Vergi borcu olanların pasaport alamamasına iptal

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Ekim 2007 19:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi, Pasaport Kanunu'nun, vergi borcu olanların pasaport alamayacaklarına ilişkin hükmünü Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti. İptal kararı, doğan yasal boşluğun giderilmesi için Resmi Gazete'de yayımlandıktan 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

İstanbul 2. İdare Mahkemesi, 5682 sayılı Pasaport Kanunu'nun 3463 sayılı Yasa ile değiştirilen 22. maddesinin birinci fıkrasındaki "...vergiden borçlu olduğu pasaport vermeye yetkili makamlara bildirilenlere..." bölümünün iptaline karar verilmesi istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne 3 ayrı başvuru yaptı.

İdare Mahkemesinin başvurularını birleştiren Anayasa Mahkemesi, bugünkü gündem toplantısında iptal istemini esastan görüştü.

Yüksek Mahkeme, Pasaport Kanunu'ndaki söz konusu düzenlemeyi Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti.

Anayasa Mahkemesi, doğan hukuksal boşluğun yasama organınca giderilmesi için iptal kararı Resmi Gazete'de yayımlandıktan 6 ay sonra yürürlüğe girmesini de kararlaştırdı.

Pasaport Kanunu'nun 3463 sayılı Yasa ile değiştirilen 22. maddesinin birinci fıkrasındaki düzenleme, "...vergiden borçlu olduğu pasaport vermeye yetkili makamlara bildirilenlere pasaport veya seyahat vesikası verilmez" hükmünü içeriyordu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber