Eğitimin 'gen haritası'

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 12 Ekim 2007 12:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bahçeşehir Eğitim Kurumları'nın uygulamaya koyduğu bir model, Türkiye'deki kız öğrencilerin motivasyonunun yüksek, erkek öğrencilerin ise öğrenmede ısrarcı olduğunu ortaya koydu

Burcum Devrez

Bahçeşehir Eğitim Kurumları uygulamaya koyduğu "Kişiye Özgü Öğretim Modeli" ile Türk eğitim sisteminin "gen haritasını" çıkardı. 442 öğretmeniyle müfredatı baştan sona konu konu tarayan kurum, uyguladığı tanı testleriyle de her bir öğrenci için öğrenilmesi güçlük çekilen başlıkları tespit etti. Dünyada uygulanan birçok yöntemi bir araya getiren kurum, oluşturduğu modelle yılda milyarlarca dolara mal olan sınıf tekrarlarının yanı sıra okulda şiddetin önünü almayı hedefliyor.

250 bin öğrenciye test

Bahçeşehir Eğitim Kurumları'nda, nisan ayından bu yana uygulanan Kişiye Özgü Eğitim Modeli için, Türkiye genelinde 8 bin öğrenciye Kişisel Öğrenme Stili Testi (KÖS) uygulayarak öğrenme becerileri tespit edildi. Bunun yanında 247 bin 408 öğrenciye de "tanı testi" uygulayarak eksiklikler belirlendi. Buradan hareketle iyileştirme çalışmalarına da başlayan kurum öğretmenleri de ABD'de bu alanda çalışan Prof. Barbara Prashnig ile Prof. Kikumi Tatsuoka'dan eğitim aldı.

Modelin kaynağı ABD

Uygulamaya konulan sisteme ilişkin önceki gün Polat Renesaince Otel'de düzenlenen toplantıda bilgi veren Bahçeşehir Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel, "Türkiye'ye uyarladığımız bu sistemin üretim kaynağı ABD. Ölçme değerlendirme yöntemleri dünyanın başka yerlerinde de kullanılıyor. Amacımız, Türk eğitim sisteminin en zayıf halkası olan ölçme değerlendirmeyi eğitimin bir aracı haline getirmek" diye konuştu.

Batı bütünsel, doğu analitik düşünüyor

Türkiye genelindeki okullarda yapılan KÖS testleri de ilginç veriler ortaya koydu. Buna göre, detaylara odaklanmanın zor olduğu, hızlı karar vermenin günlük yaşamın bir gereği olduğu batı bölgelerindeki öğrencilerin bütünsel düşünme biçimine sahip oldukları belirlendi. Buna karşın, kuralların önem kazandığı, kişilerin sorumluluklarının belirgin olduğu doğu bölgelerine doğru analitik düşünce biçiminin ağırlık kazandığı gözlendi. Kızların motivasyonunun yüksek, erkeklerin ise öğrenmede ısrarcı olduklarını ortaya koyan test sonuçlarına göre, kızlar bireysel, erkekler ise grup çalışmasını tercih ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber