Bir milyon bebek, zeka testi için kan verdi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 14 Ekim 2007 11:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Topuk kanından zeka taraması' programı çerçevesinde Türkiye'nin en ücra köşelerinde doğan bebeklere bile ulaşılarak kan alındı. Taramalar sonucunda zeka geriliğine yol açan hastalıkların erken teşhisi ve tedavisinin yapılması amaçlanıyor.

Sağlık Bakanlığı, geçen yıl başlatılan 'topuk kanından zeka taraması' programı ile Türkiye'de yeni doğan bebeklerin tamamına yakınına ulaştı.

25 Aralık 2006'dan itibaren Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü Ankara Merkez ve İstanbul Bölge Müdürlüğü'nde yapılmaya başlanan zeka taramalarının sayısı bir milyonu geçti. Uygulamayla Türkiye'nin en ücra köşelerinde doğan bebeklere bile ulaşılarak topuk kanları alındı. Taramalar sonucunda bebeklerde zeka geriliğine yol açan 'fenilketonüri' ve 'konjenital hipotiroidi' hastalıklarının erken tedavisi yapılabiliyor. Çalışma önümüzdeki yıllarda Türkiye'de bebeklik döneminde başlayan zeka sorunlarının çözümü için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Bu taramalara toplumda önceleri çok dikkat edilmediğini söyleyen İstanbul Bölge Hıfzıssıhha Enstitüsü Müdürü Salih Büyükkaya, "Tarama programı ileride gelişebilecek ve bebeğin hayat boyu fizik ve zeka özürlü kalması ile sonuçlanacak hastalıkların önlenmesi için önemli bir adımdır." dedi. Büyükkaya, beş yıl boyunca sakladıkları örneklerin 96 saatte test edilerek sağlık müdürlüklerinin takibi için internette yayınlandığını bildirdi. Büyükkaya, sonuçları pozitif çıkan testlerde yeniden kan örneği istendiğini belirterek, "Buna rağmen test tekrar pozitif çıkarsa hasta, sağlık müdürlükleri tarafından tedavi için takibe alınıyor." şeklinde bilgi verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber