Erkek kısırlığında ilaç tedavisi başarı sağlıyor mu?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Ekim 2007 13:24, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Gazete,dergi ve televizyonlarda yapılan yayınlarda hep başarılı sonuçların veya kamuoyunun ilgisini çekebilecek ümit verecek güncel ve yaygın olarak uygulanması mümkün olamayacak yeni tekniklerin yazıldığını ve gösterildiğini unutmamak gerekir. Toplumumuz bu tip yayınlarla yanlış bilgilendirilmekte ve başlangıçta oluşan sevinç ve ümidi kaybolduktan sonra daha büyük bir sıkıntıya düşürülmektedir. Medyadaki yazı ve bilgilerin sadece o konularla ilgili olarak halkı bilgilendirmek olduğu unutulmamalıdır. Bilgiyi veren, konuşan kişi ve kuruluşların o uygulamayı en iyi ve tek olarak yapanlar olduğu düşünülmemelidir. Hastalar için en iyi hizmeti veren yerler çoğunlukla medyada en sık görülen merkezler değillerdir. Merkezlerin ve doktorların da hastalardan istedikleri sabrı göstermesi gerekir. En iyi hasta portföyü uzun sürelerde sabırla, özveriyle, bilgiyle ve başarıyla yakalanır. Kısa sürede alt yapısız sağlanan başarılar geçicidir ve hasta ve toplum yararına değildir. Ülkemizde varikosel ameliyatları çok yaygın olarak kullanıldığı halde bilimsel gerçekler, çok ilerlemiş varikosel problemleri haricinde yapılan operasyonların erkek kısırlığı için fayda sağlamadığının göstermektedir. Erkek kısırlığının tedavisinde çok nadir görülen bazı hastalıklar haricinde ilaç tedavisinin fayda sağlamadığı ve lüzumsuz para ve zaman kaybı olduğu bir gerçektir.

Ülkemizde çok sık kullanılmaya başlanan sperm fonksiyon testlerinin (Kruger morfolojisi başta olmak üzere) birçoğunun yaygın olarak yanlış değerlendirildiği, yorumlandığı ve hasta tarafından değerlendirildiği yanlış bir gerçektir. Yine ülkemizde şiddetli erkek kısırlığı tedavisinde kullanılan artifisyel inseminasyon (suni döllenme) tedavisinin başarısının uygulama başına yüzde 3 altında aylık gebelik olasılığı sağlamasına rağmen halen yaygın olarak ve büyük ümitle kullanıldığı bir gerçektir. Diğer amaçlarla uygulanan suni döllenme işlemlerinde sperm hazırlama tekniklerinin bazı laboratuarlarda yetersiz ve uygun olamayan şartlarda yapıldığı ve sonuçta zaten düşük olan başarı şanslarının daha da azalmasına yol açıldığı bir gerçektir.

Kısırlık tanısı için yapılan bazı testlerin yanlış ve yetersiz uygulanması ve yorumlanabilmesi nedeni ile hastalar, bu testleri tekrarlama zorunda kaldıkları için maddi ve manevi zarara uğrayabilirler.

Mikroenjeksiyon tekniği ile tüp bebek teknolojisi içerisinde kişilere özel olarak uygulanan bir teknolojidir. Özellikle erkek sperminin sayı hareket ve şekil bozukluklarının sebep olabileceği döllenme yokluğu veya azlığının önlenebilmesi için spermlerin tek tek yumurtalar içerisine konulmasıdır. Bu , tüp bebek işleminden çok daha fazla gebelik oranı veren ayrı bir teknik değildir. Herkese uygulanması gerekli olmayabilir. Sertifika almış bütün merkezlerde uygulanabilmektedir.

Tedavi olunan merkezlerin gebelik oranları ülkemizde bazen dünya standartlarının üzerine de çıkmaktadır(!) Bu şu an için olası değildir. En iyi merkezlerde bile embriyo transferi başına gebelik oranları yüzde 40-50 arasındadır. Gebelik oranları hakkında bilgi alınırken merkezin hasta tedavi sayısı , hasta yaşı, problemi, erkek faktörünün varlığı ve şiddeti ile kullanılan istatistiki değerlendirme metoduna göre sorgulanması ve değerlendirilmesi gereklidir. Aksi takdirde gerçekten fazla bir beklentiye girebilir.

Sağlıcakla kalın

Prof. Dr. Timur GÜRGAN

CLİNİC Kadın Sağlığı, İnfertilite ve Tüp Bebek Merkezi

www.gurganclinic.com

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber