Elektrikte otomatik fiyat ne anlama geliyor?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Ekim 2007 08:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Yüksek Planlama Kurulu'nun (YPK) teknik kadrosu sayılan üst düzey bürokratlar, dün gün boyunca vergi artışı, elektrik zammı başta olmak üzere kritik konularla ilgili toplantı yaptı. Edinilen bilgiye göre toplantıda, 2007 yılının son üç ayı için yapılacak elektrik zammı ve vergi oranlarındaki artış üzerine çalışıldı. Ortaya çıkacak çalışma, Başbakan ve üye bakanların katılacağı YPK toplantısına sunulacak.

2008 yılında elektrikte otomatik fiyat tarifesine geçilmesi yönünde bir kararın YPK'dan çıkmasına ?çok zor? gözüyle bakılıyor. Buna göre elektrik fiyatı, elektrik üretiminde kullanılan girdilerdeki maliyet artışlarına göre otomatik olarak artacak ya da azalacak.

4.5 yıldır yapılmayan zamlar nedeniyle piyasa fiyatının baskı altında kaldığı, bu sisteme geçilmesiyle elektrik fiyatının birdenbire yüksek oranlı artacağı biliniyor. Hükümetin ise siyaseten böyle bir karar alması kolay değil. Enerji Bakanlığı'nın yaptığı çalışmada otomatik fiyat sistemine geçilmesiyle elektrik fiyatındaki artışın yüzde 15-yüzde 27 oranına kadar çıkabileceği hesaplandı.

Yeni sistem tartışılırken, elektriğe uygulanacak sistemin akaryakıttan farklı şekilde formüle edilmesinin de gündeme getirildiği öğrenildi. Bu kapsamda maliyet yükseldiğinde zam yapılması istenen elektrik fiyatının, maliyet düştüğünde ise düşmesi istenmedi. Ancak bu tartışma, elektrikte ?yarı otomatik? fiyatlandırma esprilerine konu oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber