Son 15 günde, 4 bin 985 kişi emeklilik aylığını kestirdi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Ekim 2007 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK emeklilerinin kısa süreli çalışarak tekrar emekli olma ve bu yolla yüksek aylık artışından yararlanmalarının önüne geçiliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, medyada yer alan konuyla ilgili haberlerin ardından bu açıktan istifade etmek isteyenlerin sayısında patlama yaşandığını ve son 15 günde 4 bin 985 kişinin emeklilik aylığını kestirerek sigortalı çalışmaya başladığını açıkladı.

Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, Cevdet Erdöl başkanlığında 23. dönemdeki ilk toplantısını yaptı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in de katıldığı toplantıda AK Parti Çorum Milletvekili Agah Kafkas'ın hazırladığı 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu, 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu ve 2925 sayılı Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunu'nun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ele alındı. Bakan Çelik, yaşlılık aylığı alan sigortalıların tekrar çalışmaya başlayıp kısa süre sonra yeniden emeklilik talebinde bulunmak suretiyle yüksek aylık artışından yararlanmalarının önüne geçmek amacıyla hazırlanan teklife ilişkin bir değerlendirme yaptı. 1965-2000 yılları arasında uygulanan aylık bağlama sisteminin gösterge esasına dayalı olduğunu anlatan Çelik, 2000 yılında uygulamaya konan 4447 sayılı yasayla aylık bağlamalarda köklü değişiklikler getirildiğini ve gösterge esasından çıkıldığını ifade etti.

Hesaplama sistemine göre sisteme ilk olarak 2000'den sonra girenlerin tüm kazançlarının dikkate alınmaya başlandığını dile getiren Çelik, bunun TÜFE+Gelişmişlik Hızı'nı esas alan bir sistem olduğunu belirtti.

2000-2002 yılları arasında büyüme hızının çok düşük ya da negatif düzeyde olduğunu belirten Çelik, bu dönemde bu sistemin emeklilere artı bir yansıması olmadığını dile getirdi. Esas problemin 2004-2007 arasında yaşandığına işaret eden Çelik, bu dönemde büyüme hızının 7-8 aralığında olduğunu kaydetti. Çelik, bunun 2000 sonrası emekli olanlar arasında farklılıklar doğurduğunu vurguladı. Çelik, "Sorun şuradan çıktı. Emekli olmasına rağmen maaşını kestirip sigortalı çalışmaya başlayan ve kısa bir süre sonra yeniden emekli olanlar yüzde 25'lere varan artışlardan faydalanıyor. Büyüme hızının yüksek olmasından kaynaklanan ve kısa süreli çalışmayla ortaya çıkan farklı bir tablo meydana çıktı" diye konuştu.

Medyanın bu konuyla ilgili yayınlarından sonra son 15 gün içinde 4 bin 985 kişinin emekli aylığını kestirip çalışmaya başladığını ve bunların kısa süre sonra yeniden emeklilik talebinde bulunacağını belirten Çelik, son 15 gün dikkate alınmadığında ise 2000-2007 yılları arasında bin 395 kişinin emekli maaşını kestirip çalışmaya başladığını, bunlardan sadece 307'sinin kısa süreli çalışarak açıktan istifade ettiğini kaydetti. Çelik, emeklilerin çalışmaya başlamalarından sonra öngörülen bir süre olmadığı için 1 ay çalışıp TÜFE+ Büyüme hızı seviyesinde maaş artışıyla yeniden emekli olabildiklerini anlattı. Bakan Çelik, Yasa'nın SSK'lı, Tarım Sigortalı ve Bağ-Kur'luları içine alan bir düzenleme olacağını ifade etti.

Maddeler üzerinde yapılan görüşmelerin ardından Yasa Teklifi Komisyon tarafından kabul edildi.

Yasa teklifi, yaşlılık aylıkları kesilenlerden yeniden çalıştıkları süre zarfında prime esas kazançları üzerinden prim alınmasını öngörüyor. Yaşlılık aylıkları kesilenlerden işten ayrılarak yaşlılık aylığı verilmesi için yazılı talepte bulunan sigortalıya yeniden bağlanacak yaşlılık aylığı, talep tarihini takip eden ödeme döneminden başlanarak ödenecek. Yeni aylık, eski aylığın kesildiği tarihten sonra aylıklara yapılan artışlar uygulanarak aylık başlangıç tarihi itibariyle bulunan tutarı ile emeklilik sonrası çalışmaya ait kısmi aylığın toplamından oluşacak. Emeklilik sonrası çalışmaya ait kısmi aylık, talep tarihindeki emeklilik öncesi ve sonrası prim ödeme gün sayısı toplamı üzerinden hesaplanan aylığın emeklilik sonrası prim ödeme gün sayısına orantılı bölümü kadar olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber