Özel hastanede yoğun bakım ücretine son

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 03 Ekim 2007 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı hastanelere gönderdiği genelge ile özel hastanelerin yoğun bakım hizmetlerinden ek ücret almaması yönünde düzenleme yaptı.

Sağlık Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), özel hastanelerin sosyal güvencesi olan hastalardan yoğun bakım ücreti alınmaması yönünde düzenleme yaptı. Bakanlığın, hastanelere gönderdiği genelgeye göre özel hastaneler, bundan böyle yoğun bakım hizmetlerinden ek ücret almayacak. Bu düzenlemenin devlet hastanelerindeki yoğun bakım ünitelerinin hasta yükünü azaltacağı kaydedildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü'nün hastanelere gönderdiği 21.09.2007 tarihli genelgeye göre, özel hastanelerde yoğun bakım hizmetleri tamamen ücretsiz olacak. Yoğun Bakım Hizmetleri'nin hastalık seviyesine göre 3 basamağa ayrıldığı genelgenin 8. maddesinin 'a' bendinde, "Yoğun bakım hastasından hiçbir gerekçeyle ilave ücret alınmayacaktır." deniliyor. Özel hastanelerde tedavi seviyesine göre 15-20 bin YTL'yi bulabilen masraflar nedeniyle korkulu rüyalar gören hasta ve hasta yakınları, bundan böyle hastane masrafını değil hastasının sağlığını düşünecek.

Bursa Özel Bahar Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi'nde eşi Muhsin Taşkın'ı tedavi ettiren Güler Taşkın, kendilerinden hiçbir fark ücreti talep edilmediğini söyledi. Taşkın, gelir seviyesi yeterli düzeyde olmayan insanların bu uygulama sayesinde tedavi olamama korkularının giderilmiş olduğunu dile getirdi. Taşkın şunları anlattı: "Eşim yoğun bakımda tedavi görürken, bir taraftan sağlığı için dua ediyordum bir taraftan da çıkacak masrafı düşünüyordum. Çünkü ödeme gücümüz yoktu. Ancak tedavinin ardından hastane yetkilileri bizden herhangi bir masraf almadı."

Özel Bahar Hastanesi Başhekimi Ömer Kurt ise Türkiye'de klişeleşmiş sağlık sorunlarının ortadan kaldırılması için son 3-5 yıl içerisinde ciddi bir çaba harcandığını ifade etti. Kurt, "Yoğun bakım hizmetleri çok masraflı. Yoğun bakım üniteleri olan hastane sayısı da sınırlı olduğu için hastalar mağdur oluyordu. Özel hastaneye hastasını yatıranlar, 'Acaba ne kadar masraf çıkar, bunun altından kalkabilir miyim?' diye endişeye kapılıyordu. Artık hastalar, özel hastanelerin yoğun bakımlarına gönül rahatlığıyla müracaat edebilecekler. Biz de masrafları alamamak şüphesinden kurtularak rahatlıkla hizmet verebileceğiz." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber