Görevde yükselme eğitimine ders notları ile çalışın

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 16 Ekim 2007 09:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamuda çalışanlar, 'Görevde Yükselme Eğitimi Ders Notları' ve ders dokümanlarından hazırlanan sorularla sınava alınır. Başarılı olmak isteyenler bunlardan faydalanmalıdır.

Kamu personelinin görevinde yükselmesi için yapılan sınava hazırlık süresinde izlenecek 2 yol bulunmaktadır. Sınavın soruları, yüzde 40 ve yüzde 60'lık 2 bölümden oluşuyor. Yüzde 40'lık bölümü, Devlet Personel Başkanlığı tarafından satılan "Görevde Yükselme Eğitimi Ders Notları" adlı dokümandan alınıyor. Yüzde 60'lık bölümü ise kurum tarafından hazırlanmış olan atanılacak görevin alanı ve niteliğiyle ilgili ders notlarından oluşuyor. Yani bu sınavda başarılı olmak isteyenler, bu dokümanlardan sınava hazırlanabilirler. Konuyla ilgili sorular ve cevapları ise şöyle:

* Görevde yükselme sınavı nasıl yapılır?

Sınav yazılı ve test şeklinde yapılmak zorundadır. Kaç seçenekten oluşacağı yönetmeliklerde düzenlenmemiş olmakla birlikte, sınav genellikle 4 seçenekten oluşacak şekilde düzenlenmektedir. Soru adedi ise 80-100 arasında olmaktadır.

* Görevde yükselme sınavı herkese duyurulmak zorunda mıdır?

Görevde yükselme sınavı eğitimini tamamlayan herkese duyurulmak zorundadır. Ama esas önemli olan görevde yükselme eğitimi düzenleneceği hususunun herkese duyurulmasıdır. Bu konu yönetmeliklerde de hükme bağlanmıştır.

* Görevde yükselme eğitimine ilişkin duyuru nasıl ve ne şekilde yapılır?

Bu konudaki sorunun cevabını, Tebligat Kanunu'nda aramak gerekir. Bu kanuna göre, tebligat yazılı olarak personele yapılır.

* Görevde yükselme sınavı sonucunda başarılı olanlar ne kadar sürede atanmak zorundadır?

İncelememiz cevabın standart olmadığını ortaya koymakla beraber, kurumların yönetmeliklerinde düzenlendiği anlaşılmıştır. Yönetmeliklerde konulan süre genellikle en fazla 3 aydır. Bunun anlamı, sınavların ilan edilmesinden sonra en fazla 3 ay içinde ilan edilen kadrolara atama yapılma zorunluluğudur.

HAKKINIZ SAKLI KALMAZ

* Sınav sonucunda yapılan atanma hakkından vazgeçmek mümkün müdür? Bu durumda hak saklı kalır mı?

Atanma hakkından vazgeçmek mümkün. Ancak bu konudaki dilekçenin idare tarafından kabul edilmesi de gereklidir. Vazgeçme durumunda atanma hakkının saklı kalması mümkün değildir. Bu durumda ilgili kişinin daha sonra tekrar aynı göreve ve diğer görevlere atanmak için yeniden sınava girilmesi gereklidir.

* Kamu personeli görevde yükselme eğitiminin düzenlenmesini talep edebilir mi?

Kamu personeli, Devlet Memurlarının Müracaat ve Şikayet Yönetmeliği'nde yer alan usul çerçevesinde müracaat hakkını kullanarak bu konudaki talebini usulüne göre idareye bildirebilir.

GENEL DÜZENLEME YOK

* Görevde yükselme sınavının parasını kim öder?

Bu konuda genel bir düzenleme söz konusu değildir. Uygulamalara göre, bazı kurumlar personelden hiç para talep etmemektedir. Bazı kurumlar ise sınav parasını çalışanlara ödetmemektedir.

* Görevde yükselme sınavı kapsamına giren görevler nasıl düzenlenmektedir?

Kurumlar uygulamada yönetmeliklerinde görevleri, yönetim hizmetleri grubu, idari hizmetler grubu, bilgi işlem hizmetleri grubu, araştırma ve planlama hizmetleri grubu, hukuk hizmetleri grubu, destek hizmetleri grubu olarak adlandırılmaktadır. Öğrenimle elde edilen unvanlı görevler bu gruplarda değil, "unvan değişikliğine tabi görevler"de yer almaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber