Onların işinde dikkatsizliğe yer yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Ekim 2007 14:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yollarının (TCDD) ''Trafiğin Merkezden İdaresi Sistemi''nde çalışan kontrolörler, her gün onlarca sefere yön vermenin sorumluluğunu taşıyor.

Tuşlama ile yön değişimi arasında 2,5 saniye zaman aralığı olduğunu belirten kontrolörler, ''en ufak dikkatsizliğin faciayla sonuçlanacağı'' bilincinde görev yapıyor.

Alınanı bilgiye göre, tonlarca ağırlıktaki vagonlara, ''Trafiğin Merkezden İdaresi Sistemi'' ile yön veren kontrolörler, sistem ile hat üzerinde meydana gelecek tüm aksaklıkları ve makas değişim gibi teknik işlemleri tek merkezden kontrol ediyor.

Sistem, tren mevkilerini ve raylardaki değişimleri sinyal sistemi ile merkezdeki panoya yansıtıyor, herhangi bir aksaklık olduğu zaman ise tuşlarla trenin konumu kontrolör tarafından değiştiriliyor. Kontrolörler gözlerini bir an olsun panodan ayırmıyor.

TCDD 6. Bölge Müdürlüğü Kumanda Merkezi Şefi Mustafa Kemal Çeliğ, ''Trafiğin Merkezden İdaresi Sistemi''nde toplam 10 personel ile görev yaptıklarını belirterek yolcuların güvenliğini sağlamanın kendileri için adeta yaşam tarzı olduğunu söyledi.

Çeliğ, sistem ile tren hareketlerinin tamamının izlendiğini ve tek merkezden kontrol edildiğini vurgulayarak bu sayede bir çok kazanın önüne geçildiğini ifade etti.

Yaptıkları işin çok önemli olduğunu belirten Çeliğ, şunları söyledi:

''Sistem, hat ve işletme kabiliyetinin arttırılması, her türlü taşımanın daha süratli yapılması, en az personel ile trafiğin düzenlenmesi, akıcı, ekonomik ve emniyetli bir işletmeyi sağlıyor. Amacımız tren kazalarını en aza indirmek ve yolcuların gidecekleri yere daha güvenli ve hızlı ulaşmasını sağlamak.''

-''SİSTEM SAYESİNDE KAZALARIN ÖNÜNE GEÇİLDİ''

TCDD 6. Bölge Müdürlüğü bünyesinde 8 yıldır trafik kontrolörü olarak görev yaptığını anlatan Sebahattin Alır ise yaptığı görevin çok önemli olduğunu, bu bilinç içerisinde tüm sorumluluklarını yerine getirdiğini söyledi.

''Trafiğin Merkezden İdaresi Sistemi'' ile trenlerin merkezden kontrol edildiğini anımsatan Alır, ''İskenderun ile Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesine bağlı Narlı beldesine kadar olan 200 kilometrelik bir alandaki tüm işlemleri bir tuşla 2,5 saniyede gerçekleştiriyoruz'' dedi.

Yaptığı işin çok dikkat gerektirdiğini belirten Alır, ''stresli bir işimiz var. Çünkü hatayı kesinlikle kabul etmiyor. Sohbet etmeye vaktimiz olmadığı gibi, kısa süreli görüşmelerde bile gözümüz panoda kalıyor. Trenleri panodan takip ederek birçok kazanın önlenmesi sağlandı'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber