA HAZIRIZ''-

Türkiye'nin bilgi ve bilişim politikalarını gözden geçirmesi gerektiğini, başta eğitim, sanayi ve istihdam gibi ekonomik ve sosyal alandaki birçok politikanın da bilişim vizyonuyla yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Çağlayan, ''Bilişimin, gelişmiş, farklı ve hayallerimizi gerçekleştirebileceğimiz bir Türkiye için, hem güçlü bir ekonomi oluşturabileceğinin, hem de hemen bütün sektörlerin itici gücü olabileceğinin bilincindeyiz'' diye konuştu.

Zafer Çağlayan, Türkiye'nin uzak olmayan bir tarihte yazılımda ve servis alanında ihracatçı konuma gelebileceğini, buradaki performans kriterinin ülkenin bilişim ve bilişimin desteğiyle kalkınması vizyonunu ortaya koyabilmek, bilgi ve teknolojinin etkin kullanımının sağlanmasında somutlandığını söyledi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığının bu dönemde ve bundan sonraki dönemlerde bilişim ve teknolojiye her türlü desteği vereceğini ifade eden Çağlayan, ''Ben ve bakanlığım, bilişim ile teknolojinin koçluğunu yapmaya hazırız'' dedi.

-''AR-GE YATIRIM VE HARCAMALARI 16 MİLYAR DOLARA ULAŞABİLECEK''-

Bakan Çağlayan, AR-GE harcamalarının 2013 yılında gelişmiş batılı ülkelerde olduğu gibi GSMH'nin yüzde 2'si oranına çıkarma hedefinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, hükümet programında da yer alan ve 2013 yılındaki 800 milyar dolarlık GSMH büyüklüğüyle, 2013 yılında AR-GE yatırım ve harcamalarının 16 milyar dolara ulaşabileceğini, bunun Türkiye'yi bugün hayal gibi görülebilecek çok farklı hedeflere taşıyabileceğini vurguladı.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığının bilişim ve teknolojinin bu dönemdeki bütün çalışmaların odak noktasına yerleştirilmesi konusunda son derece kararlı olduğunu ifade eden Çağlayan, geçen hafta başlattıkları uygulama ile daha önce bir hafta olan bir ürüne ait garanti ve satış sonrası hizmet yeterlilik belgelerinin alınması süresinin artık internet üzerinden dakikalar içinde sonuçlandırılabileceğini anlattı.

-''TEK TUŞ İLE BAKANLIĞA ULAŞILABİLECEK''-

Firmaları zaman, para ve kaynak israfından kurtaracak uygulama ile bir belge için 12 sayfalık kağıt harcanması, 48 paraf, milyonlarca YTL'ye ulaşan iş takibi ücretleri ile yılda ortalama 1 milyon adet kağıt israfının ortadan kalkacağını belirten Çağlayan, ayrıca bakanlığı tek tuş ile ulaşılabilir hale getirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Çağlayan, e-devlet çalışmaları kapsamında bakanlık olarak sundukları hizmetlerin, bilişim ve teknolojinin nimetlerinden yararlanarak bugüne kadar çok tartışılan merkezden yönetim anlayışından yerinden yönetim kavramının da ötesine ''evinden yönetime'' taşıyabilmeyi istediklerini ifade etti.

Teknoloji ve bilgi, az maliyetle etkin iş yapma yöntemleri, pazarları değiştiren yeni fikirler ile fikir ve inovasyon yöntemlerinin hız çağında nasıl koşulacağını anlatacak hayati konularda ciddi bir yol haritası sunacağını vurgulayan Çağlayan, Türkiye'nin 2010 yılına kadar Avrupa'nın ve bölgenin teknoloji hizmetleri üssü olması, yaratıcılık ve inovasyon merkezi haline getirilmesini hedeflediklerini aktardı.

Fuarın açılışını gerçekleştiren Zafer Çağlayan, daha sonra fuardaki stantları gezerek yetkililerden bilgi aldı.

Bu arada Bakan Çağlayan, Turkcell standında düzenlenen ''Mobil Gelecek'' yarışmasında ödül kazananlara ödüllerini verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber