Gençliğe İlk Adım: Ergenlik

Haber Giriş : 11 Ekim 2007 10:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kadıköy Şifa Sağlık Kurumları uzman doktorlarına göre; fiziksel, psikolojik ve sosyal açıdan büyük değişimlerin yaşandığı ergenlik döneminde, sorunları azaltmanın yolu; ebeveynlerin gence karşı anlayışlı olmasından geçiyor.

Çocukluktan erişkinliğe geçiş süreci olarak bilinen ergenlik (adolesan) döneminin; cinsel olgunluğa erişme anlamındaki büyüme olduğunu belirten Kadıköy Şifa Sağlık Kurumları'ndan Psikolog Fatma Tosun: "Eğitimin hem genç, hem de aile açısından son derece önemli olduğu ergenlik dönemi; ailede başlayan, okul ve çevre ile devam eden bir süreçtir." diyor.

Kadıköy Şifa Sağlık Kurumları Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Evrim Aksoy'a göre; biyolojik, psikolojik ve sosyal açıdan gelişimin ve olgunlaşmanın yaşandığı bu dönem kızlarda daha erken başlıyor. Sekiz ve on yaşlarından 21 yaşına kadar devam eden bu sürecin, kızlar için ortalama başlangıç yaşı 11,2 (8?13) iken, erkekler de ise 11,6 (9,5?13,5) yaşları olduğu belirtiliyor.

Fiziksel ve cinsel değişikliklerin, ergenliğin ilk belirtileri olduğuna dikkat çeken Psikolog Fatma Tosun'a göre; bu dönemde, çok hızlı biçimde yaşanan biyolojik ve cinsel değişimler sonucu; dengesizlik, aşırı duygusallık ön plana çıkıyor. Dışa dönüş ve kendi bedenindeki değişimlere ilgi bu dönemde artıyor ve gencin nasıl göründüğü, diğer insanların onu beğenip beğenmediği gibi konular da önem kazanıyor. Bu dönemde ergen bedenindeki değişimlere ayak uydurmakta zorlanırken bu hızlı gelişim genellikle güven eksikliğine, duygusal tepkilere ya da çevreyle bozulabilen ilişkilere neden olabiliyor.

"Ergenlik, aynı zamanda kişilik ve ruhsal bozuklukların çok yoğun yaşandığı dönemlerden de biridir." diyen Psikolog Fatma Tosun, bu dönemde karşılaşılan zorlukları; ergenin kimlik çatışmaları, aile içi iletişim sorunları, arkadaşlık ilişkilerinde yaşanan sorunlar ve akademik problemler olarak dörde ayrılıyor.

Ruhsal dünyanın keşfedildiği, özellikle gencin kendi ruh hali ile uğraştığı bu dönemde; sevinçten mutlululuğa üzüntüden kedere tüm duyguların radikal bir biçimde yaşandığına dikkat çeken Psikolog Fatma Tosun: "Ergenlik, sadece genç için değil ebeveynler için de heyecan verici, güç ve karmaşıktır. Öncelikle anne-babanın bu dönemde çocuktaki değişimlere yönelik bilgilenmesi ve bu değişim sürecinde kendilerine güvenle açılabilmesini sağlamak çok önemlidir."

Çocuğu endişelendirmeden, vücudunda meydana gelebilecek değişimler konusunda önceden sağlıklı ve doğru bir biçimde bilgilenmenin faydasına dikkat çeken Psikolog Fatma Tosun: "Ergenlik öncesinde kurulmuş karşılıklı sevgi ve saygı içeren bir ilişki, bu dönemde ortaya çıkan sorunların, daha kolay üstesinden gelinmesini sağlayacaktır. Ailelerin, çocuklarının kendilerinden uzaklaşmalarını endişeyle karşılamadan, ilişki biçiminin değişimini kabullenmesi her iki tarafı da rahatlatacaktır." diyor.

Özellikle ilköğretim çağında alınacak eğitimlerin önemini her çalışmasında vurgulayan Kadıköy Şifa Sağlık Kurumları, Molped işbirliği ile Kasım ayı boyunca, altı ilkokulda, erken jinekolojisi, psikolojisi ve ürolojisi ile ilgili eğitim seminerleri düzenleyerek gençleri bu konularda bilgilendirmeyi amaçlıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber