Bakan Atalay: Üniversiteleri geliştirmeliyiz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Ekim 2007 18:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, derme çatma binalarla üniversitelerin geliştirilemeyeceğini belirterek, '''Eğer iyi bir üniversite istiyorsak, gerçekten gelişecek, gelecekte rekabet edecek, yarışacak üniversite için büyük bir kampüs arazisi ve iyi bir kampüs gerekiyor'' dedi.

Atalay, yeni kurulan Çankırı Karatekin Üniversitesinin 2007-2008 akademik yılının başlaması nedeniyle düzenlenen törende, üniversitelerin hızlı bir şekilde büyümesi için sivil desteğe ihtiyaç olduğunu belirtti.

Yeni üniversitelerin kuruluşunda ilk açılış gününün tarihi önem taşıdığını vurgulayan Atalay, ''Çankırı Karatekin Üniversitesinin bu ilk töreninin de gelecekte üniversitenin tarihinde önemli bir yeri olacaktır'' diye konuştu.

Atalay, yeni bir üniversitenin kurucu rektörlüğünü yapmış birisi olarak, ilk akademik yılın önemi kadar, zorluklarını da bildiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

''Ama üniversitenin gelişmesi şehrin katkısı ve çabasıyla olur. Evet burası bir devlet üniversitesidir. Ama sırf devletin desteği ile bir üniversitenin hızlı gelişmesi kolay değildir. Eğer şehir paylaşırsa, eğer şehir katkı verirse, şehir üniversiteyi bağrına basarsa, üniversite öğrencilerine gerekli ilgiyi gösterirse, üniversite hocalarına gerekli yaşama imkanını sağlarsa o üniversite çabuk gelişir. Aksi takdirde devlet bütçesi ile bir kampüsün oluşması, bütün sosyal hakların sosyal imkanların, sosyal donanımların gelişmesi kolay olmuyor.'' Atalay, ilk asistanlığına Erzurum Atatürk Üniversitesinde 1972 yılında başladığını ve orada 10 yıl görev yaptığını belirterek, söz konusu üniversitenin şu anda Türkiye'nin en büyük üniversitelerinden biri olduğunu ifade etti.

Atatürk Üniversitesinin kurulduğu sırada Erzurum halkının 20 bin dönüm araziyi kampüs alanı olarak üniversiteye bağışladığına işaret eden Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Kampüs öyle birkaç yüz dönüm arazi üzerine kurulmuyor. Eğer iyi bir üniversite istiyorsak, gerçekten gelişecek, gelecekte rekabet edecek, yarışacak üniversite için büyük bir kampüs arazisi ve iyi bir kampüs gerekiyor.''Kayseri Erciyes Üniversitesinin de Türkiye'de yeni kurulan üniversitelere örnek olduğunu ifade eden Atalay, ''Erciyes Üniversitesine devlet bütçesi ile sadece rektörlük binası yapıldı. Bütün fakülte, yüksek okul, hastane ve diğer sosyal binalar Kayserili iş adamları tarafından yaptırıldı. Üniversite böyle gelişiyor. Üniversitenin şehirlere kurulması yetmiyor. Gelişmesi için büyük destek gerekiyor'' dedi.

İllerin gelişmesinde üniversitelerin çok önemli olduğunu anlatan Atalay, ''Gelişen iller içinde üniversite kadar değerli bir yatırım yoktur. En değerli yatırım budur. İli değiştirecek, ilin çehresini değiştirecek, gelecekte o ili daha yaşanır, daha modern, daha kıymetli, daha öğrenilir il yapacak en değerli yatırım üniversitedir ve Çankırı buna şu anda sahip oldu'' diye konuştu.

Atalay, kentlerin gelişmesinin yanı sıra kırsal kalkınmayı da önemsediklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

''Köylerin yolunun asfaltlanması ve içme suyu sağlanması için KÖYDES projesini hazırladık. Dün gece Bakanlar Kurulu toplantısında bu projeyi değerlendirdik. KÖYDES yine devam ediyor, ancak bu sefer köylerin elektrik altyapısına yönelik bir program 2008 yılında uygulanacak. Köylerimizdeki eskimiş, yıpranmış elektrik altyapısı daha ağırlıklı olacak. KÖYDES'in daha sonraki programında sulama projelerine ağırlık vereceğiz. Bu kırsal kalkınmayı bu paket projelerle sürdüreceğiz.'' Törene Vali Ali Haydar Öner, eski Milli Eğitim Bakanı Nevzat Ayaz, bazı milletvekilleri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber