Bakanın çifte vatandaşlığında son gelişme

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 11 Ekim 2007 07:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Çifte vatandaş' çıkması üzerine muhalefetin 'ya vatandaşlığı bırak ya da bakanlıktan istifa et' diye tepki gösterdiği Bakan Mehmet Şimşek'in, İngiliz vatandaşlığından çıkması bekleniyor

ÖNDER YILMAZ Ankara

Türk vatandaşlığının yanı sıra İngiltere vatandaşı da olduğu Milliyet tarafından ortaya çıkarılan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in, İngiliz vatandaşlığından çıkması bekleniyor. Bu konuda prensip kararı verdiği öğrenilen Şimşek'in yakın çevresine, "Vize kolaylığı için bu yolu tercih etmiştim. Artık Türkiye'ye geldiğim için bu ihtiyaç kalmadı" dediği öğrenildi.

Erdoğan'a söylememiş

Şimşek'in kendisine AKP tarafından milletvekili adaylığı teklif edildiği sırada aynı zamanda İngiliz vatandaşı da olduğunu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a söylemediği belirtildi.

Prosedürü inceliyor

İngiliz vatandaşı da olduğu ortaya çıktıktan sonra siyasi etik tartışmaları çerçevesinde tepkilerin hedefi olan ve başta muhalefet olmak üzere çeşitli kesimlerden, "Ya vatandaşlıktan çıksın, ya da bakanlıktan istifa etsin" çağrılarına muhatap olan Şimşek'in, konuya ilişkin bir değerlendirme yaptığı ve söz konusu karara vardığı öğrenildi.

İngiltere vatandaşlığından çıkmaya prensip olarak karar verdiği belirtilen Şimşek'in, buna ilişkin prosedürü incelediği ve bayramdan sonra gerekli adımı atmaya hazırlandığı kaydedildi.

Şimşek'in yakın çevresine, "Ben vize konusunda pratik kolaylık sağlamak için böyle bir tercihte bulunmuştum. Artık Türkiye'ye geldiğim için böyle bir ihtiyaç kalmadı" dediği öğrenildi.

Şimşek'in, 22 Temmuz seçimlerinde AKP'den aday olması konusunda teklif götürüldüğü sırada, aynı zamanda İngiliz vatandaşı olduğunu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a söylemediği de öğrenildi.

Milliyet ortaya çıkarmıştı

Milliyet, Şimşek'in İçişleri Bakanlığı'nın 26 Temmuz 2006 tarih ve 2422 sayılı kararı ile Türk vatandaşlığını koruyarak İngiliz vatandaşı olduğunu ortaya çıkarmıştı. Bu durum Bakanlar Kurulu'nun 9.8.2006 tarihli yazısında, "403 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 2383 sayılı kanunla değişik 22 maddesi uyarınca İçişleri Bakanlığı'nın 26.7.2006 gün ve 2422 sayılı kararı ile Türk vatandaşlığını korumasına izin verilmiş olup aynı zamanda Birleşik Krallık vatandaşıdır" şeklinde ifade edilmişti.

Şimşek'in 1999 yılında evlendiği ABD uyruklu eşi Annalise Granwald'ın da bir yıl sonra, 22 Temmuz milletvekili seçimine günler kala İçişleri Bakanlığı'nın 26 Haziran 2007 tarih ve 9985 sayılı kararı ile Türk vatandaşlığını koruyarak İngiliz vatandaşlığına geçtiği belirlenmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber