Yatan hastaya ilaç ve malzeme temin ettirilmeyecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Ekim 2007 10:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yatarak tedavi olan hastaya 15 Ekimden itibaren ilaç ve malzeme temin ettirilmeyecek. Yatan hastaların ilaç ve malzemeleri hastaneler tarafından karşılanacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile sözleşmeli sağlık kurum ve kuruluşları, yine bu tarihten itibaren hastaları sadece tetkik ve tahlil için başka bir sağlık kurum veya kuruluşuna sevk edemeyecek. Bu kuruluşlar, bünyelerinde yapılamayan tetkik ve tahlilleri hizmet alınması yoluyla başka sağlık kurum veya kuruluşlarından alabilecek.

15 Haziranda yürürlüğe giren tedavi yardımıyla ilgili tebliğ, sağlık hizmetleriyle ilgili bazı yeni uygulamalar için 4 aylık geçiş süresi öngörüyordu. Buna göre, 15 Ekim itibariyle yatarak tedavilerin yanı sıra tahlil ve tetkiklerle ilgili yeni düzenlemeler uygulanmaya başlanacak.

Bu süre içerisinde resmi sağlık kurumlarınca çeşitli nedenlerle temin edilemeyen ilaçlar, hak sahiplerinin sağlık karnelerine, "Eczanemizde yoktur, yatan hasta" kaşesi basılıp başhekimlik onayı alındıktan sonra sözleşmeli eczanelerden temin edilebilecek.

Bu şekilde düzenlenecek reçeteler 5 günlük maksimum tedavi dozunu geçemeyecek. Ancak, sağlık kurumlarında uzun süre yatarak tedavi gören tüberküloz hastalarına, kullanım dozu belgelenmek kaydıyla bir aylık miktarda tüberküloz ilaçları yazılabilecek.

Bu arada, bazı üniversite hastanelerinin yetkilileri, yatarak tedavilerde ilaç ve malzemelerin hastaneler tarafından temin edilmesi için kendilerine 15 Ağustostan itibaren 4 aylık süre tanındığını, bu hazırlıkların 15 Ekim itibariyle tamamlanmış olması gerektiğini, ancak bunun mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde "imkansız" olduğunu ifade ettiler.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Şare, ilaç ve malzemelerin Kamu İhale Kanunu'na göre satın alınmasının zorunlu olduğunu belirtti.

Bazı kanser ilaçlarının alternatifi olmadığı için firmaların yeterli indirim yapmadığını kaydeden Şare, "Bu ilaçları almada da sıkıntımız var" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber